Veneto - Valpolicellasta Reciotoon

Tallinnan-matkalta palannut raatimme kokoontui Casa Loppasuille italialaisten viinien ääreen. Marjut oli halunnut jo pitkään pitää Valpolicella-Ripasso-Amarone-Recioto-tastingin ja nyt siihen koitui tilaisuus, kun saimme koottua koko sarjan kevään ja kesän risteilyillä. Viinitaloksi valikoitui aivan sattumalta Bottega Spa, mutta olimme katselleet myös Zenatoa sillä silmällä.

Conegliano Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG Spumante Extra Dry
Vähintään 85 % Glera; 10,90 € Viking Grace

Italiassa on kaksi Prosecco Superiore DOCG -aluetta: Prosecco Conegliano Valdobbiadene Superiore DOCG valmistetaan Trevison alueella Coneglianon ja Valdobbiadenen välisillä kukkuloilla. Toinen alue on Asolo Prosecco Superiore DOCG samannimisen kaupungin ympärillä.

Alkumaljana tarjoilemamme prosecco oli odotetusti päärynäinen, mutta kuivempi kuin perus-prosecco ja miellyttävän hapokas. Sitruksisen ja kukkaisen sekä hieman omenaisen kuohuviinin tunnisti helposti proseccoksi. Se jakoi mielipiteet, mikä ei enää tässä vaiheessa yllättänyt: toiset olisivat halunneet vielä kuivempaa kuohuviiniä, toiset taas makeampaa.

Valpolicella Classico DOC 2016
Corvina Veronese, Corvinone, Rondinella ja/tai Molinara; 9,90 € Viking Grace

Valpolicella DOC on Italian Venetossa sijaitsevan Valpolicellan alueen perusviini, joka valmistetaan Corvina Veronese-, Corvinone-, Rondinella- ja Molinara-rypälelajikkeista, päälajike on yleensä Corvina. Valpolicella Classico DOC -viinit tuotetaan Valpolicellan laaksossa Veronan alueella.

Viinin aromeissa oli nahkaa ja marjoja, kuten hapankirsikkaa, punaherukkaa ja mustikkaa. Nuori ja pirteä, melko kevyt ja hedelmäinen viini nimettiin hyväksi pizzaviiniksi varsinkin hapokkuutensa ansiosta. Ilmaantuminen pehmensi mukavasti sen makua. Tämä viini sopi parhaiten antipastin ja pastan kanssa, ja sitä voisi ostaa laivalta uudelleenkin.

Ripasso della Valpolicella Superiore DOC 2016
Corvina Veronese, Corvinone, Rondinella ja/tai Molinara; 12,90 € Viking Grace

Ripassoa kutsutaan amaronen pikkuveljeksi. Se valmistetaan käyttämällä Valpolicellan perusviiniä Amaronen tai Recioton teosta jääneen mäskin kanssa, mikä tekee viinistä täyteläisempää ja maukkaampaa kuin perus-Valpolicellasta.

Ripasson aromeissa oli jo tuttuun tapaan nahkaa, kypsiä marjoja, rusinaa ja viikunaa sekä hieman vaniljaa, tanniinit olivat pehmeät. Hapokas ja mausteinen viini olisi myöskin hyvä ruokaviini. Viini tuntui kuitenkin hieman nuorelta varsinkin, kun sitä vertasi seuraavaan, kahdeksan vuotta vanhempaan viiniin.

Ripasso della Valpolicella Superiore DOC 2009
Corvina Veronese, Corvinone, Rondinella ja/tai Molinara; hinta ei enää muistissa

Laivalta äskettäin ostettujen viinien seuraksi löytyi viinikaapista myös aiempaa vuosikertaa oleva ripasso, joten lisäsimme sen kattaukseen mukaan vertailun vuoksi.

Jo kehittyneen viinin väri oli selvästi rusertavampi kuin muiden viinien. Sen tuoksu oli makeahko, mutta maku hapokas ja marjainen. Marjojen lisäksi aromeissa oli hillitysti kahvia ja tummaa suklaata sekä ilmaantumisen jälkeen luumua - raati ehdotti myös vispipuuroa. Seurakseen viini kaipasi pihviä.

Mukavan mehevä viini oli Marjutin ja toisen raatilaisen suosikkiviini.

Il Vino Degli Dei Amarone della Valpolicella DOCG 2014
Corvina Veronese, Corvinone, Molinara; 24,90 € Viking Grace

Amaronen sanotaan syntyneen 1930-luvulla, kun Reciotoa varten kuivatuista rypäleistä tehty viini kävi vahingossa kuivaksi (amaro = kitkerä, karvas). Viiniä varten rypäleitä kuivataan kokonaisina terttuina muutaman kuukauden ajan ja ne puristetaan sadonkorjuun jälkeen tammi-helmikuussa. Amarone-viinin on kypsyttävä vähintään kahden vuoden ajan ennen myyntiin tuloaan.

Valpolicellan ja ripassojen jälkeen päästiin viimein amaroneihin. Ensimmäisen amaronen tuoksu oli täyteläinen ja makeahko, mutta maku kuiva ja tanniininen. Aromeissa oli nahkaa, savua ja tupakkaa sekä kuningatarhilloa, viikunaa ja mausteita. Tämä viini kannattaa dekantoida ajoissa, ainakin muutamaa tuntia ennen nauttimista, jotta siitä saa kaiken irti - sen hinta-laatusuhde vaikutti myös hyvältä. Ruoista sen kanssa sopi parhaiten ragú.

Tämä oli Jussin suosikkiviini.

Prêt-À-Porter Amarone della Valpolicella Classico Riserva DOCG 2012
Corvina Veronese, Corvinone, Molinara; 49,00 € Viking Grace

Amarone della Valpolcella Classico Riserva kypsyy vähintään neljän vuoden ajan.

Riserva-amaronen tuoksu oli myös täyteläinen ja makeahko ja maku kuivahko. Mausteiden ja marjojen lisäksi maussa oli aavistus savua ja nahkaa, marjaisuus kallistui luumun, karhunvatukan ja kypsän mansikan suuntaan. Seurakseen se kaipasi punaista lihaa tai kovia juustoja. Edellisen amaronen tavoin myös tämä viini kannattaa dekantoida hyvissä ajoin - tai jos malttaisi, sen voisi jättää kypsymään vielä muutaman vuoden ajaksi. Myös tämä viini kävi hyvin ragún seuraksi.

Kaksi raatilaista valitsi tämän suosikkiviinikseen.

Recioto di Soave Classico DOCG 2015
vähintään 70 % Garganega, loput Trebbiano di Soave (Verdicchio); 17,90 Viking Gabriella

Jo muinaiset roomalaiset arvostivat makeita viinejä - ja makeutusaineiden (hunaja ym.) lisäämisen lisäksi viininviljelijät keksivät, että rypäleiden kuivaaminen lisää niiden makeutta ja makua. Reciotoon käytettyjä rypäleitä kuivataan muutaman kuukauden ajan, jolloin ne menettävät noin 40 % kosteudestaan ja niiden maku tiivistyy. Viinin käyminen keskeytetään, jotta viineihin jää makeutta, ja niissä voi olla sokeria jopa 250 g/l.

Jälkiruokaviinin kanssa piti tinkiä hieman periaatteista - se on recioto, mutta recioto di Soave eli Soaven alueella valkoisista rypälelajikkeista valmistettu makea viini.

Viini oli sokerimäärästään (100 g/l) huolimatta sitruksisen raikas ja pirteä. Mukava hapokkuus tasapainotti hyvin viinin makeutta ja piti sen ryhdikkäänä. Aromeissa oli omenaa, päärynää, melonia ja hunajaa sekä sitruunakarkkeja ja pähkinää. Emme oikeastaan koskaan moiti makeita viinejä, emme tätäkään. Viini maistui hyvin jälkiruoan kanssa.

Menu (viidelle)


Antipasti

Salamia, prosciutto crudoa, artisokkaa, cantaloupe- ja hunajamelonia, rypäleitä, juustoja ja viikunahilloa, leipätikkuja, bruschettoja (sivele patonginviipaleet valkosipulilla ja pestolla, paahda uunissa) ja tomaatti-persilja-sipulisalaattia

Insalata Caprese & Gremolata (inspiraatio: Nigella Lawson)
salaattiin mozzarellaa ja tomaattia viipaleina, koristeeksi basilikaa

sekä gremolataan
3-4 rkl oliiviöljyä
1 chili pilkottuna
1 sitruunan kuori raasteena
1/2 valkosipulin kynsi murskattuna
1/2 tl suolaa
persiljaa pilkottuna

Primi: Pasta cacio e pepe parmesankipossa

500 g tuorepastaa (esim. spagetti tai linguini)
2 dl pecorino romano -juustoa raasteena
6 rkl oliiviöljyä
mustapippuria rouheena

Keitä pasta melkein kypsäksi eli noin minuutin vähemmän kuin ohjeessa.

Kuumenna pannulla oliiviöljy, rouhi sekaan pippuria. Lisää juusto ja sekoita, kunnes juusto on sulanut. Lisää pasta, sekoita ja tarjoile parmesankipoissa. Rouhi päälle hieman mustapippuria ja ripottele parmesanraastetta, jos parmesania ei tunnu olevan tarpeeksi. (Inspiraatio: Anthony Bourdain)

(Vaikka pasta cacio e pepe tuntuu aluksi vaatimattomalta, se on runsaan juustomääränsä ansiosta täyttävää.)

Parmesankipot

70 g (1 pussi) parmesania per kippo

Kuumenna paistinpannu, ripottele sille parmesanjauhe (tai raaste) tasaiseksi levyksi ja anna sulaa. Nosta pannu hetkeksi syrjään, jotta parmesanin kupliminen loppuu ja nosta/kumoa parmesanlevy pienen kulhon tai vastaavan muotin päälle ja muotoile kipoksi. Anna jäähtyä.

Secondi: ragú karjalaisittain

800 g karjalanpaistilihaa
n. 250 g raakamakkaraa (meillä HK Livornon Luigi, 280 g paketti) - tämän voi jättää poiskin
n. 200 g pekonia
3 tölkkiä (á 390 g) tomaattimurskaa (meillä tavallinen, yrtti ja valkosipuli)
2-3 dl punaviiniä (meillä Pasqua Merlot)
5 dl lihalientä tai niin, että padassa riittää nestettä
2 isoa sipulia
3-4 porkkanaa
2 varsisellerin vartta
suolaa, mustapippuria
chiliä, muutama laakerinlehti, valkosipulia
rosmariinia, timjamia, basilikaa

Pilko ainekset ronskeiksi palasiksi ja lisää pataan tomaattimurskan ja punaviinin kanssa. (Jos haluat, voit ruskistaa karjalanpaistipalat ensin, mutta jos laiskottaa, se ei ole pakollista.) Lisää lihalientä sen verran, että lihat ja juurekset juuri ja juuri peittyvät sekä lisää mausteet yrttejä lukuunottamatta. 

Hauduta uunissa 125 asteessa koko päivän ajan - toisin sanoen 6 tuntia tai vielä pidempään, jos kärsivällisyys riittää. Tarkista välillä, että lientä on riittävästi. Lisää yrtit haudutuksen loppupuolella ja tarkista maku. (Inspiraatio: Jamie Oliver)

Polenta

Valmista paketin ohjeen mukaan, lisää pussillinen (70 g) parmesania. Muotoile renkaiksi, anna jäähtyä.

Huom! Alkupalat ja pasta olivat niin täyttäviä, että tätä jäi ainakin puolet jäljelle, vaikka paikalla oli kolme raavasta miestä syömässä.

Dolce: tiramisuhenkinen piirakka laiskasti espoolaisittain

1 valmis piirakkapohja
1,5 dl espressoa
2 rkl karvasmantelilikööriä/amarettoa (meillä Disaronno)
2 dl kermaa
2 dl rahkaa
vaniljasokeria
kaakaojauhetta
pähkinärouhetta
suklaarouhetta

Kostuta piirakkapohja espresson ja Disaronnon sekoituksella. Vatkaa kerma vaahdoksi, lisää rahka, mausta vaniljasokerilla. Lisää piirakkapohjalle kermavaahdon ja rahkan seos, ripottele päälle kaakaojauhetta, suklaarouhetta ja pähkinärouhetta.