RF Wines // Wine Tasting with Raül Bobet 5.6.2024

Toinen tasting saatu, toinen maksettu itse / RF WinesRF Wines järjesti 5.6.2024 Castell d'Encus / Ferrer Bobet -tastingin (70 €) Albina Ravintola & Viinibaarissa. Tastingin isännöi molempien talojen viinintekijä, enologian tohtori Raül Bobet. Talot sijaitsevat Iberian niemimaan pohjoisosassa: Castell d’Encus Pyreneiden juurella ja Ferrer Bobet Prioratissa.

Raül Bobet työskenteli Robert Mondavin ja Miguel Torresin viinitaloille, mutta vuonna 2001 hän perusti oman viinitalon, Castell d'Encusin. Se sijaitsee Pyreneitten vuoriston eteläosassa Costers del Segren viinialueella Talarnin kylässä. Tilan päärakennukset sijaitsevat noin 1 000 metrin korkeudella merenpinnasta ja korkein viinitarha Astell vielä 200 metriä korkeammalla. 

Viinitila on saanut nimensä 900-luvulta peräisin olevasta linnoituksesta ja sen alueella sijaitsee myös 1100-luvulla rakennettu Johanniittain ritarikunnan luostari. Viinitilalla on yhdeksän 1100-luvulla käsin kallioon louhittua avointa käymisastiaa, joista kuutta käytetään yhä.Ferrer Bobet taas on katalonialaisen yrittäjän Sergi Ferrer-Salatin ja Raül Bobetin yhteisprojekti. Viinitalo julkaisi ensimmäiset viininsä, vuosikertaa 2005 olleet Vinyes Vellesin ja Selecció Especial Vinyes Vellesin vuonna 2008. Vuonna 2015 julkaistiin talon kolmas viini Ferrer Bobet.

Raül Bobetin lähestyminen viiniin ja sen valmistukseen on äärimmäisen kiehtova sekoitus inspiraatiota, intuitiota, intohimoa sekä tieteellistä tutkimusta, metodologiaa ja aikojen saatossa kehittynyttä perinteistä osaamista. 

 Esimerkki: viiniä valmistetaan käyttämällä rypälemehua puisissa sammioissa. Toisina vuosina se saattaa onnistua hyvin, toisina vuosina ei, ja vuosien kuluessa yritysten ja erehdysten kautta saattaa selvitä, miten mm. kuluvan vuoden lämpötila vaikuttaa prosessiin ja millainen sammion kannattaisi olla, jotta viinistä saa joka vuosi hyvää. Tieteen avulla taas ilmiön pystyy selittämään ja esittämään kaavana, minkä jälkeen on myös helppo kehittää toimiva viininvalmistusmenetelmä.Castell D'Encus Ekam 2022
DO Costers Del Segre, Espanja; 85 % Riesling, 15 % Albariño

Ekam tarkoittaa "jumalallista ykseyttä" sanskriitiksi. Pieni määrä viiniin käytetyistä rypäleistä on kerätty jalohomeisina, ja viiniä on kypsytetty pullossa vähintään 12 kuukautta. Vuosi 2022 oli erityisen kuuma vuosi, mutta viinistä tuli silti raikasta ja hapokasta.

Tuoksussa oli limettiä, karviaista, valkoherukkaa, sauvignon blanc -tyylistä yrttisyyttä, hunajamelonia ja hieman petroolia. Kepeän hapokas ja keskitäyteläinen maku toisti tuoksun aromeja. Jälkimaussa oli runsaasti sitruunaa. Albariño toi aromeihin trooppista hedelmäisyyttä, joka voimistui viinin hieman lämmettyä.

Castell D'Encus Taleia Brisat 2018
DO Costers Del Segre, Espanja; Sauvignon Blanc

Taleia tarkoittaa pakkomiellettä katalaaniksi. Viini on käynyt kallioon louhituissa avoimissa käymisastioissa luonnonhiivoilla ja se on kypsynyt tammitynnyreissä noin 12 kuukauden ajan. Kyseessä on kokeellinen viini, jota valmistetaan vain vähän.

Kullankeltaisen viinin tuoksussa oli natuviineille tyypillistä oksidoitunutta omenaa ja kypsää sitruunaa. Hapokkaassa ja kuivassa maussa oli omenaa, omenankotaa, mausteita, yrttejä ja hieman greippiä. Sokkona maistaessa sauvignon blanc ei varmastikaan olisi tullut ensimmäisenä mieleen, sillä kyseessä ei ollut mikään tyypillinen sauvignon blanc -viini.Castell D'Encus Acusp 2019
DO Costers del Segre, Espanja; Pinot Noir; 59,96 € (vuosikerta 2019)

Acusp tarkoittaa "murtunutta vuorta" latinaksi. Se on vanha nimitys vuorille, joilla viinitarhat sijaitsevat. Osa viinistä on käynyt kallioon louhituissa avoimissa käymisastioissa luonnonhiivoilla ja osa terästankeissa.Viini on lisäksi käynyt malolaktisen käymisen ranskalaisissa tammitynnyreissä.

Hieman makeassa tuoksussa oli punaista marjaa ja yrttejä. Hapokkaassa maussa oli tuoksun aromien lisäksi kirsikkaa ja mausteita. Suutuntuma oli pinot noiriksi yllättävän täyteläinen.

Castell D'Encus Thalarn 2018
DO Costers del Segre, Espanja; Syrah

Thalarn on saanut nimensä Castell d’Encusin keskiaikaisen nimen mukaan. Viini on käynyt kallioon louhituissa avoimissa käymisastioissa, uusissa ranskalaisissa tammitynnyreissä ja terästankeissa. Viini on lisäksi läpikäynyt malolaktisen käymisen ranskalaisissa tammitynnyreissä.

Hieman sinertävän viinin tuoksussa oli makeaa marjaisuutta, mausteita, puolukkaa ja pippuria. Tuoksun aromeista maussa tuntuivat voimakkaimmin puolukka ja mausteet. Tanniineja oli runsaasti, ja jälkimaku oli hapokas.

Keskellä Llicorella-liuskekiveä Prioratista


Ferrer Bobet Vinyes Velles 2019
DOQ Priorat, Espanja; 86 % Carignan, 14 % Grenache; 58,18 €

Valmistukseen käytetyt rypäleet ovat peräisin 70-110-vuotiaista köynnöksistä. Rypäleet on valittu käsin ja ohjattu tankkeihin painon avulla. Viini on käynyt ranskalaisissa tammitynnyreissä 15 kuukautta ja kypsynyt pullossa vähintään 11 kuukautta.

Hieman sinertävän viinin tuoksussa oli kypsää marjaa, mansikkaa, hapankirsikkaa, puolukkahilloa, kukkaisuutta, orvokkia ja hieman luumua. Maussa oli karhunvatukkaa ja pippuria. Tanniinit olivat hillityt. Kokonaisvaikutelma oli mehevä, ja Vinyes Velles olikin meidän suosikkiviinimme koko tastingissa.

Castell D'Encus Quest 2018
DO Costers del Segre, Espanja; Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Petit Verdot, Merlot

Viini on käynyt kallioon louhituissa avoimissa käymisastioissa ja kypsynyt ranskalaisissa tammitynnyreissä 17 kuukautta.

Bordeaux-henkisen viinin tuoksussa oli vihreää paprikaa, tummaa marjaa ja mustaherukkaa sekä ilmaantumisen myötä myös tammikypsytyksen aromeja. Maku oli pippurisen mausteinen ja hilloinen, myös tanniineja oli runsaasti. Viini pehmeni saatuaan ilmaantua jonkin aikaa eli sen kanssa ei kannata hätäillä.Castell D'Encus Taika Brut Nature 2017
DO Costers del Segre, Espanja; 50 % Semillon, 50 % Sauvignon Blanc; 64,48 € (vuosikerta 2016)

Nimi Taïka on saanut inspiraationsa Lapin luonnosta, jossa on outoa taikaa. Viini on valmistettu méthode ancestrale -menetelmällä eli vanhimmalla tunnetulla kuohuviinin valmistustavalla: se on pullotettu kesken käymisen ja kuplat muodostuvat siihen, kun viini käy loppuun pulloissa. Siihen ei kuitenkaan ole lisätty lainkaan sokeria pullokäymistä varten. Viini on käynyt terästankeissa ja kypsynyt pullossa 70 kuukautta.

Hieman makeassa tuoksussa oli sitruunaa, paahteisuutta, hedelmäisyyttä ja vihreää omenaa. Raikas maku oli kuiva ja hapokas, siinä oli marmeladia ja omenaa. Viini oli hyvin samppanjamainen, oikein miellyttävä tuttavuus siis.

Castell D'Encus Majjan 2018
DO Costers del Segre, Espanja; Sauvignon Blanc, Semillon

Majjan tarkoittaa "selkärankaa" sanskriitiksi. Viini on valmistettu jalohomeisista rypäleistä, käynyt villihiivalla ja kypsynyt tammitynnyreissä 5 vuoden ajan. Sokeria viinissä on huimat 245 g.

Tuoksu oli yllättävän kuiva ja jossain määrin puinen suuresta sokerin määrästä huolimatta. Tuoksussa oli hunajaa, omenahilloa ja kypsää sitruunaa. Maun makeuden vastapainona oli tasapainottavaa sitruunaista hapokkuutta. Kokonaisuus toi mieleen tokajin ja sauternesin eli se yhdisti sopivasti suosikkijälkiruokaviinejämme.

Summa summarum

Kaikki viinit olivat erinomaisia: raikkaita, tyylikkäitä, moniulotteisia, persoonallisia ja keskenään hyvällä tavalla erilaisia, joten suosikkia oli vaikea valita. Meidän molempien suosikiksi valikoitui lopulta Vinyes Velles 2019

Valkoviineistä Ekam 2022 oli kiinnostava tuttavuus, sillä Rieslingiä ei kovin usein sekoiteta muiden lajikkeiden kanssa,  Albarino sopi Rieslingin seuraksi oikein hyvin, sillä molemmat tuottavat hapokkaita ja raikkaita viinejä. Samoin Taleia Brisat 2018 yllätti iloisesti natuviinin ystävän ja sauvignon blanc -skeptikon.

Marjut oli ainakin valmis julistamaan tämän tastingin vuoden parhaaksi, sillä sen aikana käytiin läpi myös elämä, maailmankaikkeus ja kaikki sekä viininvalmistus monesta eri kulmasta kaavioin ja piirroksin havainnollistettuna. Raül Bobetia olisi kuunnellut mielellään pidempäänkin!