Laitilan Tuomas 2024 Mild Ale

Näyte / Laitilan Wirvoitusjuomatehdas

Olutliitto jakaa vuosittain Hyvä Tuomas -kiertopalkinnon ansiokkaasta työstä olutkulttuurin hyväksi ja vuodesta 2009 alkaen Laitilan Tuomas-olutta on valmistettu edellisvuoden Hyvän Tuomaan kanssa. Vuoden 2023 Hyväksi Tuomaaksi valittiin Nokian Panimon pitkäaikainen toimitusjohtaja Matti Heikkilä, joka on yksi Suomen Paras Olut -kilpailun järjestäjistä. Laitilan Tuomas 2024 Mild Ale on valmistettu perinteen mukaisesti yhteistyössä Heikkilän kanssa.

Olutliitto valitsee joinain vuosina myös Pahan Nuutin. Kyseenalaisen arvonimen saa olutkulttuuria jarruttavasta toiminnasta. Tänä vuonna Pahaa Nuuttia ei valittu, mutta aikaisemmin Pahaksi Nuutiksi on valittu mm. Vladimir Putin (2023), SARS-CoV-2-virus (2022) ja hallitusneuvos Ismo Tuominen (2006).

Tuomas on saanut nimensä sanonnasta "Hyvä Tuomas joulun tuopi, paha Nuutti pois sen viepi", joten oluen seuraksi valikoitui Fazerin jouluinen uutuus Glögikuulat.

Laitilan Tuomas 2024
Suomi; mild ale; 3,5 %; n. 3,60 € K-Citymarketissa

Panimo Laitilan Wirvoitusjuomatehdas

Panimon mukaan
Laitilan Tuomas 2024 Mild Ale on brittityylinen vaalea ja kirkas pintahiivaolut. Mallasrungossa on käytetty perinteistä Maris Otter -mallasta sekä dekstriinimallasta, jotka antavat oluelle kauniin värin, maltaisen makeuden ja miellyttävän täyteläisyyden. Humalointiin on käytetty ainoastaan englantilaista Goldings-lajiketta, joka tuo aromiin mausteisuutta ja hedelmäisyyttä.

Oluttyypin mukaan
Pintahiivaolut on olut, jonka valmistuksessa käytetty hiiva nousee käymisen aikana oluen pinnalle. Pintahiiva tuo oluisiin yleensä hedelmäisyyttä ja mausteisuutta. Brittityylistä pintahiivaolutta kutsutaan yleensä nimellä ale. Ale jakaantuu useisiin oluttyyleihin, jotka poikkeavat toisistaan suuresti.

Ruokana Fazer Glögikuulat

Lyhyesti:raikas ja karamellinen ale



Kommentit

M: Maistuu oluelle.

J: Olut on kirkasta ja vaalean kuparin väristä. Tuoksussa on maltaisuutta, karamellisuutta ja hieman appelsiininkuorta. Katkerahko maku toistaa tuoksun aromeja. Jälkimaku on hieman havuinen ja maltainen. Kokonaisuus on kevyt, mutta ei vetinen.

Tuomas 2024 maistui hyvin sellaisenaan. Se sopisi olueksi joulusaunaan ja menisi varmasti hyvin joulukinkun, laatikoiden ja graavilohen kanssa. Myös makea joulutorttu saattaisi toimia oluen kanssa. Glögikuulat puolestaan olivat voimakkaan glögisiä ja jyräsivät oluen maun täysin. Arvosanaksi Tuomas 2024 saa +.