Teerenpeli Helsinki: Laphroaig 28.11.2018

Ravintola Teerenpelissä järjestettiin Laphroaig-tasting 28.11.2018. Tapahtuman hinta oli 35 € ja siinä maisteltiin viittä erilaista Laphroaig-viskiä. Iltaa isännöi Edrington Finlandin Whiskyambassador Jarkko Nikkanen.

Viskien maistelun ohella Jarkko kertoi Laphroaigin pitkällisestä taistelusta Lagavulin-tislaamon perustaneen Mackie-suvun kanssa. Kun Laphroaig ei enää suostunut myymään viskiään Mackieille sekoiteviskeissä käytettäväksi, Mackiet yrittivät ensin padota joen, josta Laphroaig otti vetensä. Yritys epäonnistui, joten Mackiet päättivät kopioida Laphroaigin viskin ja rakensivat tislaamosta täydellisen kopion sekä palkkasivat Laphroaigin panimomestarin. Tislaamo sai nimekseen Lagavulin, mutta erilaisen veden ja turpeen takia lopputulos oli erilainen.

Laphroaig Select

Ensimmäinen viski oli vuonna 2014 julkaistu Laphroaig Select. Se on suunniteltu aloitustason viskiksi, jolla on helppo tutustua Laphroaigin tuotantoon. Viskin tuoksussa oli savua, jodia ja hedelmäisyyttä. Pehmeä maku toisti tuoksun aromeja ja siinä oli myös lääkemäisyytttä, yrttisyyttä sekä tervapastillia. Lääkemäisyys ei ole huono asia, sillä Yhdysvaltain kieltolain aikaan lääkärit saivat määrätä alkoholia lääkkeeksi. Laphroaigia määrättiin lääkkeeksi esimerkiksi masennukseen.

Laphroaig Quarter Cask

Toinen viski oli vuonna 2007 julkaistu Laphroaig Quarter Cask (59,98 €). Sen aromeissa oli nuotiosavua, jodia, vaniljaa ja tervaa. Hedelmäisyyttä oli enemmän kuin Selectissä. Viskiä kypsytetään ensin 6-7 vuotta bourbontynnyrissä ja sen jälkeen "Quarter Cask"-sherrytynnyreissä, jotka ovat tilavuudeltaan 125 litraa.

Laphroaig Triple Wood

Seuraavana oli vuorossa Laphroaig Triple Wood (67,99 €), joka kypsytetään kolmessa eri tynnyrissä: bourbon-tynnyrissä, Quarter Cask -tynnyrissä ja Oloroso-sherrytynnyrissä. Viskin tuoksussa oli hedelmäisyyttä, aprikoosia, palanutta kumia ja omenaa. Hedelmäisessä ja makeassa maussa oli toffeeta, kuivahedelmää ja aprikoosia. Jälkimakua hallitsi appelsiininkuori. Näiden kahden viskin lisäksi Alkosta löytyvät Laphroaig 10 Year Old ja Laphroaig Lore. Tarkkoja myyntimääriä ei ole tiedossa, mutta Laphroaig on Suomen myydyin mallasviski.

Laphroaig Brodir Port Wood Finish

Neljäntenä oli vuorossa bourbon- ja portviinitynnyreissä kypsytetty Laphroaig Brodir Port Wood Finish. Sen makeassa tuoksussa oli hedelmäisyyttä, toffeeta, tervaa ja jodia. Maussa oli samoja aromeja, mutta tervaleijona oli hallitsevin elementti. Lisäksi maussa oli mielenkiintoista marjaisuutta. Väriltään viski oli tummin siihen mennessä maistetuista. Brodiria myydään vain laivoilla ja lentokoneissa ja pullohinta on 100 €:n tienoilla, jos tätä pari vuotta sitten julkaistua pullotetta vielä löytyy. Tämä oli sekä Jussin että Marjutin suosikki.

Laphroaig 1989 Vintage

Viimeinen viski oli Laphroaig 1989 Vintage. Kyseinen pullote on tehty Pohjoismaiden markkinoille, pois lukien Tanska. Viski kypsytettiin sherrytynnyrissä ja pullotettiin 23-vuotiaana. Viskin makeassa tuoksussa oli jodia, kinuskia, savua ja makeaa hedelmäisyyttä. Makea ja hedelmäinen maku toisti tuoksun aromeja. Laphroaig 1989 Vintage julkaistiin 2013 ja oli Alkon tilausvalikoimassa vuoteen 2016 asti. Kampin Teerenpelissä oli tasting-illan jälkeen vielä puoli pulloa jäljellä, joten kannattaa suunnata sinne pikaisesti, mikä haluaa tätä viskiä maistaa.