Ravintola Basen viiniklubi // Hartwallin kevään uutuuksia 9.4.2024



Ravintola Basen viiniklubin huhtikuun aiheena olivat Hartwallin kevään uutuusviinit. Iltaa isännöi Hartwallin wine ambassador Asko Mäntymäki, jonka tapasimme pari vuotta sitten samoissa merkeissä.

Maistelulautasella oli focacciaa, paahtopaistia ja manchegoa sekä graavilohta ja luomuaiolia.



Bolney Estate Blanc de Blancs Brut 2020
Englanti; Chardonnay; 39,80 € (erikoiserä)

Sussexissa sijaitseva Bolney Estate on yksi ensimmäisistä englantilaisista viinitaloista. Sen perustivat Rodney ja Janet Pratt vuonna 1972. Talon ensimmäinen viini tuli markkinoille 1978 ja ensimmäinen kuohuviini vuonna 1999. Vuonna 2022 Bolney Estate siirtyi Freixenet Copestickin omistukseen.

Viiniä on kypsytetty 25 kuukautta sakan päällä ennen pullotusta.

Viinin tuoksussa oli keltaisia hedelmiä, sitruunaa, omenaa, paahteisuutta ja marsipaania. Hapokas maku toisti tuoksun aromeja. Maussa oli myös mineraalisuutta ja trooppista hedelmää. Jälkimaku oli makean sitruunainen. Kokonaisuus oli oikein miellyttävä ja veti vertoja samppanjalle.

Bolney Estate Blanc de Blancs Brutin kanssa sopivat parhaiten juusto ja lohi. Se oli Marjutin ja kahden muun seurueemme jäsenen suosikki. Yleisöäänestyksessä se pääsi toiselle sijalle. 

Segura Viudas Rosé Cava Brut
Katalonia, Espanja; Trepat, Garnacha, 4,46 € / 0,2 l 

Trepat: Koillis-Espanjasta peräisin oleva lajike, jota käytetäään enimmäkseen roseecavan valmistuksessa, mutta myös sekoiteviineissä. Siitä saadaan keveitä, raikkaita ja marjaisia viinejä (kirsikkaa, mansikkaa ja vadelmaa).

Toisena viininä oli pieni yllätys eli bonusviini, joka oli saapunut Suomeen juuri samana päivänä. Se on saatavilla vain piccolopulloissa.

Segura Viudasin tiluksilla on viljelty viiniä jo 1100-luvulta lähtien. Alun perin Sant Cugatin luostarille kuuluneet maat vaihtoivat omistajaa useaan kertaan, kunnes Seguran veljekset ostivat ne 1950-luvulla ja ryhtyivät tuottamaan cavaa. Bolney Estaten tavoin myös Segura Viuda kuuluu Freixenet-konserniin.

Viiniä on kypsytetty 12 kuukautta sakan päällä ennen pullotusta. 

Tuoksussa oli paahteisuutta, vadelmaa, metsämansikkaa ja sitruunaa. Hapokkaassa ja hieman makeassa maussa oli runsaasti punaista marjaa. Hedelmävetoinen kokonaisuus oli kevyt ja mukavan kesäinen.

Segura Viudas Rosé Cava Brutin kanssa sopi parhaiten juusto. Se maistui myös sellaisenaan.



U/B Botane Vinho Verde 2022
DOC Vinho Verde, Portugali; Loureiro, Alvarinho; 11,99 €

U/B Botane on Hartwallin oma tuotemerkki. Tuoteperheeseen kuuluu vinho verden lisäksi myös chardonnay ja rosee, ja niiden etiketeissä on kuvattu peikonlehti. Oikeastaan U/B Botane Vinho Verde on jo viime vuoden uutuuksia, mutta uutuus-vinho verde ei ehtinyt lakkojen takia tastingiin.

Makean hedelmäisessä ja kesäisessä tuoksussa oli omenaa, yrttejä, sitruunaa ja hunajamelonia. Kuiva ja kohtalaisen hapokas maku oli hedelmäinen ja aavistuksen petrolinen. Kokonaisuus oli raikas kuten vinho verdet yleensäkin. Viini yllätti meidät positiivisesti.

U/B Botane Vinho Verden kanssa sopivat parhaiten juusto ja lohi. Se oli yhden seurueemme jäsenen suosikki.

Frischer Morgentau Organic Riesling 2022
Qualitätswein Rheinhessen, Saksa; Riesling; 11,98 €

U/B Botanen tapaan myös Frischer Morgentau on Hartwallin oma tuotemerkki.

Viinin tuoksussa oli kypsää sitruunaa, hedelmäisyyttä ja petroolia. Hapokkaassa ja hedelmäisessä maussa oli sitruunaa, omenaa, yrttejä, hieman kukkaisuutta ja mineraalisuutta. Se oli hyvinkin tyypillinen riesling eli juuri tarkoitukseensa sopiva.

Frischer Morgentau Organic Riesling oli selkeästi ruokaviini. Sen kanssa sopi parhaiten lohi.



1865 Selected Vineyards Pinot Noir 2021
DO Valle de Elqui, Chile: Pinot Noir; 19,30 € (erikoiserä)

Viña San Pedro Tarapaca on chileläinen viinikonserni, joka tuottaa usean brändin viinejä. Suomessa tunnetuimpia lienevät Gato Negro, Castillo de Molina, Leyda ja Santa Helena. 1865 on yksi konsernin premium-brändeistä.

Viiniä on kypsytetty 8 kuukautta. Osa viinistä on kypsytetty pienissä ja suurissa tammitynnyreissä ja osa betonimunissa, jotta tammen määrää viinissä saadaan kontrolloitua. 

Viinin tuhdissa ja makeassa tuoksussa oli punaista marjaa, mausteisuutta, puolukkaa ja varpuja. Maku oli makeahko ja pehmeä, mutta samalla hapokas, marjainen ja mausteinen. Viini oli roteva ja ryhdikäs varsinkin pinot noir -skaalalla mitattuna, toisin sanoen tammikypsytyksen vaikutuksen huomasi hyvin.

1865 Selected Vineyards Pinot Noirin kanssa sopivat parhaiten paahtopaisti ja juusto. Se oli yhden seurueemme jäsenen suosikki.

Roberto Sarotto Barolo 2020
DOCG Barolo, Italia; Nebbiolo; 28,81 €

Roberto Sarotton viinitalon perusti Giuseppe Sarotto Neviglieen, Piemonteen vuonna 1820. Aluksi talo keskittyi Dolcettoon, mutta kasvoi vähitellen ja laajensi toimintaansa uusiin lajikkeiden viljelyyn ja uusille alueille Piemontessa, esimerkiksi 1980-luvulla Baroloon ja 1990-luvulla Gaviin.

Noin kymmenesosaa rypäleistä on kuivatettu 3-5 viikon ajan, jotta viiniin on saatu enemmän konsentraatiota ja aromeja. Viini on kypsynyt 18-24 kuukautta amerikkalaisissa, ranskalaisissa ja slovenialaisissa tammitynnyreissä. Olemme maistaneet aikaisemmin vuosikertaa 2019

Viinin tuoksussa oli tummia marjoja, karhunvatukkaa, hapankirsikkaa ja mausteita. Maku oli makeahko, tanniininen ja hieman hapokas. Maussa oli mausteita, marjaisuutta ja (yllättävän vähän) vaniljaa. Kokonaisuus oli pehmeä ja helposti juotava.

Roberto Sarotto Barolo oli Jussin ja yhden seurueemme jäsenen suosikki. Se myös voitti yleisöäänestyksen.