DFJ Vinhos Portada Reserva Red 2014 ja White 2017 & Paxis Pinot Noir Always on Friday 2016

Näytepulloja / Henkell & Co. Suomi

Portada Reserva White 2017
Vinho Regional Lisboa, Portugali; 40 % Fernão Pires, 30 % Arinto, 15 % Chardonnay, 15 % Verdelho; 10,29 €

Portada Reserva Red 2014
Vinho Regional Lisboa, Portugali; 34 % Touriga Nacional, 33 % Shiraz, 33 % Alicante Bouschet; 10,29 €

Paxis Pinot Noir Always on Friday 2016
Vinho Regional Lisboa, Portugali; 100 % Pinot Noir; 10,29 €

Saimme Henkell & Co. Suomelta kolme viiniä testattaviksi ja päätimme maistella niitä itsenäisyyspäivänä viiniraatilaisten kesken ja jouluhenkisten tarjottavien kanssa. Torstaille osunut itsenäisyyspäivä tosin rajoitti hieman maisteluhalukkuutta, joten pääsimme jatkamaan testailua myös viikonlopun aterioilla.

Myös alkumaljana tarjoamamme Mionetto di Cartizze Prosecco Dry (18,39 €) on Henkell & Co. Suomen valikoimista. Kuohuviini sai kaikilta raatilaisilta kehuja maukkaudestaan.

DFJ Vinhos Portada Reserva White 2017

Kolmikon ainoa valkoviini oli tuoksultaan aromaattinen, trooppisen hedelmäinen, omenainen ja mausteinen sekä hieman kukkainen ja valkoherukkainen. Yksi raatilainen kutsui tuoksua jopa vaahtokarkkimaiseksi. Viinin suutuntuma oli jonkin verran öljyinen, mutta sen pirteä hapokkuus ja pieni mineraalisuus kantoivat viiniä hyvin. Tuoksusta tutut aromit jatkuivat myös maussa, ja yleisvaikutelma oli miellyttävän pehmeä ja pyöreä.

Kuiva valkoviini toimi hyvin juustojen, lohen ja jopa kinkun kanssa, joten se voisi hyvin sopia joulupöytään yleisviiniksi. Lauantaina itsenäisyyspäivältä jäänyt jääkellarin lohi päätyi uuniperunoiden täytteeksi, ja Portada Reserva White toimi myös niiden seurana, samoin sunnuntaina juustofonduen kanssa - monikäyttöinen viini siis.

Se oli meidän suosikkimme tästä kolmikosta.

DFJ Vinhos Portada Reserva Red

Toinen punaviineistä oli tuoksultaan ja maultaan makean marjainen ja mausteinen, mieleen tulivat viikunat, taatelit ja mustaherukkahillo. Viinissä olikin jäännössokeria 17 g/l, mikä selitti hillomaisen makeuden. Tammikypsytys toi makuun myös jonkin verran vaniljaa. Yleisvaikutelma johdatteli ajatuksia portviinien suuntaan, toisaalta makea mausteisuus toi mieleen myös malbecit.

Koska viini ei ollut kovinkaan tanniininen, se kävi hyvin kinkun kanssa ja miksei sen voisi kuvitella myös eri laatikoidenkin seurana. Juustojen kanssa se pääsi näyttämään parhaita puoliaan, joten sen voisi korkata myös juustotarjottimen kylkeen. Viini sopi erinomaisesti varsinkin sinihomejuuston seuraksi. Viikonlopun ruoista viinin kanssa sopi edelleen fonduen kanssa nautittu kinkku, uuniperuna ja fondue sinällään eivät olleet aivan viinin parhaita kumppaneita, mutta eivät toisaalta pahasti riidelleetkään. Makeutensa ansiosta viini maistui hyvin myös sellaisenaan ruoan jälkeen.

Tämä viini oli (odotetusti) yhden raatilaisen suosikki.

Paxis Pinot Noir Always on Friday

Portugalilaisiin pinot noireihin emme ole tutustuneet aiemmin, joten viini oli kiinnostava. Sen tuoksu oli täyteläisen marjainen, puolukkainen, kirsikkainen ja hieman savuinen. Viinin maku jatkoi tuoksun linjoilla ja tarjosi lisäksi mustaherukkahilloa ja boysenmarjaa, ehkä jopa hieman vaniljaa, olihan viiniä kypsytetty tammessa kolmen kuukauden ajan. Melko runsas jäännössokeri (17 g/l) pyöristi viinin makua ja rypäleen hapokkuutta, mutta tämä viini ei tuntunut lähellekään yhtä makealta kuin Portada Reserva Red, vaikka jäännössokeria oli tismalleen saman verran.

Myös tämä oli varsin monikäyttöinen viini: hapokkuutensa ansiosta se sopi rasvaisen lohen kanssa, kinkun ja juustojen kanssakin se toimi ja myöhemmin myös uuniperunan ja fonduen seurana.

Tämä viini oli yhden raatilaisen suosikki.

Ruoka / reseptit

Jääkellarin lohi ja kartanon sinappikastike, paksoita ja mizuna-salaattia

Kinkku perinteisen sinappihunnun ja neilikoiden kera, sinappinen omenasose, luumuja

Juustotarjottimella Castello Cheddar ja Christmas Blue sekä Ålandsmejeriet Joulugouda, viikunoita, päärynöitä, viinirypäleitä ja pähkinäsekoitusta

Saaristolaisleipää

Voileipäkakku melkein vanhaan tapaan: kinkkutäytteessä ruohosipulituorejuustoa, meetvurstitäytteessä valkosipulituorejuustoa, kolmas täyte kurkkusalaattia, päällä creme fraiche-kermavaahtokuorrutus, herneenversoja, serrano-kinkkua, kurkkua, kirsikkatomaattia, mizunaa, basilikaa

Uuniperunoiden täytteenä creme fraiche-kermavaahtosekoitusta ja ruohosipulituorejuustoa. jääkellarin lohta, kevätsipulia ja herneitä