Viinimaa // Sauvignon Blanc -IG-live 12.8.2021 ja Leyda Single Vineyard Garuma Sauvignon Blanc 2020 + ravut ja Keisari Rapuolut



Viinimaa järjesti 12.8.2021 Sauvignon Blanc -aiheisen IG-liven. Liveä isännöi tuttuun tapaan Altian viiniasiantuntija Mikael Karttunen, ja hänen vieraanaan oli ruokakirjailija Viola Virtamo, joka oli myös kehittänyt reseptejä liven viinejä varten.

Esitellyt viinit olivat Nederburg Sauvignon Blanc, Matua Marlborough Organic Sauvignon Blanc, Lindeman's Bin 95 Sauvignon Blanc, Flat Roof Manor Sauvignon Blanc, LYV Sauvignon Blanc ja Leyda Single Vineyard Garuma Sauvignon Blanc. Hankimme niistä viimeksi mainitun ja kokkasimme sen seuraksi kuha-omena-cevicheä.

Samalla päätimme avata rapukauden, joten ostimme rapuja ja niiden seuraksi Keisari Rapuolutta.

Live on katsottavissa Viinimaan IGTV:ssä. Katso myös viineille suositeltujen ruokien reseptit.



Leyda Single Vineyard Garuma Sauvignon Blanc 2020
DO Valle de Leyda, Chile; Sauvignon Blanc; 14,49 €

Tuottaja Viña Leyda

Etiketin mukaan kypsää sitrusta, greippiä ja limeä, mineraalisuutta

Rypäleen mukaan kuivia ja hapokkaita viinejä, yrttejä, pistävyyttä, nokkosta, karviaista, herukkaa, "kissanpissaa karviaispuskassa", kasvuolosuhteiden mukaan aromeja ruohosta trooppisiin hedelmiin

Kommentit

M: Vaalean kullankeltaisen viinin tunnistaa sauvignon blanciksi heti kirpeän herukanlehtisestä ja nokkoksisesta tuoksusta. Viinin maku on rapsakan hapokas ja hedelmäinen, herukan lisäksi maussa on trooppisia hedelmiä ja karviaismarjaa. Onneksi hapokkuus ei ole viiltävän teräksistä ja viinin yrttisten puolienkin kanssa kykenee elämään.

Kuha-omena-cevichen kanssa viini sopii erinomaisesti. Sen hapokkuus toimii miedon makuisen kalan ja happaman omenan kanssa. punasipulikin käy joukkoon oikein hyvin. Viinin hedelmäisyys puolestaan tasapainottaa perunalastujen suolaisuutta. Ihan kivaa juotavaa tämä on ja ruokajuomana ihan paikallaan, vaikka sauvignon blanc ei lempirypäleisiini kuulukaan.

J: Viini on väriltään vaalean kullankeltainen. Tuoksussa on herukanlehteä, karviaista, limeä ja nokkosta. Maku on hapokas, siinä on tuoksun aromien lisäksi yrttejä, mineraalisuutta ja vihreää omenaa. Pitkä jälkimaku on kirpeän limettinen. Hapokkuutta on runsaasti, mutta ei liikaa.

Viini sopi kuha-omena-cevichen kanssa oikein hyvin. Se sopi erinomaisesti myös rapujen seuraksi hapokkuutensa, mineraalisuutensa ja vihreiden aromiensa vuoksi - viini ei ole ylettömän herukanlehtinen eikä viiltävän hapokas. Ruokajuomaksi viini sopi hyvin, mutta en välttämättä joisi sitä sellaisenaan.



Keisari Rapuolut
Suomi, lager, 4,5 %; 3,49 € Food Market Herkku Tapiolassa

Tuottaja Nokian panimo

Etiketin mukaan vaalea, tillillä hennosti maustettu gluteeniton luomuolut

M: Maistuu oluelle.

J: Olut väriltään kullankeltaista, vaaleaa vaahtoa muodostuu kaadettaessa kohtuullisesti. Tuoksussa on runsaasti tilliä sekä hieman maltaisuutta ja ruohoa. Maku on aluksi vahvan maltainen, mutta muuttuu pian tillikkääksi. Jälkimaussa maltaisuus on jälleen pääosassa, tilli maistuu vain hennosti.

Rapujen kanssa olut sopi erinomaisesti, mutta kuha-omena-cevichen kanssa se ei ollut yhtä hyvä valinta. Olut voisi toimia myös paistetun lohen tai graavilohen seurana. Se menee myös sellaisenaan, jos pitää tillistä.