Ruoka 2024 // Hautalehdon giniä etsimässä 21.4.2024

Huhtikuisen Ruoka 2024 -tapahtuman tastingissa (30 €) etsittiin Hautalehdon suosikkiginiä varsin asiantuntevassa seurassa. Antti Hautalehto on kuvitteellinen porvoolainen poliisi, joka tutkii rikoksia Christian Rönnbackan kirjoittamissa dekkareissa ja Hautalehto-televisiosarjassa, jota on tähän mennessä tehty kaksi kautta.

Christian Rönnbacka taas on yksi Mäntsälässä sijaitsevan Authors' Distilleryn perustajista ja osakkaista. Kuten tislaamon nimestä voinee päätellä, sen perusti ryhmä suomalaisia kirjailijoita, ja sittemmin osakkaiden joukkoon on liittynyt muitakin kulttuuripersoonia.

Tastingin vetivät Christian Rönnbacka, Hautalehtoa televisiosarjassa esittävä Mikko Leppilampi, tislaamon nykyinen master distiller Samuil Angelov ja muusikko-monitoimihenkilö Mato Valtonen. Hintaan kuului myös Kylmä syli -dekkari, johon tv-sarjan ensimmäinen kausi perustuu.

Readers´ Gin (44 %; 41,40 €)

Authors' Distilleryn ensimmäinen tuote oli tarkkaan valmisteltu Readers' Gin. Perusteellinen kehitystyö ei mennyt hukkaan, sillä siitä tehty Gin & Tonic valittiin International Wine & Spirit Competitionissa maailman parhaaksi vuonna 2021 ja itse gini sai hopeamitalin. Gini valittiin myös parhaaksi giniksi Uisge X+1 viskitapahtumassa 2022. 

Readers' Giniin käytetään vain tislausprosessin parasta eli keskimmäistä (hearts) osuutta. Se on maustettu kotimaisilla yrteillä kuten katajanmarjalla, korianterilla ja mintulla. Niitä aistikin sen tuoksusta ja mausta, samoin pippuria ja anista.

Readers´ GT:n resepti on seuraavanlainen:

  • 4 cl Readers´Gin
  • valitsemaasi tonic-vettä (kannattaa panostaa myös toniciin)
  • appelsiininkuorta
  • mintunoksa
  • jäitä

W/Gin (42 %; 41,99 €)

W/Gin on F-Securesta erkaantuneen WithSecure-yhtiön oma gini. 

Ginin aromeissa oli vähemmän katajanmarjaa ja enemmän korianteria kuin Readers' Ginissä. Sen maku oli pehmeä ja lempeä ja siinä oli tuoksun aromien lisäksi kevyttä mausteisuutta. W/Gin oli selkeästi cocktail-gini.

Readers´Gin Raspberry Chick Lit (40 %; 41,98 €)

Gini on nimensä mukaisesti maustettu ahvenanmaalaisilla vadelmilla.

Sekä tuoksussa että maussa oli vadelmaa ja katajanmarjaa. Pehmeässä maussa oli lisäksi aavistus lakritsaa. Kokonaisuus oli marjaisuudesta huolimatta melko kipakka (mutta eivätpä kaikki chick litin lukijatkaan ole vaaleanpunaisia ja pehmoisia).

Readers' Rum Chapter One (43 %; 49,16 €)

Ginin lisäksi Authors' Distilleryn tuotevalikoimaan kuuluvat rommit. Niistä ennen tastingissa mukana olluutta Chapter Onea julkaistiin tietenkin Preface. Chapter One on kypsynyt eurooppalaisissa tammitynnyreissä ja bourbontynnyreissä.

Rommin aromeissa oli toffeeta, omenaa ja aavistus vaniljaa. Pehmeä maku toisti tuoksun aromeja. Jälkimaussa oli lisäksi aavistus mausteita.

Authors' Soju (21 %; 16,99 €)

Soju on korealainen viina, jota tislataan yleensä riisistä. Authors' Soju on saanut inspiraation Koreasta, mutta riisin sijaan se valmistetaan Kirkkonummen sokeritehtaan sivutuotteesta eli sokerijuurikasmelassista. Juoman nimi on siis varsin nokkela! Melassia myös myydään suurissa erissä, joten Sojun raaka-ainetta riittää tislaamolla pitkäksi aikaa.

Sojua ei nautittu sellaisenaan, vaan mojitona. Drinkki oli täyteläinen, hieman limettinen ja makeahko.

Mutta mikä on Hautalehdon suosikkigini? Rönnbackan ja Leppilammen mukaan Readers´ Gin.