Viiniposti // Kesäiset viinit -tasting 28.5.2024Viiniposti järjesti Kesäiset viinit -tastingin (30 €) Gillet Bar & Bistrossa 28.5.2024 viiniasiantuntija Minna Halmesvaaran johdolla. Kahden valkoviinin, roseen, kolmen punaviinin ja kuohuviinijuoman seurana oli grillattua parsaa, morbier-juustoa, parmankinkkua, cantaloupea sekä raparperia ja paahdettua valkosuklaata.Nature de Roubié Picpoul de Pinet
AOP Picpoul de Pinet, Ranska; Piquepoul; 15,29 €

Languedoc-Roussillonista peräisin oleva Piquepoul-rypäle tunnetaan myös nimillä Picpoul ja Picapoll. Se on yksi alueen alkuperäislajikkeista, ja siitä on kolme eri varianttia: blanc, rouge ja gris. Yleisin variantti on valkoinen blanc. Siitä saadaan tyypillisesti hyvin hapokasta viiniä, minkä takia lajikkeen nimi tarkoittaakin "huulenpurijaa".

Domaine de Petit Roubié omistaa 80 hehtaaria viinitarhoja Languedocin alueella. Talo on tuottanut sertifioituja luomuviinejä vuodesta 1985 alkaen ja osallistuu muutenkin alueen luonnon ja eläimistön suojelemiseen.

Vaalean kullankeltaisen viinin tuoksu oli raikas ja aromaattinen. Sitruksen, vaaleiden hedelmien ja varsinkin ananaksen lisäksi tuoksussa tuntui myös valkoherukkaa ja hieman kukkaisuutta. Viinin maku oli tuoksun tapaan raikas ja hedelmäinen, hapokas ja mineraalinen.

Parsan kanssa Nature de Roubié Picpoul de Pinet toimi oikein hyvin ja oikeastaan se kaipasikin ruokaa seurakseen, sillä sellaisenaan se oli lähinnä vain hapokas ja aavistuksen suolaheinäinen. Se voisi maistua hyvin myös erilaisten kala- ja äyriäisruokien kanssa.

La Chablisienne Chablis Le Finage 2022
AC Chablis, Ranska; Chardonnay; 24,99 €

La Chablisienne on vuonna 1923 alkunsa saanut viiniosuuskunta, joka sijaitsee nimensä mukaisesti Chablis'n alueella Burgundissa. Se on alueensa suurin viinintuottaja ja tuottaa yli neljäsosan alueen chablis'ta. Osuuskuntaan kuuluu yli 250 jäsentä, jotka omistavat yhteensä yli 1 250 hehtaaria viinitarhoja. Niistä hieman alle 12 hehtaaria on grand cru -luokiteltuja ja 97 hehtaaria premier cru -luokiteltuja.

Viini on käynyt terästankeissa myös hapokkuutta pehmentävän malolaktisen käymisen ja kypsynyt sakkojensa kanssa kuusi kuukautta.

Vaalean kullankeltaisen viinin tuoksussa oli sitruunaa, omenaa ja paahtoleipää sekä mielenkiintoisia mineraalisia, hieman piikivisiä vivahteita. Raikas ja hapokas maku oli kepeä ja hedelmäinen. Jälkimaussa omena, lime ja mineraalisuus muuttuivat yrttiseen suuntaan. Viini oli helposti lähestyttävä, miellyttävä chablis.

Maistelulautaselta viinin seurana maistuivat parhaiten juusto ja parsa. Mietojen juustojen lisäksi viini voisi sopia myös kala- ja äyriäisruokien kanssa.

La Chablisienne Chablis Le Finage 2022 oli Jussin suosikki ensimmäisestä kolmesta viinistä.

Caves d'Esclans Whispering Angel Rosé 2023
Côtes de Provence, Ranska; Grenache Noir, Cinsaut, Vermentino; 29,99 €

Edellisen kerran maistelimme Whispering Angelia Ihastuttavat roseeviinit -tastingissa kaksi vuotta sitten.

Château d'Esclans'n vuonna 2006 ostaneen Sacha Lichinen tavoitteena on ollut luoda maailman parhaat roseeviinit. Hän on onnistunut tavoitteessaan: maailmanmaineeseen noussutta Whispering Angel -roseeta on valmistettu jo kuudentoista vuosikerran verran. Viini on saanut nimensä tilan kappelin enkelipatsaista, jotka esiintyvät myös pullon etiketissä.

Viiniin käytetään talon omien tarhojen lisäksi myös Provencen alueella olevien sopimisviljelijöiden rypäleitä. Viini käy terästankeissa ja viinin sekä hiivasakan sekoittaminen (batonnage) tehdään kaksi kertaa viikossa.

Hennon lohenpunaisen viinin tuoksussa oli punaisia marjoja, mansikkaa, vadelmaa ja karpaloa sekä kukkaisuutta ja yrttejä. Viini oli kuiva, raikas ja hapokas, mutta hedelmäisyys sai sen tuntumaan makeammalta kuin mitä se olikaan. Viini oli tyylikäs ja maistui hyvin sellaisenaan. Se sopi myös parsan ja parmankinkun kanssa ja vaikutti muutenkin yleispätevältä ruokaviiniltä varsinkin kala- ja äyriäisruokien sekä salaattien seuraksi.

Whispering Angel Rosé 2023 oli Marjutin suosikki ensimmäisestä kolmesta viinistä. Se oli myös yleisön suosikki.Fernand Engel Pinot Noir Elevé en Fût de Chêne 2021
AC Alsace, Ranska; Pinot Noir; 23,90 €

Domaine Fernand Engel sijaitsee Alsacessa Rorschwihrin kylässä. Tila sai alkunsa vuonna 1949. Nykyisin se omistaa 63 hehtaaria viljelysmaata, joilla on 160 viinitarhaa. Tila on alueen luomuviljelyn pioneereja: vuodesta 2001 alkaen kaikki viinit ovat olleet luomua.

Viini on kypsynyt tammitynnyreissä 6-8 kuukautta ja käynyt läpi myös malolaktisen käymisen.

Rubiininpunaisen, hieman läpinäkyvän viinin tuoksussa oli kypsiä punaisia marjoja, mustikkaa ja kirsikkahilloa sekä mausteita ja nahkaa. Viinin maku oli hapokas ja täyteläinen. Tammitynnyrikypsytystä ei oikeastaan huomannut muuten kuin runsaampana suutuntumana, ja maku seurasi tuoksun linjoilla kypsän marjaisena. Myöskään 14,5 % alkoholimäärää ei huomannut. Jälkimaussa oli runsaasti mausteita.

Fernand Engel Pinot Noir Elevé en Fût de Chêne 2021 toimi parhaiten juuston ja parmankinkun kanssa. Se voisi sopia myös juuston ja mietojen liharuokien kanssa.

Zaccagnini Montepulciano d'Abruzzo 2021
DOC Montepulziano d'Abruzzo, Italia; Montepulciano; 14,98 €

Cantina Zaccagnini on vuonna 1978 perustettu perheyritys. Talo aloitti toimintansa viljelemällä yhdellä hehtaarilla, mutta kasvoi nopeasti. Nyt se omistaa 160 hehtaaria viinitarhoja ja vuokraa 300 hehtaaria tarhoja, vuosituotanto on noin kolme miljoonaa pulloa. Talo tunnetaan tralcetto-viineistään eli viineistä, joiden kaulaan on sidottu edelleen käsin(!) tikku eli pala viiniköynnöksen versoa.

Viini on käynyt terästankeissa ja kypsynyt sen jälkeen tammitynnyreissä neljä kuukautta ja pullossa kolme kuukautta ennen myyntiin tuloaan.

Tummanpunaisen viinin tuoksussa oli tummia marjoja, karhunvatukkaa ja hapankirsikkaa sekä hieman tammikypsytyksen tuomaa vaniljaista mausteisuutta ja tummaa suklaata, samoin maussa. Viini oli keskitäyteläinen, lempeän hapokas ja kovin italialaisen tuntuinen. 

Parmankinkku ja juusto sopivat viinin kanssa hyvin. Sen seuraksi voisi myös kokata pastaa tai pataruokia.

Zaccagnini Montepulciano d'Abruzzo 2021 oli meidän kummankin suosikkipunaviini.

McManis Petite Sirah 2022
Kalifornia, USA; Petite Sirah, Tannat, Teroldego; 15,19 €

McManis Family Vineyards on kalifornialainen perhetila. Itse tila on perustettu vuonna 1990, mutta McManisin suku on viljellyt viiniä samoilla seuduilla jo vuodesta 1938 alkaen. Talo omistaa noin 1 400 hehtaaria viinitarhoja, joilla viljellään viiniä kestävän kehityksen menetelmiä käyttäen.

Viini on käynyt terästankeissa ja kypsynyt sen jälkeen uusissa ja käytetyissä ranskalaisissa ja amerikkalaisissa tammitynnyreissä seitsemän kuukautta. Petit Sirahin lisäksi viinissä on paikallisen lainsäädännön sallima neljännes muita lajikkeita: noin 17 % Tannatia ja 7 % Teroldegoa.

Tummanpunaisen viinin tuoksussa oli makeita, jopa hilloisia marjoja, boysenmarjaa ja herukkaa sekä vaniljaisia mausteita. Runsautensa takia sen tunnisti helposti yhdysvaltalaiseksi viiniksi: tammikypsytyksen ansiosta se oli pehmeää ja helppoa juotavaa, vaikka Petite Sirah eli Durif onkin melko tanniininen lajike.

Viini maistui parhaiten juuston ja kinkun kanssa, mutta myös paahdettu valkosuklaa yllätti iloisesti sen seurana. Sen voisi ottaa mukaan grillausreissulle tai yhdistää liharuokien kanssa.

McManis Petite Sirah 2022 oli yleisön suosikkipunaviini.Chandon Garden Spritz
Argentiina; Chardonnay, Pinot Noir, Sémillon; 23,98 €

Chandon Argentinan nimen samankaltaisuus Moët & Chandonin samppanjatalon nimen kanssa ei ole sattumaa, sillä sen perusti Moët & Chandonin silloinen johtaja Robert-Jean de Vogüé vuonna 1959 tavoitteenaan laajentaa kuohuviinintuotantoa uusille alueille. Argentiinan jälkeen Chandon on laajentanut toimintaansa Kaliforniaan, Brasiliaan ja Australiaan sekä viimeisimpänä Kiinaan ja Intiaan.

Garden Spritziin käytetyt rypäleet kasvavat Mendozassa reilun kilometrin korkeudessa. Pohjaviini valmistetaan charmat-menetelmällä eli samalla tavalla kuin prosecco. Mausteena olevan katkeron tarkka resepti on salaisuus, mutta appelsiinit ovat peräisin Koillis-Argentiinasta, mausteet ja yrtit taas eri puolilta maailmaa. Sekoitus lepää kolme kuukautta ennen myyntiin tuloaan.

Muutaman viime kesän hittijuomia ovat olleet spritzit, kuten Aperol Spritz. Garden Spritz sopii hyvin joukon jatkoksi: se oli raikas ja appelsiininen ja näin kesällä hieman hämmentävästi joulumausteinenkin, sillä sen mausteiden joukosta bongasi ainakin hieman kanelia. Spritzeistä poiketen juoman valmistaminen on kuitenkin helppoa: lasiin vain jäitä ja appelsiiniviipale - ja valmista on.