Ruosniemen Panimo Betony IPA


Mikä olut?
Betony IPA (Ruosniemen Panimo)
Oluttyyppi: New England IPA
Alkoholia: 6,3 %
Katkeruus: 77 EBU
Kantavierre: 13,8 °P
Hinta: 4,98 € Alkossa / 3,80 € Ruosniemen panimokaupassa

Mitä panimo lupaa?
Yhteistyössä kouvolalaisen Gastropub Betonyn kanssa tehty hedelmäinen ja humalainen IPA Yhdysvaltain itärannikon tyyliin. Betony IPA on ihastuttava kouvolalais-porilainen kokemusmatka Ruoste-Suomen huuruisiin unelmiin paremmasta oluesta. Pehmeä kuin tyyny satiinilakanalla, mutta potkii kuin anoppi judokurssilla.

Mitä oluttyyppi lupaa?
India Pale Ale (IPA) on pintahiivaolut, joka kehitettiin Britanniassa 1700-luvulla. Oluen piti kestää 4-5 kuukautta pitkä laivamatka Intiaan, joten siitä tehtiin vahvaa ja voimakkaasti humaloitua. New England IPA on sameaa, katkeruutta on vähemmän kuin IPA:ssa yleensä ja aromeissa on trooppisia hedelmiä.

Kommentit

M: Maistuu oluelle.

J: Betony IPA on Ruosniemen panimon ja Gastropub Betonyn toinen yhteistyöolut. Ensimmäinen oli Betony 45100 Porter, joka arvioitiin blogissamme tämän vuoden tammikuussa. Oranssinkeltainen Betony IPA on sameaa kuin Kymijoen vesi. Tuoksua hallitsee trooppinen hedelmäisyys ja mukana on myös hieman greippiä ja appelsiininkuorta. Maku toistaa tuoksun aromeja. Katkeruutta on kymenlaaksolaiseen makuun hieman turhan vähän. Jälkimaku on hedelmäinen, mandariininen ja vähän havuinen. Pirteä ja hedelmäinen NEIPA toimii hyvin vastapainona syksyn betoninharmaalle ankeudelle. Betony IPA ei pääse ihan samalle tasolle Betony 45100 Porterin kanssa, joten arvosanaksi tulee +.