Viini & Ruoka 2018 // Saksan klassiset rypälelajikkeet

Bloggaajapassit tarjosi Messukeskus


Lauantaina osallistuimme viime vuoden tapaan myös Antti Uusitalon vetämään tastingiin, jonka teemana olivat Saksan klassiset rypälelajikkeet (12 €).

Sekthaus Solter Riesling Brut
28,79 €

Yhteen Sekthaus Solterin Riesling-kuohuviiniin tutustuimme viime vuonna ravintola Vinkkelissä Riesling- ja Spätburgunderviikoilla, joten oli kiinnostavaa nähdä, mitä muuta talolla olisi tarjolla.

Tämän kuohuviinin tuoksussa oli sitrusta ja aavistus petrolia, maussa taas kirpeää vihreää omenaa ja limeä. Raikas ja kevyt kuohuviini sopisi aperitiiviksi tai pikkusuolaisten kanssa.

Mugler Scheurebe Trocken 2017
Pfalz; 14,99 €

Scheurebe on Saksassa 1900-luvun alkupuolella kehitetty rypälelajike, jonka toinen vanhempi on Riesling ja toinen on jäänyt arvoitukseksi, koska epäilyistä huolimatta se ei ollut Silvaner.

Viinin tuoksussa oli kypsää ananasta ja klementiiniä sekä kevyesti greippiä ja mustaherukkaa. Maussa mandariinin ja limen hapokkuus yhdistyi lempeään trooppiseen hedelmäsalaattimaisuuteen. Pehmeän täyteläinen viini sopisi äyriäisten kanssa.

Tämä viini oli Jussin suosikki.

Neiss Pinot Grigio Trocken 2017
Pfalz; Grauburgunder; 12,90 €

Grauburgunder tunnetaan muualla paremmin nimellä Pinot Grigio tai Pinot Gris, ja Neissin viinin nimessäkin käytetään kansainvälisesti ehkä paremmin tunnettua italialaista nimeä.

Viinin tuoksussa oli trooppisia hedelmiä, mangoa ja persikkaa sekä jonkin verran pähkinää. Raikkaan omenaisessa mausta löytyi myös hieman mineraalisuutta ja pippuria. Rapsakka viini kävisi kalaruokien ja äyriäisten seuraksi.


Ökonomierat Rebholz Weisser Burgunder Trocken 2016
Pfalz; 20,95 €

Weissburgunder tunnetaan myös nimellä Pinot Blanc.

Viinin tuoksussa oli vihreää omenaa, päärynää ja limeä ja kevyessä, hapokkaassa maussa sitrusta ja yrttejä. Aavistuksen kukkaisessa ja basilikaisessa viinissä oli sokeria vain 1 g/l, mutta siitä huolimatta maku ei ollut brutaalin kuiva, vaan hedelmäinen. Viini sopisi esimerkiksi erilaisten parsaruokien kumppaniksi.

Bürgerspital Würzburger Pfaffenberg Silvaner Trocken 2016
Franken; 25,95 €

Aiemmin Saksan viljellyin rypälelajike Silvaner on saanut antaa tilaa Müller-Thurgaulle ja Rieslingille, mutta se on tekemässä paluuta.

Viinin tuoksussa oli kypsää sitrusta ja valkoherukkaa. Maun hapokkuus kääntyi limen ja greipin suuntaan, lisäksi aromeissa oli mangoa ja kypsää omenaa, yrttejä ja jopa hieman suolaista mineraalisuutta. Tämän viinin voisi yhdistää cevichen kanssa.

Künstler Spätburgunder Rosé 2017
Rheingau; 22,55 €

Spätburgunder tunnetaan myös nimellä Pinot Noir.

Roséviinin tuoksussa oli vadelmaa ja karpaloa. Samat punaisten marjojen aromit jatkuivat maussa pienen kukkaisuuden ja mineraalisuuden kanssa. Kepeä ja hapokas rosé kävisi aasialaisen ruoan kanssa. Tämä viini oli Marjutin suosikki.


Tastingin jälkeen poikkesimme vielä Saksan viinitiedotuksen osastolla, jossa maistoimme viittä eri viiniä. Ikävä kyllä niitä ei saa Alkosta.

Griesel & Compagnie Riesling Extra Brut oli sitruksisen raikas ja rapsakka kuohuviini.

Forstmeister Geltz Zilliken Riesling 2014 (Mosel) oli omenaisen hapokas, vaalean hedelmäinen ja hieman hunajainen. Matthias Müller Bopparder Hamm Feuerlay Riesling Trocken 2016 (Mittelrhein) taas oli tasapainoisen hedelmäinen, oikein maukas.

Wilhelmshof Gutsabfüllung Im Sonnenschein Spätburgunder 2014 oli kuiva, marjainen ja mausteinen, August Kesseler Pinot Noir 2012 oli myös marjainen, mausteinen ja yrttinen, mutta myös aavistuksen makea, täyteläinen ja tasapainoinen.