Josetta Saffirio Barbera d'Alba 2013


Josetta Saffirio Barbera d'Alba 2013 
DOC Barbera d'Alba, Italia; 100 % Barbera; 25,93 € (nyt myynnissä vuosikerta 2015)

Tuottaja Josetta Saffirio

Etiketin mukaan ihmeellinen seikkailu Langan maailmassa

Rypäleen mukaan
Barbera: kirsikkaa, luumua ja metsämarjoja, vadelmaa, mustikkaa, anista, lakritsaa, karvasmantelia, orvokkia ja ruusua, tammitettuna suklaata, toffeeta, vaniljaa ja savua; vähän tanniineja ja runsaasti hapokkuutta

Ruokana lämmin pistaasipähkinä-pistaasisalami-salaatti ja risotto

Lyhyesti: hedelmäinen, hapokas ja hapankirsikkainen

Kommentit 

M: Kauniin tummanpunaisen viinin tuoksussa on voimakkaasti Italiaa henkivää hapankirsikkaa ja orvokkia sekä muita kirpeitä punaisia marjoja, aavistus neilikkaista mausteisuutta ja savua, ehkä myös tupakkaa. Viinin maku on hedelmäinen ja melko keveä. Tanniineja ei ole paljoakaan, mutta hapokkuutta riittää. Tuoksusta tutut marjaiset ja mausteiset aromit jatkuvat maussa, jälkimaussa tuntuu hieman savua.

Viime jouluna Barolo & Friends -tapahtuman jälkeen ostettu tonttuetikettinen viini jäi korkkaamatta flunssan takia, mutta se pääsi nyt joulukuun alun kunniaksi risoton ja pistaasisalamin seuraksi. Ruoan kanssa se sopi hyvin ja miksei sitä voisi kokeilla pizzan, pastan tai jopa jouluruokien seuranakin. Riittävän pitkään ilmannuttuaan se menee myös sellaisenaan. Arvosanaksi maukas ja tasapainoinen viini saa +.

J: Syvän tummanpunaisen viinin tuoksussa on heti avaamisen jälkeen punaista viinimarjaa, mansikkaa, karpaloa ja hapankirsikkaa. Kirpeän hapokas maku toistaa tuoksun aromeja. Viinin ilmaantuessa sen marjaiset aromit muuttuvat kypsemmiksi ja hapokkuus pehmenee. Tunnin ilmaantumisen jälkeen aromeihin tulee mustikkaa ja karhunvatukkaa sekä aavistus luumua.

Risoton ja rasvaisen salamin kanssa viini sopi melko hyvin, mutta jokin tuhti, lihaisa pataruoka saattaisi sopia sen kanssa paremmin. Oikein hyvä viini, kunhan vain malttaa antaa sen ilmaantua tarpeeksi pitkään. Arvosanaksi annan +.


Lämmin pistaasipähkinä-pistaasisalami-salaatti (kahdelle)


1/2 kerää jäävuorisalaattia
1/2 ruukkua rucolaa
40 g parmesania tai grana padanoa lastuina
80-100 g pistaasipähkinöitä
1 pistaasisalamipötkylä

Kastike: sekoita 1 rkl oliiviöljyä ja 1 rkl balsamicoa, mausta ripauksella suolaa

Huuhtele ja revi salaatit. Asettele lautaselle tai kulhoon, mausta salaatinkastikkeella. Viipaloi salami ja paahda viipaleita ja pistaasipähkinöitä hetki kuumalla paistinpannulla. Asettele salaatin päälle. Ripottele päälle parmesanlastuja.