Alkon jouluoluet

Oluet maistettu Alkon mediapruuvissa

Jussi kävi Alkon mediapruuvissa testaamassa tämän vuoden jouluoluita. Seuraavat oluet jäivät mieleen.Tumman hedelmäinen, suklainen ja viikunainen "tonttuolut" N'ice Chouffe (4,69 €; 10,0 %) sopii juotavaksi sellaisenaan eikä kaipaa ruokaa seurakseen. Jos jotain haluaa oluen kanssa kuitenkin syödä, niin joulutorttu voisi olla hyvä valinta. Oluen kannattaa antaa lämmetä hetki ennen nauttimista.

Jos kaipaa kesää talven keskelle, niin mangoinen, trooppisen hedelmäinen ja appelsiininen Flying Dutchman The Hibernating Winter Biting Darkness Fighting Imperial IPA (5,99 €; 8,5 %) auttanee pahimpiin kaamosoireisiin.

Kahvinen, ruisleipäinen ja siirappinen Vakka-Suomen Prykmestar TalviBock (3,98 €; 9,2 %) puolestaan lämmittää mukavasti talvi-iltana.Maku Talvi IPA (4,49 €; 6,5 %) on nimensä mukaisesti talvinen. Sekä tuoksussa että maussa on joulukuusimaista havua, pähkinää, kuivahedelmää ja karamellisuutta. Vaikka IPA on enemmän kesäjuoma, tämä toimii talvellakin.

Luumuinen, kahvinen ja ruisleipäinen Mallaskoski Winter Warmer Doppelbock (3,49 €; 7,2 %) lämmittää mukavasti, kuten nimi lupaa. Aromeista löytyy myös hieman savua. Tämä oli maistelluista oluista Jussin suosikki.

Zoller-Hof Fidelis Hefe Hell (3,80 €; 5,1 %) on vehnäoluiden tapaan banaaninen ja viljainen. Jouluisuutta oluen tuoksuun ja makuun tuo neilikka. Kevyt limettisyys tuo olueeseen sopivasti raikkautta.


Hiisi Nuutti Spicy Morning Habanero Stout (4,50 €; 5,7 %) sai nimellään odottamaan jotain tulista. Habaneron poltetta oluessa ei kuitenkaan ole, chiliä on kohtuullisesti sekä tuoksussa että jälkimaussa. Sitä on kuitenkin tarpeeksi antamaan suklaiselle ja vaniljaiselle stoutille hieman lisäpotkua.

St Feuillien Cuvée de Noël (4,69 €; 9,0 %) on tuoksultaan kuivahdelmäinen ja pähkinäinen. Maku puolestaan on makean ruisleipäinen ja kahvinen. Perinteisen belgialaisen jouluoluen voi nauttia sellaisenaan vaikka jälkiruoaksi.

Mönchshof Bockbierin (4,58 €; 6,9 %) aromeissa on leipäisyyttä, luumua, appelsiinihilloa ja hieman havua. Jälkimaussa maistuvat kuivatut hedelmät ja maltaisuus. Maukas ja toimiva bock.