Grand Vin Helsinki 2018


Niin se aika kuluu! Syksyn Viini ja ruoka -messut ehtivät mennä jo, mutta palaamme niihin myöhemmin ja jatkamme nyt suman purkamista varhaisemmilla viinitapahtumilla.

Grand Vin Helsinki järjestettiin toisen kerran Vanhalla ylioppilastalolla 12.-13.10.2018 ja kävimme paikalla perjantaina. Sisäänpääsy maksoi 16 € ja sisälsi Lehmann Excellence 39 -lasin, lipukkeet olivat 2,5 € ja viiniannokset 1-6 lipuketta.

Masi: Legendary Wines from Valpolicella


Arvoimme pitkään eri Master Classien välillä ja päädyimme lopulta ostamaan paikat Masin Master Classiin (40 €). Sen veti Masin Itä-Euroopan Market Manager Kairi Kerdt.


DOC Valpolicella Classico; 70 % Corvina, 25 % Rondinella, 5 % Molinara; 12,90 €

Ensimmäinen viini oli Masin perus-Valpolicellaa: kevyen viinin tuoksussa oli tuttuun tapaan nahkaa ja marjoja, kirsikkaa, mustikkaa ja punaherukkaa. Myös viinin hedelmäinen maku oli puolukkaisen marjainen ja hapokas, jälkimaussa maistui kirsikka. Monikäyttöisen tuntuinen viini sopisi vaikkapa juustojen kanssa. 20 % Corvina-viinistä on kypsynyt pienissä tammitynnyreissä, mikä toi aromeihin mukaan aavistuksen vaniljaa.

IGT Rosso del Veronese; 70 % Corvina, 25 % Rondinella, 5 % Molinara; 14,98 €

Ripasso-menetelmästä ryhtiä ja makua saaneen viinin tuoksussa oli nahkaa, mausteita ja kypsää kirsikkaa. Samat aromit toistuivat keskitäyteläisen ja pyöreän viinin maussa. Samettinen supervenetolainen oli varsin miellyttävä.

IGT Rosso del Veronese; 80 % Corvina, 10 % Rondinella, 10 % Oseleta; 19,98 €

Myöskin ripasso-menetelmällä tehdyn, edellistä hitusen tuhdimman viinin tuoksussa oli nahkaa ja tummaa marjaa, kuten mustaherukkaa. Maku oli totuttuun tapaan hapokas, kypsän marjainen sekä tanniininen. Jälkimaussa tuntui kinuskia ja pientä mausteisuutta. Tässä viinissä on käytetty Oseleta-rypälettä tuomaan lisää ryhtiä ja väriä.DOCG Amarone della Valpolicella Classico; Corvina, Rondinella, Molinara; 39,90 €

Lopuksi pääsimme tutustumaan amaroneihin. Costasera Amarone Classicon vuosikerta 2012 tuoksui makean marjaisalle ja hilloisalle sekä tummalle suklaalle. Täyteläisen viinin maku on aavistuksen makea ja sen jälkimaussa oli mausteita ja suklaata. Hyvähän tämä viini oli, mutta parempaa oli luvassa.

Masi Costasera Amarone Classico 1997
DOCG Amarone della Valpolicella Classico; Corvina, Rondinella, Molinara

Parikymmentä vuotta vanha amarone oli muuttunut mutakakuksi: sen tuoksussa oli suklaata, suklaata ja suklaata, samoin maussa. Maussa tuntui mukavasti tanniineja, ja suklaisuus yhdistyi luumuun ja herukkahilloon. Jälkimaussa tuntui mausteita ja mustaherukkaa. Oikein herkullinen viini.

DOCG Amarone della Valpolicella Classico; 70 % Corvina, 15 % Rondinella, 10 % Oseleta, 5 % Molinara; 53,90 €

Ikävä kyllä Marjutin viinissä oli korkkivika, eikä Marjut ei hieman flunssaisena ja ääni maassa kehdannut mainita asiasta, vaikka seuraavassa rivissä olleet huomauttivat omista viineistään ja saivat uudet tilalle. Opetus: ensi kerralla avaa suusi! Jussin viini oli kunnossa.

Riserva-amaronen tuoksussa oli nahkaa, kirsikkaa ja kuningatarhilloa, runsaassa maussa taas kypsiä marjoja, kahvia ja viikunaa. Jälkimaussa tuntui myös pippuria ja mustaherukkaa. Myös tässä viinissä on käytetty Oseletaa. Varastointipotentiaalia tuntui riittävän, joten tätä voisi ehkä jemmata viinikaappiin odottamaan tulevia vuosia.

Muita löytöjäTastingin jälkeen tutustuimme myös Masin appaxximento-menetelmää eli rypäleiden kuivausta hyödyntäviin valkoviineihin. Moxxé (Pinot Grigio, Verduzzo; 13,99 €) oli omenainen ja sitruksinen, ihan kiva skumppa. Enemmän pidimme kuitenkin samoista rypäleistä tehdystä Masianco-valkoviinistä (13,99 €), joka oli hedelmäinen, kukkainen ja aavistuksen hunajainen, mutta raikas ja pirteä.


Etelä-afrikkalainen Bellingham The Bernard Series Old Vine Chenin Blanc 2017 (18,99 €) tuntui tutulta, se on tainnut pari vuotta sitten tulla vastaan jonkin ravintolan listalla. Hyvää trooppisen hedelmäinen, sitruksisen hapokas ja hieman paahteinen viini oli edelleen. Varsin suunmukaista oli myös Biohof Pratsch Zweigelt Kittel 2012 (19,99 €), joka oli tyylikäs ja kirsikkainen, jopa hieman vaniljainen.  

Saimme myös vinkin, että Doña Leo de Altolandon (Muscat, Petit Grain; 16,95 €) olisi testaamisen arvoinen, sillä kuivia muscateja ei tule kovinkaan usein vastaan. Otimme vinkin vastaan emmekä pettyneet: raikkaan hapokas viini oli myös kukkaisa ja hedelmäinen. Amaroneihin tutustuminen jatkui Guerrieri Rizzardin viinien parissa. 3 Cru Amarone della Valpolicella Classicosta (Corvina, Rondinella, Barbera) oli tarjolla kaksi vuosikertaa, 2013 (34,99 €) ja 2012 (18,98 €). Varsinkin pikkupullossa ollut 2012 oli maukas ja herkullinen, ryhdikäs ja viikunainen. Ei ihme, että se sai 95 pistettä ja Platinum Best Amarone -palkinnon Decanter World Wine Awardseissa viime vuonna.Château Maucoililta oli tapahtumassa tarjolla useita vuosikertoja ja pullokokoja. Täyteläinen ja tumman marjainen Chateauneuf-du-Pape Tradition 2015 (39,90 €) kannattaa ostaa nyt ja jättää muutamaksi vuodeksi kypsymään.

Jussi tutustui myös portviineihin. Kuivahedelmäinen ja makea Vale D. Maria Tawny Port (24,98 €) oli oikein mainio portviini. Illan harvinaisuus oli Quinta da Devesa Porto 1976, jota avattiin vain yksi pullo. Hinta oli korkea, mutta viini oli ehdottomasti sen arvoinen.Koska Marjut täytti jälleen kerran 25 vuotta, merkkipäivää piti tietenkin juhlistaa kuohuvalla. Lasiin päätyivät Llopartin cavoista EX Vite Brut Gran Reserva 2009 (60 % Xarel-lo, 40 % Macabeo) ja Leopardi Brut Nature Gran Reserva 2012 (40 % Macabeo, 40 % Xarel·lo, 10 % Parellada, 10 % Chardonnay). 

Ex Vitea on kypsytetty vähintään 60 kk ajan tammessa, mikä toikin viiniin paahteisuutta kuivattujen hedelmien ja sitruksisuuden rinnalle. Kuplia viinissä ei ollut kovinkaan paljon, mutta tyylikäs ja runsasarominen se oli. Leopardi puolestaan oli hedelmäinen, kermainen ja kukkainen, mainio cava sekin.

Summa summarum
Kai sitä voisi juhlistaa synttäreitä huonommallakin tavalla.