X-Cellar.com // Tšekkiviinien tsekkaus 3.6.2021

X-Cellar.comin etätastingit jatkuivat tšekkiläisten viinien parissa 3.6.2021. Petteri Harjulan isännöimässä tastingissa viinien tuottajat ja heidän tyylinsä esitteli tšekkiviinien erikoisasiantuntija Radim Mušálek. 

    Viinejä oli tastingin aikaan myynnissä vain tasting-setteinä (30 €). Pulloja lupailtiin myyntiin myöhemmin, mutta tätä kirjoittaessa näin pari kuukautta myöhemmin niitä ei näytä olevan saatavilla - tosin emme tiedä, tulivatko (ja menivätkö) ne jo vai ei. Joka tapauksessa tasting oli mielenkiintoinen, koska emme ole maistaneet kuin paria tšekkiläistä viiniä tätä ennen. Teemaan sopivasti samana päivänä Suomi pelasi Tšekkiä vastaan jääkiekon MM-kisoissa, joten kokkasimme viinien ja jääkiekko-ottelun seuraksi ja kalorivajetta paikkaamaan tšekkiläistä herkkua eli paistettua juustoa (Smažený sýr).

    Karttapohja: Czech Republic Map by Vemaps.com 

    Tšekin alueella viinejä kasvatetaan lähinnä Määrissä (Moravia), Böömissä (Bohemia) on vain muutama viinitila. Vaikka tšekkiviinit eivät tällä hetkellä ole kovin tunnettuja, alueen viinillinen historia on pitkä: jo muinaiset roomalaiset viljelivät alueella viiniä etuvartioissaan. Teorioiden mukaan Grüner Veltliner ja Welschriesling olisivat jo silloin saattaneet saapua alueelle.

    Viininkasvatuksen historia oli suurimmaksi osaksi nousujohteista. 1200-luvulla viininviljely lisääntyi munkkiluostarien ansiosta. 30-vuotinen sota (1618–1648) tuhosi suuren osan alueen viinitarhoista, mutta uusia tarhoja istutettiin runsaasti sen jälkeen. Tuotanto kasvoi, kunnes 1800-1900-lukujen vaihteessa viinikirva tuhosi viinitarhat suunnilleen kokonaan. Moderni viinilainsäädäntö ja -tuotanto syntyi 1995 ja kehittyi edelleen Tšekin liityttyä Euroopan Unioniin vuonna 2004.

    Pullojen kuvat valmistajien sivuilta

    Gurdau [Grüner] Veltliner 2019

    Gurdaun viinitalo sijaitsee Kurdějovin kylässä jonkin verran Brnon kaupungista etelään. Vuonna 2012 perustettu talo on nimennyt itsensä kylän saksankielisen nimen Gurdaun mukaan. Kylä oli 1200-luvulla yksi Määrin tärkeimmistä viininviljelyalueista, mutta vuosisatojen aikana se koki kovia ja 1960-luvulla viinitarhat hävitettiin kokonaan. 

    Gurdaun viinitalo alkoi ensimmäisenä elvyttää paikallista viinintekoperinnettä. Se tuottaa viinejä minimalistisin periaattein luontoa ja maaperää kunnioittaen. Vaikka talo keskittyy enimmäkseen Rieslingin viljelyyn, tastingissa oli maistettavana (Grüner) Veltliner.

    Viinin tuoksu oli kirpeä. Siinä tuntui sitruunaa, limeä ja vihreää omenaa sekä valkopippuria ja hieman jotain kemikaalia, ehkä dieseliä - tai ehkä sitä voisi kutsua omanlaisekseen mineraalisuudeksi. Viinin maku oli hapokas (7,1 g/l) ja greippinen, mutta sen hapokkuus ei kuitenkaan ollut yhtä terävä kuin monien rieslingien, vaan siinä tuntui omenaista pyöreyttä.

    Gurdau Veltliner oli mielenkiintoinen avaus.

    Gala "Hermes" Welschriesling 2019

    Gala Vinařství (Gala Winery) on tastingin viinitaloista eteläisin ja sijaitsee Bavoryn kylässä lähellä Itävallan rajaa. Talon perustaja Jaromír Gala on viininviljelijä kolmannessa polvessa: hänen molemmat isoisänsä viljelivät ja valmistivat viiniä ja hänen isänsäkin sen mukaan, mitä ajan rajoitukset sallivat.

    Tastingissa oli mukana talon Welschriesling (Ryzlink Vlašsky), joka ei nimestään (tai nimistään) huolimatta ole sukua Rieslingille. Myös se tunnetaan monilla nimillä: saksankielinen nimi Welschriesling tarkoittaa "roomalaista/romaanista rieslingiä", ja lajikkeen monet muut nimet viittaavat Italian suuntaan (Riesling Italico ym.). Lajikkeen alkuperästä ei kuitenkaan ole tarkkaa tietoa - kroatiankielinen nimi Graševina viittaa siihen, että se olisi kotoisin Balkanin niemimaalta, mutta uusien teorioiden mukaan se on saattanut kulkeutua Champagnen alueelta Saksan kautta nykyisille alueilleen Itävaltaan, Unkariin ja Kroatiaan.

    Viini on kypsynyt 10 kuukautta uusissa tammitynnyreissä sakkansa kanssa. Sen tuoksussa olikin tammea, pähkinää ja ruskistettua voita sekä niiden lisäksi sitrusta, kypsää omenaa ja kiiviä. Jollain tavalla viini oli hyvin chardonnaymainen. Viinin maussa oli sitrusta ja persikkaa sekä pähkinää ja mantelia. Vaikka viini oli kuiva (happoja noin 7 g/l), se tuntui kuitenkin pyöreältä ja jopa hieman öljyiseltä.

    Gala "Hermes" Welschriesling oli edustava welschriesling ja sopisi hyvin savukalan tai vaikka paistettujen muikkujen kanssa.

    Sonberk Pálava 2019

    Sonberkin viinitalo sijaitsee Popicen kylässä noin 30 km Brnon kaupungista etelään Sonnenbergin kukkulalla. Kukkulan alueella on viljelty viiniä jo muinaisten roomalaisten aikaan ja tuotettu laatuviinejä vuosisatojen ajan: viinit olivat saaneet hyvän maineen kuninkaallisten keskuudessa jo 1500-luvulla ja 1700-luvulla alueen tarhat mainittiin Määrin ensimmäisessä viinin alkuperämerkintäjärjestelmässä viiden parhaan joukossa.

    Sonberkin viinitalo on perustettu vuonna 2003 ja sen tavoitteena on tuottaa Tšekin parhaita viinejä alueen perinteiden mukaisesti. Tastingissa oli mukana kaksi talon Pálava-viiniä, vuosikerrat 2019 ja 2018.

    Pálava on Määrin oma rypälelajike: sen kehitti vuonna 1953 Josef Veverka risteyttämällä Gewürztraminerin (tai Roter Traminerin) ja Müller Thurgaun. Virallisesti se hyväksyttiin omaksi lajikkeekseen vuonna 1977. 

    Pálava ei ole levinnyt kovin laajalle, tosin prosentuaalisesti se on kymmenen viljellyimmän lajikkeen joukossa. Tšekissä sitä viljellään hieman alle 600 hehtaarin alueella ja sen lisäksi marginaalisesti Slovakian puolella. Siitä valmistetaan sekä kuivia että makeita viinejä, jotka ovat tyypillisesti runsaita, aromaattisia, hedelmäisiä ja hieman mausteisia.

    Vuosikerran 2019 väri oli kaunis kullankeltainen. Sen tuoksu oli aromaattinen, parfyyminen ja kukkainen - yhtäläisyydet Gewürztramineriin oli helppo bongata. Makeassa tuoksussa oli myös trooppisia hedelmiä, appelsiininkuorta ja jasmiinia sekä hieman valkopippuria.

    Viinin maku ei kuitenkaan ollut makea, vaan puolikuiva (sokeria 6,5 g) ja hapokkuuttakin tuntui riittävän. Tuoksun tapaan maussa oli trooppisia hedelmiä, sitrusta ja makeaa mausteisuutta. Viinin suutuntuma oli hieman öljyinen ja koska emme voineet olla etsimättä vertailukohteita, se toi mieleen ensin viognierin ja hieman lämmetessään taas gewürztraminerin.

    Pálava 2018 oli meidän suosikkimme tastingin viineistä. Se voisi sopia hyvin itämaisen ruoan kanssa.

    Sonberk Pálava 2018

    Myös vuotta vanhemman viinin väri oli kullankeltainen. Sen tuoksu oli hillitympi kuin edellisen, mutta samaa aromaattisuutta ja kukkaisuutta siinäkin oli. Vuosi 2018 oli kylmempi vuosi kuin 2019 (ja toki viinillä oli vuosi enemmän ikääkin), joten viini ei tuoksunut yhtä hedelmäisen makealta kuin edellinen, mutta toisaalta tuoksussa oli enemmän mausteisuutta ja jopa hieman mineraalisuutta. Hedelmien, aprikoosin ja persikan sekä jasmiinin lisäksi tuoksussa oli yrttejä, basilikaa ja minttua.

    Maku toisti tuoksun aromeja ja hyvä hapokkuus komppasi. Vaikka suutuntuma oli hieman öljyinen ja raskas, viini jätti kuitenkin raikkaan ja nuorekkaan vaikutelman. Jälkimaussa maistui mausteita ja sitrusta. 

    Summa summarum

    Kaksi ensimmäistä viiniä eivät jättäneet kovinkaan pysyviä muistikuvia, mutta Pálava oli varsin mielenkiintoinen tuttavuus. Siihen voisi tutustua paremminkin!

    Pahoittelut verisuonillemme

    Paistettu juusto (Smažený sýr)

    Varaa pääruoaksi noin 100 g kovaa juustoa per henkilö (esim. Edam tai Emmental, meillä Jarlsberg) - leivitetty ja paistettu juusto on melkoisen tuhtia ja rasvaista varsinkin suositeltujen lisukkeiden kanssa, joten vähemmälläkin pärjää.

    Leivitykseen

    • vehnäjauhoja
    • 1 kananmuna
    • korppujauhoja
    • (suolaa)

    Rasvaa paistamiseen

    Leikkaa juusto noin 1,5 cm paksuisiksi viipaleiksi. Vatkaa kananmunan rakenne rikki lautasella. Jos haluat, ripottele juuston päälle hieman suolaa. Kieritä juustoviipaleet ensin vehnäjauhoissa, sitten kananmunassa ja lopuksi korppujauhoissa niin, että kaikki pinnat ovat hyvin leivitettyinä ja peitossa.

    Paista leivitettyjä juustoviipaleita kuumalla pannulla noin minuutin verran molemmilta puolilta, kunnes leivitys on kullanruskeaa. Juuston on tarkoitus pehmetä ja sulaa, mutta ei valua ulos leivityksen sisältä. (Harjoitus tekee mestarin, pannusta sopivan kuuman ja paistoajasta oikean - sisus sulaa, jos pannu on liian kylmä ja leivitys kärähtää, jos pannu on liian kuuma.)

    Tarjoile heti.

    Lisukkeeksi sopivat tartar-kastike tai majoneesi, paistetut perunat tai muusi, hapankaali tai jos niihin ei vain kykene, raskasta annosta keventämään käy raikas vihersalaatti.