Kuvakaappaus Finlex-sivustolta |
Uusi alkoholilaki tulee voimaan maanantaina 10.6.2024. Sen myötä kaupoissa saa myydä 8 % vahvuisia käymisteitse valmistettuja alkoholijuomia ja -juomasekoituksia. Oluiden kohdalla se tarkoittaa esimerkiksi DIPA-oluiden, dobbelbockien ja vahvojen stoutien sekä porterien (Koff Porter!) saapumista maitokauppoihin, mutta mitä laki tarkoittaa viinien kannalta?
S-ryhmä aikoo tuoda kauppoihin 200 viinituotetta, Kesko puolestaan 200–250 uutta tuotetta, joista osa on vahvempia oluita. Lidl aloittaa noin kymmenellä uudella tuotteella. Vielä emme tiedä tarkkaan, mitä hyllyille tuodaan, mutta aina voimme arvailla.
Tällä hetkellä tarjolla on ollut viinejä, joista on poistettu alkoholia eri menetelmillä sekä viinijuomia ja -sekoituksia, kuten sangria. Tämänhetkiset 5,5 % viinit tulevat todennäköisesti jäämään historiaan ja korvautumaan 8 % viineillä, mutta jätetään keinotekoisesti miedoiksi tehdyt viinit silti tämän postauksen ulkopuolelle, sillä saatavilla on myös viinejä, joiden alkoholipitoisuus on luontaisesti alhainen.
Kuivien viinien ystäville uutinen ei kuitenkaan ole miellyttävä: alhainen alkoholipitoisuus tarkoittaa sitä, että viini on tyypillisesti makeaa, koska rypäleen sisältämä sokeri ei ole käynyt kokonaan alkoholiksi, vaan on jäänyt makeuttamaan viiniä.
Kuvakaappaus S-kaupat.fi-sivustolta |
Tässä muutamia esimerkkejä:
Moscato d'Asti on aromaattinen, makea kuohuviini, jota tuotetaan Astin maakunnassa Pohjois-Italian Piemontessa. Sen alkoholipitoisuus saa DOCG-laatuluokituksen mukaan vaihdella noin 4,5-5,5 % välillä, sokeria on tyypillisesti noin 100-150 g/l. (Tavallisessa Coca-Colassa on sokeria noin 100 g/l.) Joitakin Moscato d'Asteja näkyi lähikaupassa jo 2017, kun myyntirajaa kohotettiin 5,5 %:n, mutta ne katosivat pian korkean hintansa ja ilmeisesti huonon menekin vuoksi. Ehkä Moscato d'Astit tekevät paluun muiden matala-alkoholisten viinien rinnalle?
Brachetto d'Aqui on myöskin piemontelainen, Moscato d'Astin tyylinen makea kuohuviini. Se on väriltään punaista ja maultaan marjaista, mansikkaista, boysenmarjaista ja kirsikkaista. Laatuluokitusten mukaan viinissä pitää olla alkoholia vähintään 5 %, jos viini on frizzante (pirskahteleva) ja 6 %, jos se on spumante (kuohuva), sokeria on taas tyypillisesti noin 90-120 g/l tai enemmänkin.
Kolmas italialainen mahdollisuus on Lambrusco, joka on myös Pohjois-Italiasta, mutta Emilia-Romagnan alueelta. Oikeastaan lambrusco on sekä ryhmä rypälelajikkeita että viinityyli. Se tasapainottelee juuri maitokaupparajalla ja sen yläpuolella tyypillisesti 8-13 % alkoholipitoisuudellaan eli kaikki lambruscot eivät vielä maitokauppoihin pääse. Lambruscot ovat yleensä punaisia ja pirskahtelevia, mutta siitä on myös valkoisia ja roseeversioita. Ne myös vaihtelevat kuivasta makeaan eli tyypillisesti mitä vähemmän alkoholia, sitä enemmän sokeria.
Kuvakaappaus K-ruoka.fi-sivustolta |
Kuohuvien ja pirskahtelevien viinien lisäksi myös jotkin valkoviinit ovat luontaisesti matala-alkoholisia. Tunnetuimpia niistä lienevät rieslingit. Risukoita ja toki muitakin viinejä voidaan luokitella niiden sisältämän sokerimäärän mukaan eli kaupan hyllyillä etiketeissä saattaa lukea seuraavia termejä:
Kabinett on yleisimmin puolikuiva tai -makea, hedelmäinen ja varsinkin Rieslingin ollessa kyseessä hapokas valkoviini. Saksan VDP-laatuluokituksessa Kabinett on Prädikatsweinin alin taso eli viini, jossa on vähiten sokeria. Kabinett-viineissä pitää olla vähintään 7 % alkoholia, mutta monet niistä jäävät alle 8 %:n. Pienen makeutensa ansiosta Kabinett-tason rieslingit ovat usein mainioita, monikäyttöisiä ruokaviinejä.
Auslese, Beerenauslese ja Trockenbeerenauslese ovat makeita tai hyvin makeita viinejä, joihin on käytetty jalohomeen kuivattamia rypäleitä. Myös niiden alkoholipitoisuus voi jäädä alle 8 % ja sokerimäärä vastaavasti pompsahtaa: Auslesen sokerimäärä on vähintään 50 g/l, Beerenauslesen ja Trockenbeerenauslesen vielä enemmän. Eri auslese-viinit sopivatkin hyvin herkutteluun ja jälkiruoaksi.
Vinho Verde on luontaisesti noin 8-12 % (tyypillisesti kuitenkin noin 11 % ja laatuluokiteltuna vähintään 9 %) eli jos säkä käy, ruokakauppojen hyllyille voi päätyä myös nuorta ja raikasta portugalilaista perusviiniä.
***
Eikä siinä vielä kaikki! Myös ravintola Murun viinibaari avasi oman viinikauppansa. Tarjolla on tällä hetkellä ainakin saksalaisia huippurisukoita ja aivan mahtavaa kotimaista marjaviiniä (jos oikein arvaamme, mistä on kyse).
Siispä: uhka vai mahdollisuus? Vastaamme mahdollisuus, sillä tästä se lähtee.