Saksan viinitiedotus // Tulossa: Saksan Pinot Noir -viikko 25.-31.10.2021 ja ravintola W30:n menu

Yhteistyössä Saksan viinitiedotus 

Saksan Viinitiedotus järjestää tänä syksynä jälleen Pinot Noir -viikon 25.-31.10.2021. Mukana on 12 ravintolaa eri puolilta Suomea: Helsingissä Zinnkeller, W30, Burgers & Wine, Vantaalla Deluxe Burger, Tampereella ravintola Näsinneula, Henriks, Sasor ja Aisti, Turussa Ludu, Kakolanruusu ja The Tasting Room sekä Lappeenrannassa Wolkoff.

 Jos taas haluat kokkailla kotona pinot noirille sopivia ruokia, katso reseptejä Saksan viinitiedotuksen sivuilta.

Viikon tähteä Pinot Noiria on viljelty Saksassa jo 800-luvulla, missä se sai nimekseen Spätburgunder (spät viittaa myöhäiseen kypsymiseen, burgunder taas Burgundista kotoisin olevaan). Nykyään pinot noiria viljellään kaikilla Saksan 13 laatuviinialueella ja se muodostaa kolmanneksen maan punaviinin tuotannosta. Tällä hetkellä Saksa on muuten maailman kolmanneksi suurin pinot noirin tuottajamaa Ranskan ja USA:n jälkeen. Saksa tuottaa enemmän pinot noiria kuin Australia ja Uusi-Seelanti yhteensä.

Pinot Noir viihtyy parhaiten viileillä alueilla ja heijastelee hyvin kasvualueensa maaperää ja ilmastoa, toisaalta se on myös vaativa rypälelajike: pienisatoinen ja altis kasvitaudeille. Lisäksi hyvien viinien valmistus vaatii aikaa ja kärsivällisyyttä.

Useimmiten väriltään vaaleat Pinot Noir -viinit eivät ole kovinkaan tanniinisia, hapokkuutta sen sijaan saattaa olla hyvinkin runsaasti. Maultaan ne vaihtelevat kevyistä ja hapokkaista runsaan marjaisiin ja täyteläisiin. Tyypillisiä aromeja ovat punaiset marjat, puolukka ja kirsikka, yrtit, mausteet ja kukkaisuus, ja viinien vanhetessa niissä saattaa olla myös maanläheisiä sävyjä ja savua.

Pinot Noir -viinit ovatkin monikäyttöisiä ja erinomaisia ruokaviinejä, varsinkin näin syksyllä ne sopivat erinomaisesti riista- ja sieniruokien kanssa. Pääsimme maistamaan ravintola W30:n menun ennakkoon ja toteamaan, että se piti taas kerran täysin paikkansa.

W30 (Unioninkatu 30) on viime kesäkuussa avattu ranskalais-skandinaavinen ravintola, joka hyödyntää kauden raaka-aineita ja perustaa annokset ranskalaiselle keittotaidolle, mutta on toisaalta valmis myös kokeilemaan uutta. Illan aikana viinit ja ruoat meille esittelivät sommelier Juha Mäkelä ja keittiöpäällikkö Simo Pietarinen.

Alkumalja
Raumland Cuvée Marie-Luise Brut (Rheinhessen; 34,25 €)

Sekthaus Raumland on perustettu vuonna 1984. Talo tuottaa vuosittain noin 80 000 pulloa luomukuohuviinejä, jotka valmistetaan samppanjan tavoin perinteisellä menetelmällä. Tämäkin mukavan hapokas kuohuviini (Deutscher Sekt) oli hurmaava, tyylikäs ja tasapainoinen kokonaisuus ja se saattaisi sokkomaistelussa hyvinkin mennä samppanjasta.

Karamellisoidulla sipulilla täytettyä raviolia ja tummaa sipulilientä.
Haudutettua ja friteerattua sipulia sekä tryffeliä

Weegmüller Blanc de Noir Trocken 2019 (Pfalz)

Raviolien kanssa tarjottiin Pinot Noirista valmistettua valkoviiniä - toisin sanoen viini ei ollut ehtinyt saada väriä kuorikontaktista eli vaaleasta hedelmälihasta puristettu mehu oli säilynyt vaaleana. (Ohimennen sanoen: Blanc de Noir -viineillä on aina hyvä härnätä kavereita.)

Weingut Weegmüllerin viinitalo ehti olla saman suvun omistuksessa yhdentoista sukupolven ajan, kunnes se myytiin viime heinäkuussa ja sitä pyörittäneet siskokset jäivät eläkkeelle. Talon tulevaisuudesta ja linjasta ei siis ole vielä tarkempaa tietoa.

Marjut rakastaa sipulia ihan kaikessa muodossa - raakana, paistettuna, karamellisoituna, marinoituna jne. - joten sipulipitoiset raviolit herkullisessa liemessä olivat aivan loistava aloitus ja viini jäi sipulifiilistelyn takia hieman paitsioon. Jussi taas totesi, että ei varmaankaan olisi tunnistanut sitä sokkomaistelussa pinot noiriksi. Itse viini oli raikas ja hedelmäinen sekä mukavan hapokas ja hieman punamarjainen, varsin loistava raviolien seuralainen.

”Fromage de tete”. Terriini porsaan niskasta, päästä ja kielestä.
 Rapeaa mustakaalia, varhaiskaalipyreetä ja tryffelisinappia

Toni Jost Im Hahn GG Spätburgunder 2016 (Mittelrhein)

Weingut Toni Jostin viinitila on ollut suvun omistuksessa jo 1830-luvulta alkaen. Talolla on viinitarhoja Mittelrheinissä ja jonkin verran myös Rheingaussa; tämän viinin rypäleet ovat Hahnin tarhalta Bacharachin kylästä Mittelrheinin puolelta. Nimen GG (Grosses Gewächs) vastaa ranskalaista Grand Cru -nimitystä, toisin sanoen GG-viinit ovat VDP-laatuluokituksen saaneiden viinien parhaimmistoa.

Viini oli jo ensituoksuttelusta alkaen hurmaava: kypsiä ja mehukkaita punaisia marjoja, kirsikkaa, vadelmaa ja mansikkaa, yrttisiä mausteita sekä lempeää hapokkuutta ja pehmeää tanniinisuutta. Se olisi maistunut oikein hyvin sellaisenaankin.

Porsaanpääterriiniä varten oli puolestaan haudutettu sian päätä parin päivän ajan, jotta kaikki liha saatiin varmasti käyttöön. Terriini olikin maukasta ja hurmaavan rustiikkista, kaalit sopivat hyvin sen seuraksi ja dijon-henkinen sinappi antoi kokonaisuuteen pirteän säväyksen. Viini pärjäsi jopa voimakkaalle sinapille. Tämä oli syksyiseen ja sateiseen iltaan sopivaa lohturuokaa ja -viiniä parhaimmillaan.

Peuran ulkofileetä ja perunakroketti täytettynä haudutetulla peuran niskalla. 
Glaseerattua Frex-punajuurta ja punajuuripyreetä

Kriechel Ahrweiler Rosenthal Spätburgunder Trocken 2013 (Ahr)

Weingut Kriechel sijaitsee syksyllä pahoista tulvista kärsineen Ahrin alueella ja on alueen suurin sukutila, 24 hehtaaria tarhoja. Talo viljelee myös Pinot Madeleinea eli Frühburgunderia neljän hehtaarin alueella ja onkin yksi sen suurimpia tuottajia maailmassa. Tämän viinin rypäleet ovat kasvaneet Ahrenweiler Rosenthalin tarhalla. Viini on käynyt omien hiivojensa avulla ja kypsynyt barrique-tammitynnyreissä.

Murean peuran ulkofileen seurana oli peuran niskasta tehdyllä ragulla täytetty perunakroketti sekä Frex-punajuurta pyreenä ja glaseerattuna. Hienosti ikääntynyt viini oli ruoalle loistava pari - se tuntui edellistä viiniä kuivemmalta eikä ollut siksi aivan yhtä houkutteleva. Toisaalta se oli varsin tyylikäs tapaus ja ruoan kanssa täysi kymppi. Viinin aromeissa oli punaista marjaa, kypsää kirsikkaa ja aavistus savua.

Karamellisoitua kotimaista omenaa, rakuunajäätelöä ja laventelicrumblea.
Rakuunalla maustettua omenalientä ja vaniljavaahtoa

Jälkiruoan kanssa ei ollut saksalaista viiniä, vaan ranskalaista, joten ei siitä tässä yhteydessä sen enempää - toimiva yhdistelmä se oli joka tapauksessa. Karamellisoidun omenan kanssa ei varmaankaan koskaan voi mennä pieleen! Rakuunajäätelö oli myös mainiota.

W30:n neljän ruokalajin menu viineineen (jotka voivat olla muitakin kuin tässä mainittuja) maksaa 115 €.

PS. Osallistu Instagramissa Pinot Noir -viikon kuvakilpailuun aihetunnisteella #saksanPN2021kilpailu

Katso myös viime vuoden tunnelmia: Tulossa: Saksan Spätburgunder/Pinot Noir -viikko 26.10.–1.11.2020