Suomen Sommelierit ry & RF Wines // Priorat – Espanjan viininviljelyn kulttialue 17.9.2024



Suomen Sommelierit ry järjesti yhdessä RF Winesin kanssa kannatusjäsenilleen Priorat – Espanjan viininviljelyn kulttialue -tastingin (20 €). Viinejä esittelivät RF Winesin Henri Räsänen ja Tuomas Koponen.

Priorat on pieni DOQ-tuotantoalue (Denominació d'Origen Qualificada) Espanjan Kataloniassa DO Montsantin sisällä. DO-luokituksen (Denominación de Origen) alue sai vuonna 1954 ja paremman DOQ-luokituksen vuonna 2009.

Kartta WineTourism.com (CC BY-NC-ND)


Prioratissa on valmistettu viiniä (ruokaviinejä ja talollisten omia viinejä) ainakin 1200-luvulta alkaen, mutta suuren yleisön tietoisuuteen alue on noussut vasta viime vuosikymmeninä. Nousu alkoi, kun vuonna 1979 riojalainen Álvaro Palacios muutti Prioratiin. 1980-luvun aikana mukaan liittyivät Carles Pastrana ja René Barbier, samoin Josep Lluis Perez ja Daphne Glorian, ja vuonna 1989 he valmistivat Gratallopissa yhteisellä tilalla viiniä viidellä eri tuotemerkillä. 

Alueelle saapuneet viinintekijät asettivat tavoitteet korkealle ja se kannatti: 1990-luvun puolivälistä alkaen Prioratin viinit ovat saaneet kriitikoilta kehuja. Sen myötä yleinen kiinnostus aluetta kohtaan on lisääntynyt ja sinne on saapunut runsaasti uusia tuottajia. Samalla kun Priorat on kehittynyt, se on kuitenkin säilyttänyt ominaiset piirteensä.

Tyypillisesti Priorat tunnetaan runsaista punaviineistä, mutta siellä tehdään paljon muutakin.



Celler Pasanau Les Myriams 2022
DOQ Priorat, Espanja; 85 % Viognier, 15 % Garnatxa (esp. Garnacha); 27,79 €

Celler Pasanau sijaitsee Prioratissa La Morera de Montsantin kylässä. Pasanaun perhe on viljellyt viiniä alueella jo vuosisatojen ajan, mutta nykyaikainen Celler Pasanau muodostui vuonna 1980. Talon viinitarhat ovat noin 750 m korkeudella merenpinnasta eli Prioratin korkeimpien viinitarhojen joukossa. Kaikki viinit ovat luomua, ja vuosituotanto on noin 23 000 pulloa.

Les Myriamsin Viognier-rypäleet ovat kasvaneet DOQ Prioratin alueen vanhimmissa, vuonna 1955 istutetuissa köynnöksissä, minkä lisäksi siinä on jonkin verran Garnatxaa (Grenache). Viini on kypsynyt terästankeissa. 

Tuoksussa on runsaasti trooppisia hedelmiä, aprikoosia, päärynää, mantelia sekä hieman mineraalisutta ja kukkaisuutta. Hapokkaassa maussa on lisäksi valkopippuria. 

Les Myriams sopii goudan seuraksi. Se voisi toimia myös ruokaviininä kermakastikkeiden ja vaaleiden liharuokien, kuten porsaan kanssa. 



Sara i René Viticultors Partida Pedrer 2021
DOQ Priorat, Espanja; Monastrell, Garnatxa

Sara i René Viticultors on pariskunta Sara Perezin (Mas Martinet) ja René Barbierin (Clos Mogador) yhteinen projekti. Molemmat kuuluvat tunnettuihin viinisukuihin, mutta sukutilojen lisäksi heillä on Sara i René Viticultors -projekti, jossa heillä on vapaus tuottaa omanlaisiaan viinejä. He ottivat uudelleen käyttöön jyrkillä rinteillä sijaitsevia viinitarhoja, jotka oli hylätty jo ennen kuin kemikaaleja käytettiin yleisesti viininviljelyn apuna ja valmistavat viinit biodynaamisesti.

Viini on käynyt villihiivoilla avoimissa tankeissa ja kypsynyt vanhoissa tammitynnyreissä yhdeksän kuukauden ajan. Se on tehty saignee-menetelmällä.

Tuoksu tuo heti mieleen alkuviinit: se on voimakas, aromaattinen, hieman oksidoitunut, rosepippurinen ja karpaloinen. Maussa on vadelmaa ja mausteita. Kaikkiaan viini on mielenkiintoinen, yllättävä ja luonteikas tuttavuus.

Partida Pedrer maistuu hyvin manchegon kanssa. Muutenkin se voisi olla erinomainen ruokaviini.



Clos Del Portal Gotes del Priorat 2021
DOQ Priorat, Espanja; 40 % Carignan, 40 % Garnacha, 20 % Syrah; 30,11 €

Alfredo Arribas on arkkitehti, joka osti Clos del Portal -tilan vuonna 2001. Viininviljely Prioratissa ei kuitenkaan ole hänen ainoa projektinsa, vaan lisäksi hän elvyttää vanhoja Trossos-köynnöksiä viereisellä Montsantin alueella ja valmistaa Vins Nuns -alkuviinejä. Clos del Portal -tila on noin 50 hehtaarin kokoinen ja jakautuu viinitarhojen sekä oliivi- ja mantelipuiden kesken. Gotes-perheen viinien rypäleet kasvavat Montsantin ja Prioratin rajalla korkealla sijaitsevilla viinitarhoilla.

Gotes del Prioratiin käytetyt rypäleet on ensin tehty viineiksi erikseen ja viini on sekoitettu sen jälkeen. Niistä syrah on käynyt osittain rankojensa kanssa terästankeissa. Viini on kypsynyt noin vuoden ajan ranskalaisissa tammitynnyreissä.

Viinin tuoksussa on tummia marjoja, lakritsaa ja hieman tammikypsytyksen tuomaa vaniljaa ja mausteisuutta. Maussa on tummien marjojen lisäksi pippuria, tanniinit ovat melko lempeät ja hapokkuutta tuntuu jonkin verran. Viini on keskitäyteläinen ja moderni, tasapainoinen kokonaisuus, ja sen hinta-laatusuhde tuntuu olevan kohdallaan.

Gotes del Prioratin kanssa maistuu parhaiten juusto.



Ferrer Bobet Vinyes Velles 2019
DOQ Priorat, Espanja; 86 % Carignan, 14 % Grenache; 58,88 €

Ferrer Bobet Vinyes Velles oli tuttu kesäkuisesta tastingista, jossa oli paikalla viinintekijä Raül Bobet ja joka on edelleen vuoden paras tasting. Lue lisää Ferrer Bobetista ja viinintekijän menetelmistä Wine Tasting with Raül Bobet -postauksesta. 

Viini on kypsynyt 15 kuukautta tammitynnyreissä ja 11 kuukautta pullossa.

Viinin tuoksussa on tummia marjoja, luumua ja hapankirsikkaa sekä lakritsaa. Maussa tummat marjat maistuvat voimakkaammin kuin lakritsa ja tanniinit ovat pehmeät. Viini on edelleen mehevä ja silkkinen. 

Vinyes Velles 2019 sopi hyvin juustojen ja makkaran seuraksi. Se oli suosikkimme illan viineistä.



Celler Pasanau Vi de Paratge Los Torrents 2019
DOQ Priorat, Espanja; 60 % Carignan, 40 % Garnatxa; 33,30 €

Vi de Paratge Los Torrents on kypsynyt kahdeksan kuukautta ranskalaisissa tammitynnyreissä. Nimen "Vi de Paratge" kertoo, että siihen käytetyt rypäleet ovat kasvaneet tietyllä rajatulla alueella, joka on isompi kuin tarha, mutta pienempi kuin kylä: "Los Torrents" taas viittaa kahteen Pasanaun perheen vanhimpaan viinitarhaan. Viini edustaa perinteistä prioratilaista viininvalmistustyyliä.

Tuoksussa on punaisia marjoja, vadelmaa ja lakritsaa, samoin maussa. Marjojen lisäksi maussa on yrttisiä mausteita ja mukavat tanniinit. Vaikka viinissä on alkoholia huimat 16,5 %, sitä ei oikeastaan huomaa kuin vähän, koska kokonaisuus on niin mukava.

Manchego ja gouda sopivat viinin kanssa hyvin.



Castell D’Encus Taika 201t
DO Costers del Segre; Espanja; 50 % Semillon, 50 % Sauvignon Blanc; 69,74 €

Jos tarkkoja ollaan, Castell D'Encus Taika ei ole Prioratista, mutta kuitenkin Kataloniasta. Sen vuosikerta 2016 on Vinyes Vellesin tavoin tuttu kesäkuisesta Raül Bobet -tastingista

Viini on tehty méthode ancestrale -menetelmällä eli vanhimmalla tunnetulla kuohuviinin valmistustavalla, koska miksipä ei: se on pullotettu kesken käymisen ja kuplat muodostuvat, kun viini käy loppuun pulloissa. Siihen ei ole lisätty sokeria, ja nimensä se on saanut siitä, että Lapin luonnossa on hiljaista taikaa.

Viini on edelleen herkullinen, kuiva, paahteinen, sitruksinen ja omenainen. Se on méthode ancestrale -viinien joukossa aivan omaa luokkaansa.

Prioratin maaperää: llicorella-kiveä


RF Winesin viineihin voi tutustua Viini & Ruoka -tapahtumassa 24.-27.10.2024.