Ravintola Basen viiniklubi // Kesän raikkaat valkoviinit 14.5.2024



Ravintola Basen viiniklubin toukokuun aiheena olivat kesän raikkaat valkoviinit. Illan isännöi ravintola Vinkkelin ravintoloitsija ja sommelier Antti Uusitalo. Viiniklubi jäi illan myötä perinteiselle kesätauolle ja jatkuu taas syyskuussa.

Maistelulautasella oli savumuikkumousseleipä, fetaa, oliiveja ja tomaatti-basilikakeittoa.



Neiss Riesling Hochgewächs 2022
Qualitätswein Pfalz, Saksa; Riesling; 16,49 €

Kindenheimin kylässä Pfalzissa sijaitseva Weingut Neiss on perustettu vuonna 1547 ja se omistaa n. 25 hehtaaria viinitarhoja. Noin 60 % sen tuotannosta on valkoviiniä. Talo tunnetaan Suomessa hyvin myös muutama vuosi sitten lanseeratusta Pink Rieslingistä eli roseerieslingistä.

Nimen "Hochgewächs" viittaa siihen, että viinin pitää täyttää tietyt laatuvaatimukset. Se on valmistettu pitkään kypsyneistä rypäleistä, mutta sen on annettu käydä kuivaksi.

Vaalean sitruunankeltaisen viinin hieman makeassa tuoksussa oli vaaleita hedelmiä, sitruunaa, omenaa, persikkaa, greippiä ja aprikoosia. Maku oli tuoksun tavoin raikas, hapokas ja hieman makea - sokeria viinissä on 7 g/l, joten rutikuiva se ei ole, mutta kuten rieslingien kanssa yleensä, hapokkuus tasapainottaa makeutta. Tuoksusta tuttujen sitruunan, omenan ja muiden hedelmien lisäksi maussa oli mineraalisuutta. Suutuntuma oli kohtalaisen täyteläinen ja viini oli oikein miellyttävä.

Neiss Riesling Hochgewächs 2022:n kanssa maistelulautaselta sopi parhaiten savumuikkuleipä. Se oli myös Marjutin suosikki.

Steininger Reserve Ried Loisium Grüner Veltliner 2021
DAC Kamptal Reserve, Itävalta; Grüner Veltliner; 19,99 €

Weingut Steininger on perheyritys, joka on erikoistunut Grüner Veltliner -rypäleeseen: yli puolet talon tuotannosta on Grüner Veltlineriä. Se tunnetaan hyvin myös kuohuviineistään. Olemme päässet maistelemaan talon viinejä mm. illallisella Lasipalatsissa ja Sue Ellenissä sekä Old World Wines -tapahtumassa ja Viinilehden Vuoden viinit -ennakossa vuonna 2018.

Vaalean sitruunankeltaisen viinin tuoksussa oli vaaleita hedelmiä, päärynää, omenaa, sitruunaa, limeä, valkoherukkaa ja hieman valkopippuria. Sen hapokas maku oli hedelmäinen, omenainen ja hieman yrttinen. Kokonaisuus oli oikein maukas ja herkullinen.

Steininger Reserve Ried Loisium Grüner Veltliner 2021:n kanssa sopivat parhaiten feta ja tomaatti-basilikakeitto. Se oli Marjutin kakkossuosikki.



Vóila Vineyard Assyrtiko 2022
PGI Crete, Kreikka; Assyrtiko; 17,49 €

Viinin tuottaja Lyrarakis on kreetalainen perheyritys, joka on perustettu vuonna 1966. Viini on saanut nimensä tasangosta, jolla viljelmät sijaitsevat. Tutustuimme viiniin jo muutamia vuosia sitten: se oli mukana Basen viiniklubin harvinaisten lajikkeiden tastingissa vuonna 2016 ja yllä mainitussa Old World Wines -tapahtumassa.

Viini oli väriltään meripihkaan vivahtavan kullankeltainen ja sai miettimään, olisiko sen valmistuksessa käytetty tammea - ei ollut, vaan rypälemehu oli saanut olla kontaktissa kuorien ja rankojen kanssa hieman alle vuorokauden verran puristuksen jälkeen eli voisimme ehkä puhua oranssiviinistä. Viinin tuoksussa oli runsaasti hedelmää, omenaa, kypsää sitrusta ja hieman kuivahedelmääkin, samoin hapokkaassa ja kuivassa maussa. Suutuntuma oli kohtalaisen täyteläinen. Oli mukava maistaa tätä viiniä uudelleen pitkästä aikaa!

Vóila Vineyard Assyrtiko 2022 kaipasi ruokaa seurakseen. Sen kanssa parhaiten sopivat feta ja tomaatti-basilikakeitto.

Medusa Albariño 2021
DO Rías Baixas, Espanja; Albariño; 17,48 €

Viini tuottaja Pagos Del Rey on osa vuonna 1952 perustettua Solis-suvun omistamaa Félix Solís Avantis -viinitaloa. Pagos Del Reyn viinitila on ollut toiminnassa vuodesta 2002 lähtien.

Kullankeltaisen viinin hapokkaassa, hieman parfyymisessa tuoksussa oli omenaa, aprikoosia, greippiä, sitruunaa ja hieman mineraalisuutta. Maku oli hapokas ja keskitäyteläinen ja siinä oli sitruunaa, hedelmää ja suolaista mineraalisuutta.

Medusa Albariño 2021 osoitti taas, että albariñot ovat syystäkin nousussa ja toimivat esimerkiksi kestosuosikki rieslingin haastajina. Viini sopi hyvin kaikkien ruokien kanssa ja se oli Jussin ja neljän muun seurueemme jäsenen suosikki.

La Raia Gavi "Pleo" 2022
DOCG Gavi, Italia; Cortese; 16,50 €

La Raia on 180 hehtaarin kokoinen biodynaaminen maatila. Viinien lisäksi La Raia tuottaa hunajaa, naudanlihaa, spelttiä ja emmervehnää.

Cortese: suurimmaksi osaksi Piemonten alueella viljelty lajike; hapokkuutta, kevyitä ja raikkaita makuja, limeä, omenaa, persikkaa ja hunajamelonia, mantelia ja ruohoisia yrttejä

Vaalean sitruunankeltaisen viinin tuoksussa oli kypsiä hedelmiä, sitruunaa, limeä ja hunajamelonia. Kohtalaisen hapokkaassa ja hedelmäisessä maussa oli greippiä, päärynää, mantelia ja pientä suolaista mineraalisuutta. Viini oli tyylikäs ja tasapainoinen, oikein mukava italialainen tuttavuus.

La Raia Gavi 2022 maistui hyvin sellaisenaan ja sopi myös kohtuullisen hyvin kaikkien ruokien kanssa. Se oli yhden seurueemme jäsenen suosikki.