Viinien verkkokauppoja eli viiniä netistä

** Tämä on vanha versio, lue uusi, 15.2.2022 päivitetty postaus **

Jos Alkon valikoima kyllästyttää, verkossa on viinikauppoja, joihin voi turvautua. Alla on listattu yhtä poikkeusta lukuunottamatta suomen kielellä palvelevia viinin etämyyjiä, jotka ilmoittavat huolehtivansa veroista ja muista maksuista asiaankuuluvalla tavalla.

Kaupat ovat aakkosjärjestyksessä. Jos jokin kauppa jäi puuttumaan, vinkkaa toki!

Bottlescouts

(Viro) Bottlescouts on Viinitkotiin.com-verkkokaupan seuraaja ja osa OLO Groupia. Verkkokaupan lisäksi Bottlescoutsilla on myymälä Tallinnan satamassa. Jos tilauksen noutaa myymälästä tai viinit ostaa suoraan sieltä, hinnat ovat halvemmat kuin Suomeen toimitettaessa Viron alhaisemman alv:n takia. Lisäksi uutiskirjeen tilaajille vinkkaillaan tastingeista ja illallisista.

Olemme käyneet parissa tastingissa, mutta tilauksia emme ole tehneet. (Jos vanhoja muistellaan, niin Viinitkotiin.comista tilasimme pari kertaa.)

Château Carsin

(Ranska) Château Carsinin verkkokauppa myy Carsinin ja Charivari Winesin viinejä sekä joitakin yhteistyökumppanien viinejä ja samppanjoita. Tilaukset toimitetaan noin kerran kuukaudessa nettisivuilla ilmoitettujen aikataulujen mukaan.

Olemme tilanneet Carsinilta kerran ja kaikki sujui hyvin. Viinit toimitettiin hyvin pakattuna työpaikalle.

Luomuviinit.fi

(Viro) Luomuviinit.fi myy nimensä mukaisesti luomuviinejä. Emme ole tilanneet kaupasta mitään, mutta valikoima näyttää kiinnostavalta.

Viinikellari.com

(Viro) Viini-lehden taustajoukkojen perustama Viinikellari.com myy valikoituja viinejä ja erikoiseriä, joista viime aikoina varsinkin samppanjatarjoukset ovat olleet houkuttelevia. Lisäksi kaupan kautta myydään Viini-lehden Bouquet Clubin klubiviinejä ja Finnair Plus -jäsenien tarjousviinejä. Viinikellari.comin tuotteisiin pääsee tutustumaan Helsingissä Sofia Wine Barin kellaritastingeissa.

Olemme tilanneet kaupasta kerran ja kaikki sujui hyvin, viinit saapuivat kotiovelle.

Viinimestarit.com

(Viro) Viinimestarit.com -kaupasta meillä ei ole kokemusta, mutta kuukausittain vaihtuva valikoima näyttää mielenkiintoiselta. Carsinin tapaan viinit toimitetaan Suomeen kerran kuukaudessa.

Vino Amore

(Bulgaria) Vino Amore myy bulgarialaisia viinejä ja järjestää matkoja Bulgariaan. Emme ole tilanneet kaupasta, mutta tutustuimme sen valikoimaan Viini ja ruoka -messuilla ja havaitsimme sen hyväksi.

Vino Nostrum

(Viro) Vino Nostrumin verkkokauppa on muista listatuista kaupoista poiketen englanniksi. Kaupalla on myös myymälä/viinibaari Tallinnassa (ja Pariisissa). Myymälä ei kuitenkaan tarjoa tilausten noutomahdollisuutta. Verkkokaupan valikoimassa on luomuviinejä Italiasta, ja myymälässä on ollut viinejä muistakin maista. Kahtena vuonna viineihin on päässyt tutustumaan myös Unearthed Wines -tapahtumassa.

Olemme tilanneet viinejä pari kertaa ja kaikki on sujunut moitteetta, lisäksi olemme käyneet Tallinnan myymälässä.

Weinwelt Langefeld

(Saksa) Weinwelt Langefeld myy luomuviinejä eri maista, lisäksi se järjestää tastingeja, illallisia ja matkoja. Kauppa palvelee suomeksi ja saksaksi.

Olemme tilanneet kaupasta kaksi kertaa. Palvelu on ollut ystävällistä ja henkilökohtaista, ja tilaukset ovat tulleet näppärästi työpaikalle.

X-Cellar

(Viro) X-Cellar myy pienten viinituottajien viinejä maistelupaketteina. Valikoima on pieni, mutta ilmeisestikin laadukas. Tilaamisesta meillä ei ole kokemusta.

Siispä tilaamaan...

Jos ja kun tilaat viiniä netistä EU:n alueelta, törmäät melko pian kahteen käsitteeseen: etäosto ja etämyynti.

Etäostossa viinin ostaja itse järjestää viineille kuljetuksen ja huolehtii veroista. Kas näin. Jätimme etäostokaupat ylläolevasta listasta pois, joten ei siitä tässä sen enempää.

Etämyynnissä viinin myyjä järjestää kuljetuksen ja vastaa asiaankuuluvien verojen maksusta Suomeen. Jos tilaat yllä listatuista kaupoista, sinun ei tarvitse kuin napsutella tilaus, maksaa ja odottaa viinien saapumista.

Jos tilaat jostakin muualta...

Ylläolevassa listassa ei varmasti ole lähellekään kaikkia EU:n alueella toimivia, Suomeen toimittavia viinin verkkokauppoja. Jos tilaat muualta, ota huomioon, että kaikki kaupat eivät kerro sivuillaan verojenmaksukäytännöistään. Jos haluat olla varma, kysy siitä erikseen, sillä jos huonosti käy eikä etämyyjäkauppa maksa tilauksesi veroja Suomeen, tulli voi takavarikoida tilauksen. Vinetin mukaan näin ei kuitenkaan ole käynyt.

Ja hetkinen - hintakin pompsahti?

Ulkomaisten verkkokauppojen hinnat saattavat aluksi näyttää hyvinkin edullisilta, mutta Suomen muita maita suuremmat alv, valmistevero ja juomapakkausvero nostavat hintoja.

  • Alv maksetaan toimitusmaan mukaan eli Suomeen toimitettavien viinien alv on 24 %. Esimerkiksi Ranskassa ja Virossa alv on 20 % ja Saksassa 19 %. 
  • Viinien valmistevero on litraa kohden Suomessa 3,83 €. Esimerkiksi Ranskassa se on 0,0378 € ja Saksassa 0 €. (lähde)
  • Juomapakkausvero on 0,51 € / litra pakattua juomaa.

Lisätietoa: Euroopan unioni - Sinun Eurooppasi: Rajat ylittävät alv-asiat ja Arvonlisävero (ALV)

Uskaltaako viiniä tilata netistä?

Kyllä uskaltaa. Jos kauppa on luotettava (ja arviot positiivisia), valikoima on houkutteleva ja hinnat kohdallaan, siitä vain tilaamaan! Lue vaikkapa Viini-lehden ohjeet ensin.