Kein Name Riesling 8 %

Kein Name Riesling 8 % on lakiuudistuksen myötä muutama viikko sitten marketteihin saapunut matala-alkoholinen viini. Se valittiin kesäkuun alussa Helsingin Sanomien 8 % -testin parhaaksi viiniksi.

Saman sarjan tavallisen vahvuisia viinejä on Alkossa neljä erilaista. Jokainen viineistä on valmistettu yhdestä rypälelajikkeesta ja niiden on tarkoitus heijastaa alueita, joilta ne tulevat. Kein Name Riesling 8 %:sta ei kuitenkaan kerrota muuta kuin että se on Saksasta. 

Viini ei myöskään ole luontaisesti alle 8 %:n vahvuinen, vaan siitä on poistettu alkoholia ("partially de-alcoholised").

Kein Name Riesling 8 %
Saksa; Riesling; 10,35 € Sellon K-Citymarketissa

Tuottaja Viinimaa

Etiketin mukaan tyypillistä saksalaista rieslingiä

Rypäleen mukaan
Riesling: sitrusta (sitruuna, lime, greippi), omenaa, persikkaa ja aprikoosia, trooppisia hedelmiä, jalohomeen mineraalintäyteistä tai hunajaista vivahdetta, petrolia, kukkaisuutta, hapokkuutta

Ruokana uusia perunoita ja sinappisilliä.

Lyhyesti: kevyt rieslingKommentit

M: Viini tuoksuu herkullisesti stereotyyppiselle rieslingille: runsaan hedelmäisessä tuoksussa on sitrusta, omenaa ja persikkaa. Se lupaa paljon, mutta maku ei lunasta odotuksia. Toki maku on yllättävänkin kuiva ja hedelmäinen, mutta edellisen markettiviinin tapaan myös kevyt ja vetinen. Jos kuitenkin arvioidaan viiniä markettiviinisarjassa, niin alle kahdeksanprosenttiseksi se on silti oikein kelvollinen.

Keveys tai hapokkuuden puute ei myöskään välttämättä ole huono asia. Sen ansiosta viini maistuu hyvin etikkaisen sillin kumppanina, kun se ei luo turhia riitasointuja ruokapöytään, vaan komppaa lempeästi ruoan hapokkuutta. Ruoan kanssa se on muutenkin oikein jees. Ehkä sitä voisi napata marketista toisenkin kerran, ehkä ei kuitenkaan malta, kun katse suuntaa jo uusiin rieslingeihin. Arvosanaksi Kein Name Riesling 8 % saa 0.

J: Viini on väriltään kirkas, vaalea sitruunankeltainen. Tuoksussa on sitruunaa, vihreää omenaa ja hieman persikkaa. Hapokas, hieman makea maku toistaa laimeasti tuoksun aromeja. Jälkimaku on rapsakan hapokas, siinä on runsaasti sitruunaa ja vihreää omenaa. Kokonaisuus on kevyt, alkoholin vähäisyyden huomaa rungon puutteena.

Viini kävi sinappisillin kanssa yllättävän hyvin. Se sopisi varmasti kevyiden ruokien seuraksi ja on parhaimmillaan ruokaviininä. Sellaisenaan juotavaksi viini on hieman liian yksiulotteinen ja pliisu, mutta ehkä sen voisi ottaa mukaan piknikille. Arvosanaksi Kein Name Riesling 8 % saa 0.