2U Duas Uvas Red 8 %

Portugalilainen 2U Duas Uvas on ollut Alkon myydyin punaviini jo muutaman vuoden ajan. Kun lakimuutoksen myötä alle 8 % viinien myynti sallittiin ruokakaupoissa, kauppojen hyllyille saapui viinin 8 % versio. Päätimme kokeilla, saako marketista sunnuntaina viinin sunnuntain kotiruoan seuraksi.

Viinistä ei löydy tuottajan sivuilta tietoja, mutta siihen on K- ja S-kauppojen mukaan käytetty samoja rypäleitä kuin tavalliseen versioon. Tuoteselosteen mukaan makeutusaineena on käytetty tiivistettyä mehua. Vertailun vuoksi voidaankin todeta, että 1 g sokeria vastaa noin 1 % alkoholia (tai toisinpäin): kun viinin alkoholipitoisuus on laskenut 13,5 %:sta 8 %:n, sokerin määrä on lisääntynyt 6 g/l:sta 12 g/l:n.

2U Duas Uvas Red 8 %
Lissabon, Portugali; Touriga Franca, Tinta Roriz, Castelao, Syrah; 7,99 € Leppävaaran K-Supermarketissa

Tuottaja Quinta do Conde

Etiketin mukaan hedelmäisiä aromeja

Rypäleen mukaan
Touriga Franca: Touriga Nacionalin kevyempi ja parfyymisempi versio, tummia/punaisia marjoja ja villejä kukkia
Tinta Roriz (Tempranillo): punaisia marjoja, mansikkaa, mustaherukkaa, kirsikkaa, (kuivattua) luumua, tupakkaa, suklaata, vaniljaa, nahkaa, yrttejä
Castelão: rustiikkinen, metsämarjoja tai hedelmäisyyttä maaperän mukaan, punaherukkaa, luumuhilloa, nuorena kovia tanniineja, jotka pehmenevät ajan myötä, happoja
Syrah: tanniineja, marjoja (kirsikkaa, vadelmaa, luumua, karhunvatukkaa; kuumilla alueilla jopa hillomaista marjaisuutta), mausteita (neilikkaa, pippuria, valkopippuria), suklaata, kahvia, nahkaa, tupakkaa ja savua

Ruokana perunamuusi ja makkarakastike

Lyhyesti: marjainen ja mehumainen markettiviini

Kommentit

M: Tummanpunaisen viinin tuoksussa on tummia marjoja ja mausteita, mustikkaa ja hapankirsikkaa. Ensi nuuhkaisulla mieleen tulee beaujolais nouveau, mutta viinin ilmaantumisen myötä se ajatus katoaa. Maku on marjainen, aavistuksen mausteinen ja jonkin verran hapokas, tanniineja taas ei ole oikeastaan yhtään. Kokonaisuus on mehumainen ja kevyt eli suhteellisen kaukana Suomen myydyimmästä punaviinistä, vaikka nimi onkin sama. Sokeri tuo viiniin jonkin verran pehmeyttä ja pyöreyttä.

Ruoan kanssa viini toimii kohtalaisen hyvin, joten siinä mielessä se palvelee tarkoitustaan. Vaikka viini on mehumainen, sen marjaiset aromit ovat miellyttäviä eli viini maistuu ihan sellaisenaankin ruoan jälkeen. Joka tapauksessa kannattaa viilentää se ennen tarjoilua kuten kevyet punaviinit yleensäkin. Arvosanaksi 2U Duas Uvas Red 8 % saa 0.

J: Viini on väriltään syvän tummanpunaista. Tuoksussa on kypsää tummaa marjaisuutta, sekä aavistus nahkaa ja hapankirsikkaa. Maussa on hapokkaampaa marjaisuutta kuin tuoksussa. Tanniineja on vähänlaisesti. Jälkimaussa on punaherukkaa ja karpaloa. Kokonaisuus on kevyt ja mehumainen.

Viinin hapokas marjaisuus toimi kohtuullisen hyvin kermaisen ja rasvaisen makkarakastikkeen kanssa. Viini menee myös sellaisenaan hieman viilennettynä. 2U Duas Uvas Red 8% oli juuri sellainen, mitä marketissa myytävän punaviinin oletinkin olevan, mutta jatkossa ostan edelleen mieluummin 2U Duas Uvasin Alkosta saatavaa versiota. Arvosanaksi viini saa 0.