Kevään etätastingeissa päästään vähitellen toukokuun puolelle. Mr. Nebbiolo järjesti 7.5.2021 Barolon artisaanituottajat - Giovanni Manzone -tastingin, jossa vieraana oli viinitalon puolelta Mauro Manzone.
Giovanni Manzonen viinitalo sijaitsee Piemontessa Montforte d'Albassa. Talon historia alkaa, kun vuonna 1920 Stefano Manzone arpoi perintömaitaan poikiensa kesken ja Giovanni Manzone sai Castellettosta Ciabot del Preven maatilan. Hän muutti kaukaiselle ja vaikeasti viljeltävälle tilalle perheineen ja päätti selvitä. Vuonna 1925 hän päätti aloittaa viininviljelyn, ja 1950-luvulla tila olikin jo tuottoisa. Ensimmäinen barolo pullotettiin vuonna 1961. Nyt, viisi sukupolvea myöhemmin, talo on kasvanut ja kehittynyt edelleen.
Maistelulaatikkoa (176 €) on edelleen saatavilla Viinikellari.comista. Seuraavan päivän aktiviteettien takia päätimme pitää matalaa profiilia, joten emme kutsuneet ketään mukaan jakamaan viinejä ja maistelimme laatikosta vain kahta viiniä, Rossese Bianco Rosserto 2017:a ja Dolcetto d'Alba Le Ciliege 2018:a. Muita viinejä - kahta Barberaa ja kahta Baroloa - voinee säilyttää huoletta vielä hyvän aikaa.
Rossese Bianco Rosserto 2017
Langhe DOC, Italia; Rossese Bianco
Rossese Bianco on Langhessa Piemonten alueella kasvava valkoinen rypälelajike. Se ei kuitenkaan ole sukua muille lähes samannimisille lajikkeille, esim. sisilialaiselle Grillolle, joka tunnetaan myös nimellä Rossese Bianco. Siitä saadaan raikkaita ja hapokkaita viinejä, joissa maistuvat omena ja sitrus.
Viini on käynyt spontaanisti ensin terästankeissa ja lopuksi vanhoissa neutraaleissa tammitynnyreissä. Rypäleistä puristettu mehu on myös ollut muutaman tunnin ajan kontaktissa rypäleiden kuorien kanssa, mikä tuo viiniin lisää makua. Viini on kypsynyt vuoden verran sakkojensa päällä ensin tammitynnyreissä ja sitten terästankeissa. Sitä ei suodateta tai kirkasteta.
Tumman kullankeltaisen viinin tuoksussa ja maussa oli jo hieman rusertavaksi ehtinyttä omenaa, kypsiä hedelmiä, persikkaa ja sitrusta, seetriä sekä pähkinää ja voita. Voin aromit vahvistuivat sitä mukaa, kun viini ilmaantui lasissa ja makuun tuli jopa hieman savua, suolaista mineraalisuutta ja yrttisyyttä. Viini oli kuiva ja hapokas, mutta täyteläinen ja suutuntuma oli hieman öljyinen. Jälkimaussa tuntui appelsiinia ja mandariinia sekä omenaa ja mausteita. Toisaalta viinistä tuli mieleen chardonnay, toisaalta myös viognier, jos jotain tutumpaa haluaisi miettiä.
Viini maistui ihan hyvin savukalan ja uusien perunoiden kanssa, samoin toma piemontese -juuston kanssa. Sitä voisi ajatella äyriäisten, vihannesten ja pastan seuraksi tai sitten voisi kokeilla, kuinka sen pähkinäisyys komppaisi satay-kanaa.
Dolcetto d'Alba Le Ciliegie 2018
Dolcetto d'Alba DOC, Italia;
Dolcetto
Viini on käynyt ja kypsynyt terästankeissa 1,5 vuoden ajan. Sitä ei kirkasteta eikä suodateta.
Violettiin vivahtavan punaisen viinin tuoksussa oli tummia marjoja, mustikkaa ja mustaherukkaa sekä hapokkuutta ja orvokkista kukkaisuutta. Ilmaantuminen toi tuoksuun hieman lakritsaa. Viinin maku oli hapokas ja hedelmäinen, sen marjaisuus kääntyi hapankirsikan ja tummien marjojen suuntaan. Hapokkuuden lisäksi myös tanniinit tuntuivat pirteinä. Jälkimaussa maistui mustaherukkaa ja mausteisuutta.
Viini oli keskitäyteläinen (toisaalta kuitenkin barberoita jykevämpi) eli ns. "lounasviini" ja voisi sopia vaikkapa pizzan tai pataruokien kanssa, miksei myös yrttisten kasvisruokien kanssa. Tykkäsimme.