Sukula Limoncino

Kutsu / Time for WineSaimme kutsun Jyrki Sukulan Limoncinon julkistamistilaisuuteen Goldfishiin. Jyrki Sukula on ruoka-aiheisista TV-ohjelmista tuttu kokki ja ravintoloitsija, joka omistaa vaimonsa Riikan kanssa Piemontessa sijaitsevan Azienda Agricola Sukula -viinitilan. Viinitilasta voi lukea enemmän Suomalaiset viinintekijät maailmalla -blogauksestamme.

Jyrki ja Riikka ovat perinteisesti tarjonneet viinitilallaan ruokailun päätteeksi limoncinoa, joten he saivat myös ajatuksen tehdä sitä itse. Limoncino - vai limoncello?

Limoncello on sitruunalla maustettu likööri, jota valmistetaan Etelä-Italiassa mm. Napolinlahdella, Amalfin rannikolla ja Caprilla sekä Sisiliassa ja Sardiniassa. Pohjois-Italiassa samaa juomaa kutsutaan limoncinoksi ja se valmistetaan eri sitruunalajikkeesta kuin etelässä. Limoncellon kehittäjästä tai kehittäjistä ei ole varmuutta, mutta joka tapauksessa sitä on valmistettu ainakin sata vuotta ja nykyisin se on Italian toiseksi suorituin likööri Camparin jälkeen.

Resepti on yksinkertainen: sitruunan kuorien annetaan muhia kirkkaassa viinassa, vaikkapa grapassa tai vodkassa, ja valmis juoma makeutetaan sokerisiirapilla. Sukula Limoncino on valmistettu Ligurian alueen Cinque Terren sitruunoista, jotka ovat pienempiä ja aromikkaampia kuin Etelä-Italiassa käytetyt Sorrenton sitruunat. Lisäksi siinä on vähemmän sokeria ja alkoholia kuin limoncinoissa tai -celloissa yleensä (alkoholia 21 %, sokeria 210 g/l).

Sukula Limoncino on tulossa Alkoon lähiaikoina ja sen hinta on todennäköisesti kahdenkympin tienoilla. Mainitaan vielä, että etiketin kuva on sama kuin Jyrkin 40-vuotistaiteilijajuhlan kunniaksi vuonna 2021 järjestetyn Sukula 40 Pop Up -ravintolan logo.Mutta miltä limoncino maistuu?

Sukula Limoncino oli raikasta ja sitruunaista. Se oli makea, mutta ei tahmaisen makea - sokerin määrä yllätti, koska sitä olisi voinut ajatella olevan enemmänkin. Sukula Limoncino maistui hyvin sellaisenaankin ja digestiivinä se olisi varmasti erinomainen, mutta se sopii myös varmasti tänäkin kesänä suosittuihin spritz-drinkkeihin ja muihinkin drinkkeihin.

Niistä maistoimme Limoncino Spritziä ja Don Sukulaa. Sitruunamelissalla maustettu Don Sukula on vain Goldfishistä saatavilla oleva nimikkodrinkki, joka iski Jussin makuhermoon, kun taas Marjut piti enemmän raikkaasta Limoncino Spritzistä. Drinkkien reseptit ja muiden limoncino-juomien reseptejä on Nordalcon sivuilla.