Txakoli Rezabal 2022

DO-alue Getariako Txakolina sijaitsee Biskajanlahden rannalla Pohjois-Espanjassa, kahden kalastajakaupungin Getarian ja Zarautzin ympäristössä. Hieman yli 200 hehtaarin alueella on valmistettu viiniä samalla menetelmällä kupel-tynnyreissä jo keskiajalla, mutta DO-alueena se on uusi: DO Getariako Txakolina -laatuluokitus myönnettiin sille 1990-luvulla. Tällä hetkellä laatuluokituksen piiriin kuuluu 17 viinitaloa.

Bodegas Txakoli Rezabal on perheomisteinen viinitila, joka sijaitsee Zarautzissa. Viinitilalla on 22 hehtaaria viinitarhoja. Viiniin käytetyt rypäleet on kerätty vuonna 1995 istutetuista köynnöksistä, ja viini on käynyt luonnonhiivalla terästankeissa. Tankit ovat olleet ensin ilman kansia, mutta ne on suljettu käymisen loppupuolella, jotta viiniin on jäänyt pirskahtelevuutta.

Txakoli Rezabal 2022
DO Getariako Txakolina, Baskimaa; Hondarrabi Zuri; 19,32 €

Tuottaja Bodegas Txakoli Rezabal

Etiketin mukaan kestävällä tavalla valmistettua käsityöläisviiniä

Rypäleen mukaan
Hondarrabi Zuri: sitruunaa, kypsää hedelmää, yrttejä ja kukkaisuutta

Ruokana uusia perunoita ja savulohta

Lyhyesti: raikkaan hapokas valkoviiniKommentit

M: Vaalean kullankeltaisen viinin tuoksussa on sitrusta, vaaleita hedelmiä ja suolaista mineraalisuutta, samoin maussa. Se on raikkaan hapokas, pirteä ja kepeä, mutta hapokkuus on niin hallitsevaa, että mitään muuta ei oikeastaan jää mieleen - toisaalta itse käyn aina kyselemässä mahdollisimman hapokkaiden rieslingien perään, joten tässä on niille ihan kelpo vaihtoehto. Jos nyt jatkaisin rieslingeihin vertailua, niin hapokkuutta riittää samalla tavoin, mutta muuten Txakoli Rezabal jää hieman yksiulotteisemmaksi.

Ruoan kanssa sitruksisen hedelmäinen viini sopii hyvin. Sen hapokkuus toimii rasvaisen lohen ja remouladekastikkeen kanssa eikä se riitele edes salaatissa olleiden tomaattien kanssa. Samalla ruoka kesyttää viinin hapokkuudesta terävimmän kärjen pois. Jos siis kaipaat runsashappoista ja kepeää kesäviiniä, Txakoli Rezabal on siihen passeli vaihtoehto. Arvosanaksi se saa 0.

J: Viini on kirkasta ja vaalean kullankeltaista. Tuoksussa on limeä, vihreää omenaa ja mineraalisuutta, Pirskahteleva ja hapokas maku toistaa tuoksun aromeja. Mineraalisuus on maussa voimakkaampaa kuin tuoksussa. Hapokkaassa jälkimaussa on runsaasti sitruunaa ja mineraalisuutta.

Txakoli Rezabal kävi hyvin lohen kanssa ja se voisi sopia myös kanaruokien ja äyriäisten seuraksi. Hapokkuutta on hieman liikaa, jotta viiniä siemailisi sellaisenaan. Arvosanaksi viini saa +.