Saksan viinitiedotus // Tulossa: Riesling & Co -viikot 20.5–2.6.2024

Kutsu / Saksan ViinitiedotusKesä tulee ja niin tulevat Riesling & Co -viikotkin! Saksan viinitiedotuksen järjestämiä Riesling & Co. -viikkoja vietetään tänä vuonna neljännentoista kerran. Mukana on yli 50 ravintolaa 15 paikkakunnalta, ja eri tapahtumien lisäksi somessa on käynnissä perinteinen kuvakilpailu.

Saksan Viinitiedotus kutsui meidät tutustumaan etukäteen neljän helsinkiläisen ravintolan tarjontaan.Murun viinibaari
Lönnrotinkatu 14

Vuonna 2010 perustettu ravintola Muru laajensi toimintaansa ja avasi viinibaarin kesällä 2020. Viinibaari on auki keskiviikosta lauantaihin ja siellä järjestetään kaikenlaista toimintaa: keskiviikkoisin  on omatoimisia kolmen viinin sokkotastingeja, torstaisin avataan torstaisamppanja ja lauantaisin on lauantaitasting. 

Riesling-viikkojen aikana Murun viinibaarissa on tarjolla vaihtuva ja monipuolinen valikoima saksalaisia rieslingejä sekä pulloittain että laseittain (noin 12-15 € per lasi) ja Coravin-valikoimassa, josta viinejä saa senttilitroittain pieniäkin määriä. Valikoimassa on mm. Korrellin, Weingut Kellerin, Von Winningin, Weingut Winterin ja Joh.Jos. Prümin risukoita, joista joitakin on myös magnum-pulloissa.Me maistoimme valikoimasta Korrell Von Den Ersten Lagen -rieslingiä ilmakuivatun ankan ja campagnier-juuston kanssa. Se toimi, ja kannattaa testata rieslingien kanssa myös Murun risotto, tartar ja muut herkut!

Murun viinibaarissa on Riesling & Co -viikkojen aikaan kaksi tastingia, joihin saa liput Murun verkkokaupasta:

  • 25.5.2024 Saksan Rieslingit ja kestävä kehitys
  • 1.6.2024 Rieslings from Germany and all over the world
Lisäksi keskiviikkojen sokkotastingeissa saattaa olla Rieslingiä.Ravintola Kosmos
Kalevankatu 3

Ravintola Kosmos täyttää tänä vuonna jo 100 vuotta! Varsinaiset juhlat ovat elokuussa kesäloman jälkeen, mutta sitä ennen vietetään Riesling & Co -viikkoja. Viikkojen aikana ja hieman niiden jälkeen 20.5.–14.6.2024 tarjolla on kolmen ruokalajin menu (58 €), johon on sovitettu moselilaisen Weingut Wwe. H. Thanischin viinit.

Menun alkuruokana on kuningasraputartar, marinoitua valkoista ja vihreää parsaa, raparperia ja  keltuaiskreemiä. Pääsimme maistamaan tartarin ja sille suositellun viinin Thanisch Riesling Trocken 2022:n. Raikas ja mineraalinen viini toimi loistavasti ruoan parina.Menun pääruokana on pintasavustettua siikaa varhaisperunan kanssa, jälkiruokana taas karamellisoitua pannukakkua, valkoviinimarinoitua mansikkaa ja aprikoosituorejuustoa. Suositusviinit ovat Bernkastel-Kues Riesling Alte Reben 2022 ja Bernkasteler Badstube Riesling Auslese 2023

Kosmos on myös koonnut Riesling & Co -viikkoja varten erikoisviinilistan, jossa ovat mukana Weingut Dautel, Salwey, Franz Keller, Heymann-Löwenstein ja Stahl. 

Tulevista tastingeista on lisätietoa Kosmoksen sosiaalisessa mediassa:

  • 22.5.2024 Weingut Emrich-Schönleber -tastingissa maistellaan kolmea Grosses Gewächs -viiniä magnumpulloista Marvin Marxin johdolla
  • 4.6. 2024 Christina Thanisch -tasting ja viinintekijäillallinen

Quartier Bistro & Bar
Korkeavuorenkatu 4

Viime vuonna marraskuun alussa avattu Quartier Bistro & Bar on korttelibistro, joka tarjoaa ruokaa ranskalaisella vivahteella. Riesling & Co -viikkojen ajan ravintolassa on saatavilla kolmen kuivan rieslingin omatoimitasting (3 x 6 cl, 15 €). Viinit ovat kolmelta eri tuottajalta ja kolmelta eri laatuviinialueelta, ja maistelun tueksi saa tasting-alustan, jossa on taustatietoa viineistä ja niiden tuottajista.

Viiit ovat saatavilla myös laseittain ja niiden seuraksi omatoimitastingin aikana tai sen jälkeen voi tilata annoksia ruokalistalta.

Suositeltuja yhdistelmiä ovat

  • Schloss Vollrads Riesling Trocken (Rheingau) & vitello tonnato
  • Thörle Riesling Trocken (Rheinhessen) & valkoinen parsa hollandaise-kastikkeella
  • Matthias Gaul Riesling Trocken (Pfalz) & lohitartar ja siemennäkkäri
Kannattaa muistaa myös Matthias Gaulin erinomaiset pinot noirit.Café Lov
Mariankatu 13 

Hurmaava saksalainen kahvila Café Lov sai alkunsa Maulito-ruokarekasta, josta kehittyi Cafe DaJa Kruununhakaan vuonna 2014. Vuonna 2018 kahvilan nimi vaihtui Café Loviksi, kun se selkeytti konseptiaan: nyt kahvila keskittyy saksalaiseen ruokaan (mm. Flammkuchenit, Schnitzelit ja Spätzle-pasta) sekä viineihin ja olueen. Kahvilanpitäjä Daniel Hees on mukana myös viime vuonna Kallioon avatun Flow Barin toiminnassa.

Riesling & Co -viikkojen aikaan Lovissa on tarjolla omaa maahantuontia, pfalzilaisen Weingut Frank Johnin natuviinejä ja osuuskunta Lembergerlandin viinejä, joita ei muualta Suomesta saa. Molempiin tuottajiin Herr Heesillä on henkilökohtainen yhteys: Frank Johnin viinit hän löysi ystävänsä kautta ja yksi Lembergerlandin osuuskunnan kahdestatoista jäsenestä on hänen sukutilansa.Jos haluat kokea tuulahduksen Stuttgartia ja berliiniläistä tunnelmaa, Riesling & Co -viikkojen aikana Café Lovissa on tarjolla kymmenkunta rieslingiä ja kaksi eri hintaista tastingpakettia.

***
Helsingissä Riesling & Co -viikoille osallistuvat myös Apotek Wine Bar, Bierhaus München, Burgers & Wine, Dagmar Bistro & Winebar, Penélope, Ravinteli Olkkari, Ravintola Ilves, Ravintola Oiva, Ravintola Zinnkeller, Sushibar+Wine ja Vinkkeli.