X-Cellar.comin järjestämä Weingut Gunderlochin rieslingien etätasting siirtyi alkuperäisestä päivästä ikävien sattumien takia noin viikolla, mutta ainakaan meitä asia ei sen kummemmin haitannut. Tastingia varten oli jälleen tarjolla 4 x 12 cl paketteja (34 €) normaalikokoisten pullojen lisäksi, ja tapahtumassa mukana oli Johannes Hasselbach, Gunderlochin viinitalon kuudennen viinintekijäsukupolven edustaja.
Weingut Gunderloch sijaitsee Nackenheimin kunnassa Rheinhessenissä. Viinitalo on perustettu vuonna 1890 ja sen periaatteiden mukaan viinit syntyvät jo pitkälti tarhoilla eivätkä viinikellareissa. Talon viinitarhat ovat Reinjoen rannalla Niersteinin ja Nackenheimin välisellä alueella. Alue on tunnettu jyrkistä rinteistään, joiden maaperä on ikivanhaa punaista liuskekiveä. Kyseisen punaisen rinteen (Roter Hang) maaperän sanotaan tuovan viineihin omanlaistaan mineraalisuutta.
Tastingin viineistä on X-Cellarin sivuilla pitkät tarinat - kannattaa lukaista sieltä tarkemmin.
Gunderloch Nackenheim Riesling Trocken 2019 Erste Lage
Erste Lage -laatuluokituksen saaneet viinit ilmaisevat tietyn tarhan ominaispiirteitä eli yksinkertaisemmin sanottuna ne ovat tarhaviinejä. Tämän viinin rypäleet ovat kasvaneet Nackenheim Rothenberg -tarhan alemmilla rinteillä ja köynnökset ovat olleet nuorehkoja. Viinissä on sokeria 4,5 g/l ja happoja 7,5 g/l.
Viinin tuoksussa oli vihreää omenaa, päärynää sekä kypsää sitrusta ja jotain makeaa, joka vaihteli appelsiinimarmeladista viinikumiin. Tuoksu kehittyi lasissa koko ajan, ja ajan kanssa sen omenaisuuteen tuli mukaan myös omenankotaa.
Tuoksun tavoin myös maku tuntui aluksi makealta, mutta vain aluksi. Keskitäyteläinen maku oli hapokas, jopa rapsakan hapokas ja mineraalinen. Ilmaantumisen myötä sitruksen ja yrttien seuraksi ilmestyi hieman hämmentävästi banaania.
Viini oli tyylikäs ja tasapainoinen sekä nuori, sitä voisi hyvinkin kypsytellä vielä jonkin aikaa.
Gunderloch Pettenthal Riesling Trocken 2016 Grosses Gewächs
Grosses Gewächs (GG) -luokituksen viini on aina kuivaa. Sitä tuotetaan VDP-järjestelmän parhaimman eli Grosse Lage -laatuluokituksen saaneiden tarhojen rypäleistä ja se nimetään tarhan mukaan. (Sitä voisi siis verrata Ranskan Grand Cru -viineihin, jos sille tielle lähtisi, ja edellistä Premier Cru -viineihin.) Tälle viinille nimensä antanut Pettenthalin tarha sijaitsee Niersteinin kohdalla ja on alueen arvostetuimpia viinitarhoja.
Viinin runsaassa ja täyteläisessä tuoksussa oli trooppisia hedelmiä ja yrttejä, myöhemmin myös aina yhtä hurmaavaa petrolia. Viinin maku oli kuiva ja hapokas, mutta samaan aikaan kypsän hedelmäinen ja siinä tuntui mangoa, aprikoosia ja sitrusta. Jälkimaku oli sen sijaan pitkä ja hapokas, hieman kirpeään karviaiseen vivahtava.
Viini oli mainio herkutteluriesling, jota voisi varastoida vielä usean vuoden ja katsoa, mihin suuntaan se kehittyy.
Gunderloch "Jean-Babtiste" Riesling Kabinett 2019
Kabinett puolestaan viittaa viinin makeuteen: ne ovat useimmiten puolikuivia, mutta hapokkaita - niin tämäkin, siinä on sokeria 23 g/l ja happoja 9 g/l. Viini tehdään täysin kypsistä pääsadon rypäleistä. Nimensä laatuluokituksen sanotaan saaneen siitä, että viinit ovat niin hyviä, että viinintekijä voisi varastoida niitä omaan kaappiinsa (Kabinett).
Hyvin vaalean viinin tuoksu oli makean appelsiinimarmeladinen ja karkkinen, mutta toisaalta myös raikkaan hedelmäinen, päärynäinen ja litsiluumuinen. Myös viinin maku oli makeahko, mutta ei äitelä: reipas hapokkuus tasapainotti sokerin määrää. Kevyen ja tasapainoisen viinin maussa maistui raikkaita trooppisia hedelmiä, hunajaa ja sitrusta sekä vihreää omenaa ja kiiviä.
Pari vuotta kaapissa voisi tehdä tälle viinille hyvää, vaikka sen dokabiliteetti oli jo nyt loistava, samoin hinta-laatusuhde tuntui olevan kohdallaan. Se voisi sopia makeutensa ansiosta thairuoan kanssa.
Gunderloch Rothenberg Riesling Spätlese 2017
Spätlese on makeutensa puolesta Kabinettia seuraava. Ne ovat nimensä mukaisesti myöhään korjatuista hyvin kypsistä ja sokeripitoisista rypäleistä tehtyjä viinejä. Tässäkin viinissä on sokeria 85 g/l, mutta toisaalta myös happoja 9,5 g/l. Lisäksi koska viiniä ei ole käytetty kuivaksi, vaan siihen on jätetty runsaasti sokeria, sen alkoholipitoisuus on puolestaan matala eli vain 8,5 %. Tämän viinin rypäleet on kerätty Rothenberg-tarhan keskirinteiltä.
Kauniin kullankeltaisen viinin makeassa ja hunajaisessa tuoksussa oli odotetusti trooppisia hedelmiä, aprikoosia ja persikkaa sekä hieman sitrusta. Myös viinin maku oli täyteläinen ja hunajainen, mutta ei siirappisen makea - rapsakan hapokkuutensa ansiosta tämäkin viini oli tasapainoinen. Persikan lisäksi maussa oli sitruunamarmeladia ja vaniljaista mausteisuutta.
Spätlese oli meidän suosikkimme maistetuista viineistä. Se meni mainiosti sellaisenaan ilman jälkiruokaakin.
Summa summarum
Kaikissa viineissä oli hienoa hedelmäisyyttä ja raikasta, melkein teräksistä
hapokkuutta. Ne ilmensivät hyvin tilan viinien ominaisluonnetta.