Viini & Ruoka 2018 // Yleisiä tunnelmia

Bloggaajapassit tarjosi Messukeskus

Viini ja ruoka -tapahtuman katsaukset päättyvät näihin yleisiin tunnelmiin.

SeamChip ja muita muutoksia

Tänä vuonna tapahtumassa oli ensimmäistä kertaa käytössä SeamChip-kortti lipukkeiden sijaan. Kortti ja Riedel Ouverture -lasi maksoivat yhteensä 10 €, mutta lasi ei enää ollut pantillinen, vaan sen sai (tai se piti) lopuksi ottaa mukaansa.

Meitä maksullinen lasi ei haitannut, koska meillä on Ouverturea muutenkin käytössä ja kävimme messuilla useana päivänä saman lasin kanssa - toisaalta meillä on sama parittomien lasien ongelma muiden tapahtumien jäljiltä, joten kritiikki lasin maksullisuudesta on ymmärrettävää. Lisäksi myönnetään, että kun ensin maksaa messulipun ja sen jälkeen vielä 10 € lasista ja kortista, rahaa on mennyt jo hyvä summa ennen ensimmäistäkään viinimaistiaista varsinkin, jos lasia ei tarvitse kuin tapahtuman ajan. Ruoat maksettiin pankkikortilla tai käteisellä viime vuoden tapaan, mikä oli edelleen hyvä ratkaisu.

SeamChip-kortista mielipiteemme on sama kuin aiemmin: se on kätevämpi kuin lipukkeet varsinkin, kun kortille jääneet rahat saa lopuksi palautettua. Toisaalta yksi SeamChip-kortti lisää tuntuu turhalta, kun joka tapahtumassa on aina oma korttinsa ja jokaisesta joutuu ensimmäisellä kerralla maksamaan 2 € pantin, toisaalta tämä kortti käy taas vuoden päästä, jos sen vain jostain silloin löytää. Jos jotain saisi toivoa, niin kätevää olisi, jos esimerkiksi Taste of Helsingin ja Ota oluen tapaan kortin saisi ladattua ja saldon tarkistettua omalla kännykällä.

Kätevyydestä puheen ollen - muutama vuosi sitten Viini ja ruoka -tapahtuman sivuilla oli lista, josta pystyi selaamaan valikoimaa etukäteen ja johon pystyi merkitsemään omat suosikkinsa tai kiinnostuksen kohteensa. Nyt sellaista ei ole vähään aikaan ollut. Toki kattavan listan kokoaminen on taatusti työlästä varsinkin, kun ottaa huomioon tapahtuman laajuuden, toisaalta se olisi ollut hyödyllinen. Meistä Marjut kävi tapahtumassa kolmena päivänä ja Jussi neljänä, ja tuntuu siltä, että vaikka eri osastoja kiersi hartaasti, jotain mielenkiintoista jäi taatusti huomaamatta.

Bulgaria!

Mutta nyt messutunnelmiin! Torstaina kävimme paikan päällä töiden jälkeen. Marjut oli luvannut bulgarialaiselle työkaverilleen, että etsisi Vino Amoren osaston ja raportoisi sen jälkeen viinikuulumisia - ja onnekkaasti osasto löytyikin heti lasipistettä vastapäätä ilman sen kummempaa hakemista. Saimme ystävällisen vastaanoton ja kattavan katsauksen Bulgarian viineihin ja viinialueisiin. Tässä muutama mieleen jäänyt:

Villa Yustina Brut White 2016 (Chardonnay) oli raikkaan hedelmäinen. Kuohuviini valmistetaan Charmat-menetelmällä kuten proseccotkin, mutta sen maku oli runsaampi ja täyteläisempi kuin perusproseccojen. Se oli oikein miellyttävä ensikosketus bulgarialaisiin kuohuviineihin.

Orbelus Hrumski 2016 (Sandanski Misket) oli hieman sauvignonblancmainen, raikas valkoviini ja Orbelia 2017 (Melnik) kuiva, hapokas ja vakavasti otettava rosé. Zelanos Pinot Noir 2016 oli tyylikäs, hieman savuinen ja hapankirsikkainen lajikkeensa edustaja, Dragomir Sarva 2016 (Mavrud) taas mausteinen ruokaviini.

Vaikka alkuperäisistä bulgarialaisista viinilajikkeista tehdyt viinit maistuivatkin meille oikein hyvin, eniten meidän mieleemme oli bordeauxtyylinen Petit Enira 2015 (Merlot, Syrah, Cabernet Sauvignon, Petit Verdot), runsas ja täyteläinen nautiskeluviini.

Täytyy myöntää, että bulgarialaiset viinit olivat ehdottomasti tapahtuman positiivisin yllätys. Niihin pitää tutustua tarkemmin ajan kanssa, messuhälinässä ei aivan ennätä saada kaikkea irti. Näitä viinejä ei ainakaan vielä saa Alkosta, mutta Vino Amoren uudesta verkkokaupasta kyllä.

Meet Meat 2.0

Viime vuoden tapaan poikkesimme lauantaina Atrian Meet Meat -aterialla (9 €) lepuuttamassa jalkojamme, kuuntelemassa kiinnostavia tarinoita ja nauttimassa hyvää ruokaa ja viiniä.

Artesaania goudakeksillä
Léon Beyer Riesling Reserve 2015 (AC Alsace, Ranska; 17,50 €)

Artesaani-makkarat tarjoiltiin paprikaketsupin, valkosipulisinapin, rapean goudatuillet'n, puffatun possunnahkan ja kaali-sipulichutneyn kera. Vaikka ensin vierustovereiden ilmeitä katsellessa näytti silti, että Riesling vaikutti hieman hassulta viinivalinnalta makkaroiden seuraksi, piti kaikkien kuitenkin todeta, että se käy oikeastaan kaiken kanssa. Vaikka Riesling oli aromeiltaan omenainen ja persikkainen, siinä oli silti tarpeeksi hapokkuutta rasvaisen makkaran seuraksi.

Yrttitarhan kanaa
Waterford Pecan Stream Sauvignon Blanc 2017 (WO Elgin, Etelä-Afrikka; 13,99 €)

Toisena annoksena ollut kanarillette lepäsi siemenleivällä pistaasirouheen, etikkakerman, aiolin ja maa-artisokkasipsien kanssa. Rillette oli erinomaisen mureaa ja Sauvignon Blanc maistui sen kanssa hyvin. Viinin aromeissa oli rypäleelle tyypillisesti karviaista ja herukkaa, maku oli pirteän hapokas.

Poltetun maan mureaa filettä
Intriga Cabernet Sauvignon 2015 (DO Valle de Maipo, Chile; 19,98 €)

Purjotuhkaperunamuusin, marinoitujen salottisipulien ja jaloviina-punaviinikastikkeen kera tarjoiltu murea naudan sisäfilee oli koristeltu punajuurihelmillä ja marinoidulla kuusenkerkällä. Chileläinen Cabernet Sauvignon oli aromeiltaan tumman marjainen, paahteinen ja hieman kahvinen. Tämäkin viini sopi oivallisesti sille valitun ruoan kanssa.

(Jos reseptit ovat saatavilla netissä, niin vinkatkaa!)

Samppanjabaari

Samppanjabaarissa poikkesimme pikaisesti. Jussi valitsi lasiinsa Champagne Baron-Fuenté Esprit Rosé de Saignéen, joka oli punaherukkainen, vadelmainen, kypsän puolukkainen ja hieman yrttinen. Samppanja sopisi aperitiiviksi tai kevyiden liharuokien seuraksi.

Marjutin lasiin taas päätyi Viinikellari.comin tarjouksessa juuri ollut ja hetkessä loppuunmyyty, runsas ja paahteinen Champagne Anthony Betouzet Création Brut (56 % Meunier, 32 % Pinot Noir, 12 % Chardonnay). Olisi ehkä kannattanut olla nopeampi ja ostaa edullista kuplajuomaa, sillä nyt ohuesti harmittaa, että se jäi kotiuttamatta.

Muut viinit

Muista viineistä voisimme mainita esimerkiksi Viinilinnan osaston VIP Norway Arctic Cloudberry Sparkling Brut -kuohuviinin (33,90 €), joka on nimensä mukaisesti norjalaisella lakalla maustettua proseccoa. Pullossa riittää blingiä Swarovskin kristallien ansiosta (sisäinen harakka arvostaa!) ja lakan maun huomaa hyvin.

Edullisempi vaihtoehto on Dos Almas Sparkling Brut (90 % Chardonnay, 10 % Moscatel; 13,99 €), italialaisen Zoninin perheen Chilessä tuottama trooppisen hedelmäinen ja sitruksisen pirteä kuohuviini.

Poikkesimme Servaalin osastolle kyselemään "jotain jännää" (sininen viini, muistattehan), mutta päädyimmekin hienojen ranskalaisten viinien ääreen. Famille Bougrier Collection Vouvray Chenin Blanc 2017 (13,99 €) oli puolimakea ja hunajainen, mutta silti tasapainoinen.

Vidal-Fleury Côte-Rôtie Brune Et Blonde puolestaan oli vielä nuori ja vasta-avatusta pullosta myös tiukka, mutta silti lupaavan mehevä, marjainen, mausteinen - kaiken kaikkiaan herkullinen.

Norexin osastolta bongasimme kaksi hienoa franciacortaa, hedelmäisen ja paahteisen Bellavista Alma Gran Cuvéen (29,99 €) ja marjaisan Contadi Castaldi Rosén (29,98 €). Tumman marjainen, nahkainen ja yrttinen Marchesi di Barolo 2013:n (19,11 € / 0,375 l) taas sai ajatukset jo kohti tulevaa Barolo & Friends -tapahtumaa.

Viinipostin osastolta löytyivät Tussock Jumper -sarjan Carmenere 2016 (12,39 €) ja Malbec 2017 (12,89 €), joita ei ollut Viinille -tapahtumassa. Carmenere oli mustaherukkainen, mansikkainen ja mausteinen, Malbec oli puolestaan luumuinen, tumman marjainen, vadelmainen ja pehmeän tanniininen. Tussock Jumpereista paras on edelleen Touriga Nacional - Aragonez, mutta Malbec pääsi kakkossijalle.

Eläinteemaa edusti myös luomuviini Rossofuoco Barbera d´Asti Biologico 2017 (13,99 €). Karpaloinen, punaherukkainen ja mukavan hapokas viini kävi oivallisesti pizzan seuraksi.

Perinteiseen tapaan nautimme tapahtuman viimeiset viinit Château Carsinin osastolla. Cadillac 2009 ja 2012 eivät olleet supermakeita joidenkin muiden vuosikertojen tapaan, mutta herkullisia kuitenkin.

Summa summarum

Maksukorttijärjestelmä kaatui kahtena päivänä, porukkaa riitti ruuhkaksi ja kävijäennätykseksi saakka ja valinnan vaikeus iski - silti tapahtuma oli mukava. Tastingit olivat mielenkiintoisia ja ruokatarjonta hyvää, vaikka emme löytäneetkään schwarmaa (parmesaanikiekossa tehty Pasta Alfredo ja Murun tryffelirisotto, oijoi!).

Erityismaininnan haluamme antaa Stadin Nitro -kylmäuutetulle kahville (4,50 €), joka pelasti aamu-unisten messuilijoiden lauantaiaamun.