Ravintola Basen viiniklubi 13.11.2018: Italian Veneto


Ravintola Basen marraskuun viiniklubi jatkoi syksyn Veneto-teemaa Antti Uusitalon ohjauksessa. Tarjolla oli viinejä proseccosta reciotoon - mutta ei yhtään amaronea! Maistelulautasella oli päärynää, salamia, sardellileipä ja pecorino-juustoa.Pizzolato Valdobbiadene Prosecco Superiore Biologico Brut 2017
DOCG Valdobbiadene Superiore, Italia; Glera; 14,98 €

Viiniklubi alkoi odotetusti proseccolla. Valdobbianen alueella valmistetun kuohuviinin tuoksussa oli tuttua päärynää ja omenaa sekä niiden lisäksi limeä, hieman mineraalisuutta ja herukkaa. Viinin maku oli pirteä ja hapokas ja yleisvaikutelma ryhdikäs - toisaalta hedelmäisestä kuohuviinistä tuli melko automaattisesti mieleen myös omenalla ja limellä terästetty päärynälimsa.

Maistelulautasen suhteen mielipiteemme jakautuivat: Jussin mielestä proseccon kanssa maistuivat parhaiten salami ja päärynä, Marjutin mielestä taas juusto ja jossain määrin sardellileipäkin.

Zenato Soave Classico 2017
DOC Soave Classico, Italia; Garganega, Trebbiano; 11,89 €

Tastingin ainoa valkoviini oli Veneton alueen klassikko, Garganega-rypäleestä valmistettu Soave. Bulkkituotanto ja halvat viinit pilasivat aikanaan Soaven maineen, mutta alueelta tulee myös hienoja viinejä.

Zenato Soaven tuoksu oli aluksi ujo, mutta vähitellen siitä paljastui raikasta trooppista hedelmää ja keltaista omenaa, jotka yhdistyivät limeen, hentoon yrttisyyteen ja kukkaisuuteen. Viinin maku oli kepeä eikä kovinkaan hapokas, tuoksusta tuttu trooppinen hedelmä tuntui jopa pienenä makeutena. Kaiken kaikkiaan viini oli helppoa juotavaa ja hyvä yleisviini, joka sopisi esimerkiksi vaalean kalan kanssa.

Sardellileivän sopivuudesta olimme samaa mieltä, sen lisäksi Jussin mielestä Soaven kanssa sopi salami ja Marjutin mielestä juusto.

Bertani Bertarose 2017
DOC Bardolino Chiaretto, Italia; Corvina, Molinara, Rondinella; 10,99 €

Kauniin lohen- tai persikanpunaisen roseeviinin tuoksussa oli kypsiä punaisia marjoja, karhunvatukkaa ja boysenmarjaa sekä yrttejä. Niiden lisäksi seurueemme bongaili tuoksusta litsiä. Tämä rosee ei ollut hömppää, vaan ryhdikäs ja kohtalaisen hapokas. Tuoksun aromit toistuivat maussa ja kääntyivät myös kypsän viinimarjan ja karviaisen suuntaan.

Molempien mielestä Bertarosen seuraksi kävi parhaiten sardellileipä. tosin Marjut ei pahemmin kritisoinut päärynää ja juustoakaan. Tämä oli myös Marjutin suosikkiviini hyvän hinta-laatusuhteensa ja monikäyttöisyytensä ansiosta.Masi Bonacosta Valpolicella Classico 2017
DOC Valpolicella Classico, Italia; Corvina Veronese, Rondinella, Molinara; 12,90 €

Masin perusvalpolicella oli tuttu kuukauden takaa Grand Vin Helsingistä. Sen tuoksussa oli tuttuun tapaan nahkaa ja tummia marjoja, kirsikkaa, mustikkaa ja karpaloa sekä mausteita ja aavistus vaniljaa. Viinin maku oli kevyt ja hapokas sekä tuoksun tapaan marjainen ja mausteinen. Tanniineja ei ollut paljoakaan.

Jussin mielestä viini sopi parhaiten salamin ja juuston kanssa, Marjutin mielestä taas päärynän ja juuston kanssa.

Tommasi Fiorato Recioto della Valpolicella 2015
DOCG Recioto della Valpolicella Classico, Italia; Corvina, Rondinella, Molinara; 19,29 €

Viimeisenä viininä oli makean marjainen ja mausteinen, jonkin verran portviinimäinenkin Tommasi Fiorato Recioto della Valpolicella (sokeria 130 g / l). Sen tuoksussa ja maussa oli kuningatarhilloa, luumua ja viikunaa sekä pientä kukkaisuutta. Kokonaisuutena viini oli tasapainoinen, sen hapokkuus tasapainotti hyvin makeutta.

Molempien mielestä viini sopi juuston seuraksi. Recioto oli myös melko odotetusti Jussin ja koko viiniklubin suosikkiviini.Tässä oli vuoden viimeinen viiniklubi, ensi vuonna taas jatketaan. Kippis sille!