Ruoka 2024 // Exploring Piemonte: Between Innovation and Tradition -tasting 19.4.204

Tasting saatu / Cin Cin Vino



Cin Cin Vino järjesti Ruoka 2024 -tapahtumassa Exploring Piemonte: Between Innovation and Tradition -tastingin (30 €), jossa Vittoria Argamante esitteli Ruggeri Corsinin viinejä.

Monforte d'Alban kunnassa Piemontessa sijaitsevan Podere Ruggeri Corsinin viinitilan perustivat Loredana "Lolly" Addari ja Nicola Argamante vuonna 1995. He jättivät akateemisen uran Torinon yliopistossa ja viininviljelyksen tutkimuksen sijaan siirtyivät käytännön toimintaan ja ostivat pienen viinitilan Piemontesta. He eivät nimenneet viinitilaansa itsensä mukaan, vaan sen nimi on yhdistelmä tilan sijainnista (Corsinin kylä) ja heitä alkuvaiheessa taloudellisesti tukeneen Nicola Argamanten äidin nimestä (Ruggeri). Viinitilaa pyörittävät nykyään pariskunnan tyttäret Francesca ja Vittoria.

Podere Ruggeri Corsini "Lolly" Chardonnay 2021
DOC Langhe; Chardonnay; 32,40 €

Ranskalaistyylinen viini on kypsynyt 8 kuukautta pienissä ranskalaisissa tammitynnyreissä. Se ei ole käynyt läpi hapokkuutta pehmentävää malolaktista käymistä. Viinin nimi tulee Loredana Addarin lempinimestä.

Tuoksussa oli paahteisuutta, kermaa ja sitruunaa. Sen maku oli tuoksun tapaan paahteinen ja sitruksinen, ja lisäksi maussa oli myös omenaa, häivähdys hunajaa ja hieman tammea. Jälkimaussa oli mausteisuutta. Lolly oli oikein mainio, tyylikäs chardonnay.



Podere Ruggeri Corsini Barbera d'Alba 2022
DOC Barbera d'Alba; Barbera; 17,98 €

Viiniin käytetyt rypäleet ovat kasvaneet noin 25 vuotta vanhoissa köynnöksissä. Viini on kypsynyt ruostumattomasta teräksestä valmistetuissa sammioissa 10-14 kuukautta. 

Viinin tuoksussa oli punaista marjaa, mustikkaa ja hapankirsikkaa, ja hapokas maku toisti tuoksun aromeja. Suutuntuma oli kohtalaisen täyteläinen, vaikka viini ei olekaan kypsynyt tammitynnyreissä. Jälkimaussa oli mausteisuutta ja karpaloa. Kokonaisuus oli mehukas.

Podere Ruggeri Corsini "Armujan" Barbera d'Alba Superiore 2020
DOC Barbera d'Alba; Barbera; 32,58 €

Viiniin käytetyt rypäleet tulevat tarhoilta, jotka on istutettu vuosina 1946-47. Viini on kypsynyt 18 kuukautta suurissa slavonialaisissa tammitynnyreissä ja pienissä ranskalaisissa tammitynnyreissä. 

Viinin tuoksussa oli tummia marjoja, herukkahilloa ja luumua. Täyteläinen, kuivahko maku oli tuoksun tapaan mausteinen, tumman marjainen ja hieman paahteinen. Tanniineja oli kohtalaisesti. Tammitynnyrikypsytys oli tuonut viiniin kohtalaisesti tanniineja ja samalla pehmentänyt viinin hapokkuutta. Viini voisi myös ikääntyä vielä hyvän aikaa.

Armujan oli Jussin suosikki Barbera d'Alboista. Marjut ei osannut päättää, kummasta piti enemmän, sillä sekä terästankeissa kypsyneet että tammikypsytetyt barberat ovat molemmat kovin herkullisia ja molemmissa on houkuttelevia piirteitä.

Piemonte DOC Albarossa “Autenzio” 2021

Albarossa-rypäleen kehitti Torinon yliopiston professori Giovanni Dalmasso vuonna 1938. Se on Chatuksen (Nebbiolo di Dronero eli Nebbiolon serkku Alpeilta) ja Barberan risteytys, ja se hyväksyttiin virallisesti mukaan Monferrato Rosso DOC:n laatuluokitukseen vuonna 2001. Ruggeri Corsinin viinitalo on yksi Albarossan viljelyn edelläkävijöistä.

Viini on kypsynyt 12 kuukautta suurissa slavonialaisissa tammitynnyreissä. Sen ensimmäinen vuosikerta julkaistiin 2004.

Viini oli väriltään tumman violetti. Sen tuoksussa oli mustaherukkaa, karhunvatukkaa ja seetriä sekä mausteita ja pientä kukkaisuutta, samoin maussa. Viini oli maukas ja intensiivinen, samaan aikaan sekä hapokas että napakan tanniininen. Se kaipasi seurakseen ruokaa, vaikkapa lihapataa tai kovia juustoja. Lajike on marginaalinen, mutta sille soisi kyllä suuremman suosion.



Podere Ruggeri Corsini Barolo Bricco San Pietro 2018
Barolo DOCG; Nebbiolo

Viiniin käyteyty rypäleet ovat kasvaneet Monforte d'Alban alueella. Viini on kypsynyt nelisen vuotta, joista 30 kuukautta slavonialaisissa tammitynnyreissä.

Viinin kaunis väri vivahti oranssiin. Sen tuoksussa oli makeaa punaista marjaa, viikunaa ja aavistus rusinaa. Maku oli hedelmäinen ja mausteinen, jopa hieman pippurinen ja yrttinen. Tanniinisuus oli rapsakkaa ja hapokkuus oli hyvä. Toisaalta viini ei ollut kovin kukkainen kuten jotkut barolot, vaan sen aromimaailma kääntyi hieman tryffelin suuntaan. Se oli sellaisenaan hurmaava, mutta kaipasi seurakseen ruokaa, esimerkiksi riistaa tai juustoja.