Viiniposti // G.H. Martel -samppanjatasting 10.12.2018

Viiniposti järjesti G.H. Martel -samppanjatastingin (30 €) ravintola Salutorgetissa 10.12.2018. Tastingin veti samppanjatalon omistaja Jean-Remy Rapeneau.

Charles de Cazanove Tête de Cuvée Brut
60 % Pinot Noir, 30 % Meunier, 10 % Chardonnay; ei Alkossa

Charles de Cazanoven vuonna 1811 perustettu samppanjatalo sijaitsee Reimsissä. Talo on vaihtanut omistajaa muutaman kerran, ja viimeisin vaihdos oli 2003, kun Rapeneaun perheen omistama G.H. Martel & C° osti talon.

Tête de Cuvée Brut on pinot noir -vetoinen samppanja. Sen tummasävyisessä ja paahteisessa tuoksussa oli runsaasti omenaa, valkoherukkaa ja kukkaisuutta. Samppanjan maku oli hapokas ja hedelmäinen. Tuoksusta tuttu omena hallitsi myös makua, jossa oli lisäksi pientä mausteisuutta. Omenaisuus jatkui myös jälkimaussa. Tämä oli mukava perushyvä samppanja, kiva tastingin aloitus.

G.H. Martel & C° Prestige Brut
55% Pinot Noir, 40% Chardonnay, 5% Meunier; 37,90 €

G.H. Martelin samppanjatalo on perustettu 1869 Avenay Val d'Orissa aivan Épernayn kaupungin naapurissa. Rapeneaun perhe hankki sen omistukseensa vuonna 1979.

Tämän samppanjan tuoksu oli edelliseen samppanjaan verrattuna raikas ja hapokas, omenaisuus oli kirpeää ja sitä komppasivat pirteä limettisyys sekä hento paahteisuus. Samat aromit jatkuivat myös maussa ja jälkimaussa. Tämä samppanja oli myös perushyvä eikä hinnalla pilattu. Lisäksi sitä on saatavilla Alkosta 75 cl pullojen lisäksi myös puolikkaissa (37,5 cl) ja magnum-pulloissa (1,5 l).

G.H. Martel & C° Blanc de Blancs 2002
100 % Chardonnay; 59,90 €

Vuosikertaa 2002 olevan Blanc de Blancs -samppanjan tuoksu oli runsas ja kehittynyt, kypsä omenaisuus yhdistyi mielenkiintoiseen kalkkisen maan tuomaan mineraalisuuteen. Samppanjan maussa kypsä omena vuorotteli raikkaan sitruksen kanssa, lisäksi maussa oli kahvia ja piparkakkua, kanelia ja kypsää karviaista. Samppanjan suutuntuma oli kermainen ja voinen, jälkimaussa tuntui sitrusta ja voita.

Tämä samppanja oli Marjutin suosikki. Sitä voisi melkeinpä kotiuttaa pullollisen omaan viinikaappiin.

Chateau de Bligny Blanc de Blancs 2006
100 % Chardonnay; ei Alkossa

Champagnen aluetta ei tunneta linnoistaan. Auben alueella Côte de Barsissa sijaitseva Château de Bligny onkin (jos oikein ymmärsimme) Champagnen ainoa linna, jonka mailla tuotetaan samppanjaa. Vuonna 1773 rakennettu linna on kuulunut Rapeneaun perheelle vuodesta 1999.

Vuosikertaa 2006 olevan Blanc de Blancs -samppanjan tuoksu oli paahteinen ja hedelmäinen, tuttujen omenan ja limen lisäksi siitä havaitsi ananasta ja jopa hieman tryffeliä ja toffeeta. Hapokkaassa ja hedelmäisessä maussa oli myös kypsää omenaista hedelmäisyyttä sekä toffeeta, jotka jatkuivat jälkimakuun limen lisänä.

Victoire Limited Edition Fût de Chêne Vintage 2010
50 % Chardonnay, 50 % Pinot Noir; vuosikerta 2008 84,99 €

Viimeinen samppanja ei ollut ennakkoon ilmoitetulla listalla, mutta ei se mitään, muutos ei varmasti ollut huonoon suuntaan. Samppanjan paahteinen ja hedelmäinen tuoksu tasapainotteli kehittyneen ja kypsän omenaisuuden sekä aprikoosisuuden sekä tuoreen, raikkaan sitruksisuuden välillä, samoin maku. Maku oli myös mineraalinen, kuiva ja hapokas, tammikypsytys toi siihen hieman vaniljaa ja pähkinää.

Tämä samppanja oli Jussin suosikki.