Kutsu / I Vini del Piemonte
Pitkästä aikaa saimme taas tuntea tanniinien kuivattavaa kutkuttelua ikenissä, kun Barolo and Friends -tapahtuma järjestettiin Wanhassa Satamassa pari kuukautta sitten, 25.8.2021. Päivä alkoi Master of Wine Heidi Mäkisen vetämällä The Variety of Nebbiolo: Alto Piemonte -master classilla, jossa oli tarjolla edustava kattaus Alto Piemonten eli Ylä- tai Pohjois-Piemonten nebbiolo- ja nebbiolosekoiteviinejä.
Alto Piemonte sijaitsee Luoteis-Italiassa. Alueen jakaa kahtia Sesia-joki; joen länsipuolella on Coste della Sesian alue ja itäpuolella Colline Novaresin alue. Jonkin matkaa pohjoiseen alkavat jo Alpit, lännessä taas Maggiorejärvi erottaa Piemonten ja Lombardian maakunnat toisistaan. Alto Piemonten viinialueet eivät ole (vielä ainakaan) yhtä tunnettuja kuin etelämpänä olevat Barolo, Barbaresco ja Asti - tähän mennessä meille tutuin on tainnut olla Gattinara.
Cantina Cogo Colline Novaresi DOC Rosato Il Sornino 2020
100 %
Nebbiolo; luomu
Cantine Cogo sijaitsee Gattico-Verunon kunnassa Alto Piemonten länsireunalla. Talo tuottaa kolmea viiniä: Erbalucesta tehtyä valkoviiniä sekä Nebbiolosta tehtyjä punaviiniä ja master classin aloittanutta rosatoa.
Tumman, mansikanpunaisen viinin tuoksussa oli odotetusti marjoja: vadelmaa, mansikkaa ja mansikkahilloa, toisaalta myös raparperiin viittaavaa hapokkuutta. Vaikka tuoksussa olikin melkeinpä karkkisia vivahteita, viinin maku oli kirpeän hapokas ja kuiva ja sen marjaisuus tuntui enemmän puolukkaiselta. Viinin jälkimaku oli pitkä.
Voimakas rosee sopisi hyvin syksyyn ja ruokaviiniksi esimerkiksi tartarin kanssa. Tykkäsimme.
Edoardo Patrone Valli Ossolane DOC Nebbiolo Prunent Stella 2019
100 % Nebbiolo
Edoardo Patronen viinitalo sijaitsee Lepontisilla Alpeilla Ossolan laaksossa, jossa viiniä on viljelty yli 700 vuoden ajan. Alueella kasvaa oma paikallisiin oloihin sopeutunut Nebbiolo-variantti, Prünent, josta master classin viinikin oli tehty.
Viini on kypsynyt 12 kuukauden ajan ranskalaisissa 225 litran barrique-tammitynnyreissä.
Tumman purppuraisen viinin tuoksussa oli tummia marjoja, hapankirsikkaa ja mustikkaa sekä vaniljaa. Hapokkaan viinin tanniinit olivat rapsakat ja tuoksusta tutut tummat marjat maistuivat myös maussa. Viini oli hedelmäinen ja vielä nuori, joten tällä hetkellä se olisi parhaimmillaan ruokaviininä.
Cantina Comero Sizzano 2017
70 % Nebbiolo, 30 % Vespolina
Vespolina on todennäköisesti Piemonten alueen alkuperäislajike, joka on sukua Nebbiololle. Se on samalla tavalla mausteinen ja kukkainen, mutta sen tanniinit ovat pehmeämmät. Yleisimmin siitä tehdäänkin sekoiteviinejä Nebbiolon kanssa. Piemonten (Ghemme ja Gattinara) lisäksi Vespolinaa viljellään jonkin verran Lombardiassa. Nimen alkuperä on epäselvä, sillä se saattaa viitata joko siihen, että kypsät rypäleet houkuttelivat ampiaisia (vespa) tai viinien pippuriseen makuun.
Cantina Comeron viinitalo sijaitsee Sizzanossa noin Torinon ja Milanon puolivälissä. Sizzanon DOC-laatuluokituksen saanut alue on pieni, vain 14 hehtaarin kokoinen, mutta se on Gattinaran jälkeen Piemonten toiseksi vanhin DOC-laatuluokituksen saanut alue (v. 1969).
Viini on kypsynyt ensin 12 kuukauden ajan terästankeissa ja sen jälkeen 24 kuukautta isoissa tammitynnyreissä.
Hieman rusertavan viinin tuoksussa oli kypsiä punaisia marjoja sekä mausteita ja kukkaisuutta, neilikkaa, orvokkia ja ruusua. Kevyehkön viinin tanniinit olivat pehmeät ja maku marjainen, kirsikkainen ja mustaherukkainen sekä mausteinen, toisaalta jopa hieman makeahko. Viini oli oikein mukavaa juotavaa - Vespolinaan pitää ehkä tutustua enemmänkin.
Castaldi Francesca Fara DOC 2015
70 % Nebbiolo, 30 % Vespolina
Castaldi Francescan viinitalo sijaitsee Brionan kunnassa Faran alueella. Suku on viljellyt viiniä alueella jo 1700-luvulta alkaen. Francesca Castaldi otti tilan haltuunsa vuonna 1997 ja alkoi uudistaa sen menetelmiä.
Viini on käynyt omilla hiivoillaan ja kypsynyt 24 kuukauden ajan isoissa tammitynnyreissä sekä sen jälkeen vielä terästankeissa.
Rusertavan viinin tuoksu oli aromaattinen, tumman marjainen ja viikunainen sekä mausteinen. Viinin kevyt ja hapokas maku oli myös marjainen ja mausteinen ja sen tanniinit olivat jo ehtineet pehmentyä. Kuitenkin hieman yksiulotteinen viini kaipaisi seurakseen ruokaa.
Massimo Clerico Lessona DOC Riserva 2015
100 % Nebbiolo
Azienda Vitivinicola Massimo Clericon tarina on myös pitkä: Clericon suku on viljellyt maata Lessonan alueella 1700-luvulta alkaen. Heidän viinitarhansa oli yksi kolmesta alkuperäisestä viinitarhasta, joille myönnettiin Lessona DOC -laatuluokitus vuonna 1976.
Viini on kypsynyt kaikkiaan 46 kuukautta, ja siitä ainakin 30 kuukautta ranskalaisissa tammitynnyreissä.
Rusertavan viinin tuoksussa oli hapettunutta omenaa, viikunaa ja jonkin verran kukkaisuutta. Viinin tanniinit olivat pehmeät ja muutenkin viini oli jo hyvin kehittynyt, mutta kuitenkin hapokas, kirsikkainen ja mausteinen. Jollain tavalla siitä tuli mieleen sherry - ehkä sen pähkinäisyys oli aavistuksen samankaltaista.
Tämä viini oli yksi Jussin suosikeista.
Poderi ai Valloni Boca DOC Vigna Cristiana 2012
70 % Nebbiolo, 20
% Vespolina, 10 % Uva Rara
Uva Rara on Piemonten ja Lombardian alueilla viljelty punainen rypälelajike. Vaikka sen nimi tarkoittaa "harvinaista rypälettä", se ei ole aivan niin kuriositeetti, vaan sitä viljeltiin vuonna 2000 noin 600 hehtaarin alueella. Myös Vespolinaa kutsutaan Uva Raraksi, ja vastaavasti taas Uva Raraa kutsutaan myös Bonardaksi - samoista nimistä huolimatta lajikkeet eivät liene sukulaisia keskenään. Uva Raraa käytetään usein sekoiteviineissä, joihin se tuo pehmeyttä ja hedelmäisyyttä sekä ruusuista ja marjaista aromaattisuutta.
Podere ai Vallonin luomutila sijaitsee Bocan alueella, jolla keltit viljelivät viiniä jo ennen muinaisia roomalaisia, ja Nebbioloakin on viljelty siellä jo parinsadan vuoden ajan. Viinitalon omistajat ostivat tilan 1980, jolloin master classin viini sai alkunsa.
Viini on kypsynyt isoissa tammitynnyreissä kolme vuotta ja vuoden pullossa.
Hieman rusertavan viinin tuoksussa oli punaisia marjoja, vadelmaa, kirsikkaa ja hapankirsikkaa sekä mausteita ja kukkaisuutta. Maussa tanniinit ja hapot olivat tyylikkäästi tasapainossa ja viinin hedelmäisyys oli miellyttävää. Se olisi hyvä meditaatioviini tai hieno ruokaviini lihan, riistan tai kovien juustojen seurana. Tykkäsimme.
Guido Platinetti Ghemme DOCG Vigna Ronco al Maso 2017
100 %
Nebbiolo
Azienda Agricola Platinetti Guido on perustettu 1970-luvulla ja se viljelee viiniä alueilla, jolla talon perustajien isät viljelivät viiniä jo 1900-luvun alussa ennen kuin ensimmäinen maailmansota keskeytti toiminnan.
Ronco Mason tarhalta tulevat valikoitujen rivien rypäleet kerätään aina viimeisinä. Viini kypsyy isoissa tammitynnyreissä kahden vuoden ajan ja vuoden pullossa.
Hieman rusertavan, tiilenpunainen viinin tuoksu oli aavistuksen makea ja aromaattinen, vaniljaan sekoittuu punaisia marjoja, kirsikkaa ja ruusua. Myös viinin maussa oli punaisia marjoja, kypsähköä kirsikkaa ja punaherukkaa. Tuttuun tapaan viini oli samaan aikaan sekä hapokas että tanniininen. Vaikka viini oli nyt kevyt ja nuoren oloinen, siinä on kypsytyspotentiaalia.
Giancarlo Travaglini Gattinara DOCG Riserva 2015
Travaglini Gattinaran viinitalo on tehnyt viiniä 1920-luvulta alkaen, ja nyt vetovastuussa on neljäs sukupolvi. Gattinara on yksi Italian vanhimmista laatuluokitelluista alueista: se sai DOC-statuksen vuonna 1967 ja DOCG-statuksen vuonna 1990.
Talon perus-Gattinara oli meille entuudestaan tuttu ja nyt tastingissa pääsimme tutustumaan viinin riserva-versioon. Talon viinit jäävät helposti mieleen erikoisen muotoisen pullonsa ansiosta - pullo toimii kaadettaessa myös eräänlaisena karahvina ja viinin mahdolliset sakat jäävät muotoilun ansiosta helposti pulloon.
Viini käy ensin terästankeissa, minkä jälkeen se kypsyy suurissa slavonialaisissa tammitynnyreissä noin 40 kuukauden ajan ja pulloissa 10 kuukauden ajan.
Tiilenpunaisen viinin tuoksu oli hieman makea ja vaniljainen, lisäksi siinä on marjoja ja mausteita. Viinin maku oli hapokas ja sen tanniinit olivat pehmeät, vaikka toki ne tuntuivat. Hapankirsikkainen marjaisuus loi mielikuvaa makeudesta, vaikka viini olikin kuiva. Kokonaisuus oli miellyttävä ja tasapainoinen. (Myös talon Tre Vigne oli varsin mainio.)
Antoniolo Gattinara DOCG Riserva San Francesco 2015
100 % Nebbiolo
Vuonna 1949 perustetulla viinitalolla on Gattinaran alueella kolme huippuviinitarhaa, joista tastingissa oli mukana San Francesco -tarhan rypäleistä tehty viini.
Viini on kypsynyt tammitynnyreissä 2,5 vuoden ajan, ensin vuoden 350-500 litran tynnyreissä ja sen jälkeen 18 kuukauden ajan isoissa 20-25 hehtolitran tynnyreissä, ja lopuksi vielä vuoden pullossa.
Tiilenpunaisen viinin tuoksussa oli vaniljaa, kirpeitä, mutta kypsiä punaisia marjoja, hapankirsikkaa ja puolukkaa sekä aavistuksen pippurisia mausteita, samoin maussa. Viini oli tasapainoinen ja tuntui kuivemmalta kuin edellinen Gattinara. Tykkäsimme tästäkin.
Muuta bongattua
Tenuta Montemagnon punaviineistä tykästyimme kolmikkoon Barbera d’Asti Superiore DOCG “Mysterium”, Barolo DOCG “Soranus” ja Ruchè di Castagnole Monferrato DOCG “Invictus”.
Mysterium oli tamminen, kirsikkainen, mustaherukkainen sekä mukavan pippurinen. Se sopisi oivallisesti riistan seuraksi. Myös Soranus oli tamminen, kirsikkainen ja pippurinen, mutta sen aromeissa oli myös häivähdys joulumausteita. Tanniineja oli sen verran, että alkoi tehdä mieli pihviä. Invictuksen aromeissa oli kirsikan sijaan kypsää tummaa marjaa, mustaherukkaa ja luumua sekä hieman vaniljaa. Sekin sopisi pihviviiniksi tai ehkä myös meditaatioviiniksi.
Mauro Molinon tiskiltä pidimme eniten baroloista, joita oli tarjolla Barolo DOCG 2017 ja Barolo DOCG Gallinotto 2017. Molemmissa oli kypsiä tummia marjoja ja mausteisuutta - ensin mainitussa kukkaisuus oli enemmän ruusuista, jälkimmäisessä taas tuntui eukalyptuksista raikkautta.
Cantina Hic et Nuncin koko valikoima oli mainio ja hieman erilaisen tuntuinen. Talon nimi tarkoittaa "tässä ja nyt" - ja viinit voisikin hyvin nauttia tässä ja nyt.
Ammattilaistason vinkki: kun maistaa viinit (jälleen) tapahtumassa, oman viinivaraston viinit voi hyvin unohtaa vielä kypsymään. Giovanni Manzonen viinit saavatkin siis odotella vielä hetkosen ja toisenkin - ainakin Gramolere on jo aiemmin hyväksi havaittu. Rossese Bianco ja Dolcetto on taas maisteltu aiemmin etätastingissa.
Game of Thrones -faneja kutkutteli mukavasti hieman baroloja lempeämpi Poderi Colla Langhe DOC Bricco del Drago.
Conterno Fantino Barolo DOCG Ginestra Vigna del Gris taas oli loistava barolo. Sen aromeissa oli mustaherukkaa, hapankirsikkaa, viikunaa, tammea ja maanläheisyyttä. Sekä hapokkuutta että tanniineja oli rutkasti. Lisäksi mehevä ja marjainen Barbera d'Alba DOC Vigneto oli meistä tapahtuman paras barbera.
Päivän päätteeksi teki mieli jotain makeaa ja siihen sopi hyvin Bavan Moscato d’Asti DOCG.
Ilman kuvaa olevista Malviràn viineistä jäivät mieleen tamminen, kirsikkainen ja maanläheinen San Michele Barbera d'Alba 2018 ja Roero Arneis DOCG 2020, jonka aromimaailmassa oli omenaa, päärynää, sitrusta, hunajaa ja raikasta mineraalisuutta.
Ca'Novan viineistä bloggasimmekin jo Winemaker Dinnerin yhteydessä. Ne olivat hyviä myös uusintakierroksella.
Kaikkia viinejä emme ehtineet maistaa eikä kaikkia maistettuja viinejä kykene millään kommentoimaan tässä, mutta kaiken kaikkiaan taso oli hyvä (ja tanniinit tuntuivat vielä pitkään).