Chapel Hill Grüner Veltliner 2016


Chapel Hill Grüner Veltliner 2016
Etyek-Buda, Unkari; Grüner Veltliner; 7,59 €

Tuottaja Törley / Chapel Hill

Etiketin mukaan vihreää omenaa, trooppista hedelmää ja sitrusta, mineraalisuutta, omenaa ja valkopippuria

Rypäleen mukaan
Grüner Veltliner: sitrusta, persikkaa, mahdollisesti pippuria, mineraalisuutta

Ruokana paistettua kuhaa Balatonin tapaan (mutta fileistä) ja paprikahöystö (ilman makkaraa)

Lyhyesti: trooppisen hedelmäinen Grüner Veltliner

Kommentit 

M: Vaalean kullankeltaisen viinin runsaassa tuoksussa on sitruunaa, omenaa ja kypsymässä olevia trooppisia hedelmiä sekä aavistus pippurista mausteisuutta. Viinin maku jatkaa tuoksun linjoilla: lempeä sitruksisuus yhdistyy kypsiin omenoihin ja ananakseen sekä taustalla häilyvään valkopippurisuuteen. Viinin suutuntuma on raskaahko ja hieman öljyinen. Mineraalisuus kutkuttelee kielellä ja kitalaessa, mutta viinin hapokkuus jättää lopuksi rapsakkaan tunteen.

Ruoka saa kuivan viinin maistumaan makeammalta ja varsinkin paprika-tomaatti-sipulihöystö sopii sen kanssa mainiosti. Viini on riittävän hapokasta ja hedelmäistä höystön seuraksi ja myös paprikajauheella ja sitruunalla maustetun kalan kanssa se toimii hyvin. Ei tämä mikään elämää suurempi viini ole, mutta tähän hintaan erinomainen löytö. Alkon kassakin kehui tätä meille spontaanisti, kun ostimme tätä alunperin risottoa varten. Havaitsimme viinin sitten niin hyväksi, että päätimme kokeilla risotosta yli jäänyttä viiniä vielä unkarilaishenkisen kuhan kanssa. Arvosanaksi viini saa ++.

J: Kullankeltaisen viini tuoksussa on sitruunaa, omenaa, trooppista hedelmää, persikkaa ja mineraalisuutta. Tuoksun aromeja toistava maku on aluksi makea, mutta muuttuu pian kuivan hapokkaaksi. Maussa on myös kypsää ananasta ja mineraalisuutta. Jälkimaussa on valkopippuria ja sitrusta. Viinin lämmetessä kypsä hedelmäisyys alkaa korostua sitruksen jäädessä taka-alalle.

Viini sopi kuhan ja höystön kanssa hyvin. Se voisi sopia myös äyriäisten kanssa tai sellaisenaan seurustelujuomana. Eihän tämä mikään maailman paras Grüner Veltliner ole, mutta hintaansa nähden erinomainen. Arvosanaksi annan sen vuoksi ++.