Olarin Panimo Runaway NEIPASuomen Paras Olut -kilpailu tuomaroitiin Liiketalousopisto Perhossa heinäkuun lopulla ja tulokset julkistettiin Suuret Oluet - Pienet Panimot -tapahtumassa Vantaalla 9.9.2021. Tuomareina oli viitisenkymmentä oluen harrastajaa ja myyntikanavien sekä olutmedian edustajia. Kilpailuun osallistui kaikkiaan 60 panimoa ja 400 olutta 12 eri sarjassa. Jokaisen sarjan voittajista valittiin lopulta Suomen paras olut. Tittelin sai Olarin Panimon Runaway NEIPA, joka voitti myös IPA ja APA -sarjan.

Oluen nimi ei viittaa Bon Jovin tai Del Shannonin kappaleisiin, vaan olarilaiseen alikulkutunneliin, jonka lempinimi on Runaway eli Ranikka.

Olarin Panimo pärjäsi kisassa muutenkin hyvin - Top 2 Bottom tuli IPA ja APA -sarjan kolmoseksi, Zesty Case ja Nasty Granny sijoittuivat Maustamattomat ja maustetut hapanoluet -sarjan ykköseksi ja kakkoseksi ja DBA Big Momma voitti kypsytettyjen oluiden sarjan.Runaway
Suomi; New England IPA; 7,1 %; 14,00 € panimokaupassa / 0,75 l growler

Panimo Olarin Panimo

Panimon mukaan ryhdikäs, "vihreä" ja oikeasti KUNNOLLA aromihumaloitu utukalja. Runaway saa kirjavan aromi- ja makumaailmasta moniulotteisesta cryona käytetystä Idaho seiskasta, jokapaikan humalasta Mosaicista (myös cryona!) sekä kivihedelmäisesti Wai-itista.

Oluttyypin mukaan
New England IPA on sameaa, katkeruutta on vähemmän kuin IPA:ssa yleensä ja aromeissa on trooppisia hedelmiä.

Lyhyesti: raikkaan hedelmäinen ja sitruksinen NEIPA

Kommentit

M: IPA on gyyh.

J: Olut on vaaleahkon keltaista ja muistuttaa sameaa ananasmehua. Vaaleaa vaahtoa muodostuu kaadettaessa kohtuullisesti ja se katoaa pian. Tuoksussa on rutkasti sitrusta ja ananasta, ja niiden lisäksi aromeissa on myös häivähdys mangoa, keksiä sekä geneeristä trooppista hedelmää. Katkera, mehumainen maku on vahvan sitruksinen, aromeissa on lisäksi greippiä ja mandariinia. Jälkimakua hallitsee greippi, mukana on myös hieman yrttisyyttä (oreganoa?). Kokonaisuus on raikas ja kevyt olematta kuitenkaan vetinen. Onhan tämä hyvä NEIPA, arvosanaksi annan ++. 

Vastaako Suomen parhaan oluen titteli kansan syvien rivien makua? Myydyimpien maitokauppaoluiden joukkoon mahtui vuonna 2020 yksi IPA eikä yhtään NEIPA:a. Alkon myydyimpien panimotuotteiden listalla ei ollut samana vuonna yhtään IPA- tai NEIPA-olutta. Jos siis myyntitilastoja katsotaan, Suomi on lager-maa, mutta Suomen parhaimman oluen tittelin on saanut vain yksi lager - Stadin Panimon American Lager vuonna 2014. Itse olen kyllä valinnasta samaa mieltä, sillä NEIPA on suosikkityylini, varsinkin ostettuna tuoreena suoraan panimolta.