Ravintola Basen viiniklubi // Pääsiäinen Piemontessa 14.3.2023

Ravintola Basen maaliskuun viiniklubin aiheena oli pääsiäinen Piemontessa eli se, kuinka Piemonten viinit sopivat pääsiäisen ruokapöytään. Illan isäntänä toimi ravintolan oma sommelier Elijah Nelson.

Luoteis-Italiassa sijaitsevan Piemonten alueen pääkaupunki on Torino. Sen tunnetuimpia viinejä ovat Nebbiolosta valmistetut barolo ja barbaresco, ja muita suosittuja rypälelajikkeita ovat alueen viljellyin lajike Barbera, Dolcetto ja Moscato, josta valmistetaan makeita viinejä. Suurin osa viineistä tuotetaan alueen eteläosassa, ja kaikkiaan Piemontessa on 42 DOC-laatuluokituksen saanutta aluetta ja 17 DOCG-laatuluokituksen saanutta aluetta, tunnetuimpina Barolo DOCG:n ja Barbaresco DOCG:n lisäksi Langhe DOC ja Asti DOCG.

Maistelulautasella oli parsaa, manchegoa, lammasmakkaraa, oliiveja ja suklaamarkiisi

Damilano Langhe DOC Arneis 2021
DOC Langhe, Italia; Arneis; 14,30 € / 0,375 l

Arneis: kuivia, kukkaisia ja täyteläisiä valkoviinejä, joissa maistuu aprikoosia ja päärynää sekä aavistus hasselpähkinää. Nimi tarkoittaa "pieni riiviö".

Cantine Damilanon viinit ovat meille tuttuja parin vuoden takaa Winemakers' Dinneriltä. Siellä oli tarjolla tämän viinin vuosikerta 2019.

Kirkkaan kullankeltaisen viinin hedelmäisessä tuoksussa on sitruunaa, vihreää ja keltaista omenaa, valkoherukkaa, yrttejä sekä aavistus päärynää. Tuoksu on jotenkin ominainen italialaisille viineille. Maku toistaa tuoksun aromeja, se on sekä hapokas että hieman makea. Maussa on myös hieman mineraalisuutta. Jälkimakua hallitsevat sitruuna ja hunajameloni.

Kokonaisuus on raikas ja kesäinen. Maistelulautasen antimista viini sopi parhaiten parsan ja manchegon kanssa, mutta ei suolaisten oliivien. Viini voisi käydä hyvin parsarisottoon sekä sen seuraksi.

Roberto Sarotto Barbera d'Alba 2021
Piemonte, Italia; Barbera d’Alba; ei Alkossa

Piemonten alkuperäislajike Barbera on alueen suosituin rypälelajike ja Italian kymmenenneksi viljellyin lajike. Siitä saadaan vähätanniinisia ja hapokkaita viinejä, joiden aromeissa on kirpeitä punaisia marjoja, yrttejä ja metsän aluskasvillisuutta. Viinien luonne vaihtelee sekä alueiden että valmistustavan mukaan, sillä barberaa kypsytetään sekä terästankeissa että tammitynnyreissä. Teräs säilyttää viinin hapokkuuden ja kirpeyden, kun taas tammitynnyrikypsytys tuo makuun pyöreyttä ja runsautta.

Roberto Sarotton viinitalon perusti Giuseppe Sarotto Neviglieen vuonna 1820. 1990-luvulla viinitalo laajensi toimintaansa ja perusti uuden viinitarhan Gaviin. Talon viinien valmistustapa on hieman erikoinen, sillä 5 % niihin käytetyistä rypäleistä on kuivattu - tosin talo itse ei kerro valmistusmenetelmistään kovinkaan paljon, joten luotamme niissä nyt Elijahin kertomiin tietoihin.

Tuoksussa on tummaa marjaa, mustaherukkaa, mustikkaa, hapankirsikkaa ja luumua sekä nahkaa, vaniljaa ja tummaa suklaata. Kevyt maku on hapokas, siinä on marjaisuutta ja mausteita. Tanniinit ovat pehmeitä. Viini on kypsynyt isoissa tammitynnyreissä, mikä taas pyöristi ja pehmensi sen makua.

Roberto Sarotto Barbera d'Alba sopi hyvin makkaran ja manchegon kanssa ja kohtuullisesti oliivien kanssa. Se on helppoa juotavaa ja Jussin suosikki illan viineistä.

Jäimme viiniklubin jälkeen vielä syömään. Jussi tilasi klubiannoksen eli sienirisottoa ja lammasta kolmella eri tavalla, Marjut taas päätyi kanapastaan. Tilasimme Barbera d'Albaa ruoan seuraksi ja se kävi molempien annosten kanssa oikein hyvin.



Roberto Sarotto Barbaresco Riserva 2018
DOCG Barbaresco, Italia; Nebbiolo; 23,98 €

Nebbiolo on ilmeisesti saanut nimensä siitä, että rypäleen pinnalle muodostuu ohut, sumumainen kalvo (nebbia = sumu). Se on myös siitä mielenkiintoinen rypäle, että siitä valmistetuissa viineissä on sangiovesen tapaan runsaasti sekä happoja että tanniineja, joita kypsytys tammitynnyrissä pehmentää. Tyypillisiä viinien aromeja ovat terva ja ruusu, lisäksi niissä voi olla mausteisia ja maanläheisiä vivahteita.

Olemme maistaneet aikaisemmin vuosikertaa 2016, joka palkittiin Vuoden viinit 2021 -kilpailussa. Barbaresco Riserva on valmistettu samalla tavalla kuin seuraavana vuorossa ollut barolo, toisin sanoen molemmat ovat kypsyneet yhtä kauan eli 14 kk ajan tammitynnyreissä. Riserva-laatuluokituksen saadakseen barbarescon on kypsyttävä vähintään neljä vuotta, josta vähintään yhdeksän kuukautta tammitynnyreissä.

Viini on tummanpunainen ja hieman läpinäkyvä. Sen tuoksussa on tummaa marjaa, hapankirsikkaa ja vähän viikunaa, mausteita, tervaa, lakritsaa, nahkaa sekä häivähdys ruusua. Keskitäyteläinen maku on rapsakan tanniininen sekä tuoksun tapaan mausteinen, ja siinä maistuu myös hilloisia marjoja ja vaniljaa.

Barbaresco Riserva sopi manchegon, makkaran ja oliivien kanssa. Sillä on erinomainen hinta-laatusuhde ja se oli Marjutin sekä kolmen muun seurueemme jäsenen suosikki.

Roberto Sarotto Barolo 2019
DOCG Barolo, Italia; Nebbiolo; ei Alkossa

Pääsimme vertaamaan barbarescon kanssa rinnakkain naapurikylän viiniä baroloa, mikä oli varsin mielenkiintoista.

Barbarescoon verrattuna barolon tuoksu on hieman miedompi. Siinä on punaisia ja tummia marjoja, hapankirsikkaa, mausteita ja parfyymia, ja yleisvaikutelma on kuivempi ja mausteisempi. Maku on makeahko, siinä on tuntuvasti tanniineja sekä hapokkuutta. Suutuntuma on täyteläisempi kuin Barbarescon, samoin makumaailma on sävyiltään tummempi.

Myös Barolo sopi manchegon, makkaran ja oliivien kanssa.

Braida Brachetto d'Acqui 2022
DOCG Brachetto d'Acqui, Italia; Brachetto; 11,98 € / 0,375 l

Brachettosta valmistetaan sekä kuplivia että kuplattomia viinejä, enimmäkseen kuitenkin vähäalkoholisia, makeita kuohuvia viinejä. Keveiden ja aromaattisten viinien aromeissa on mansikkaa, vadelmaa ja ruusua.

Viinitalo Braida di Bologna Giacomo on perustettu vuonna 1961. Se oli alueen ensimmäinen viinitalo, joka alkoi 1980-luvulla kypsyttää viinejään ranskalaisissa 225-litraisissa barrique-tammitynnyreissä.

Viinin makeassa tuoksussa on punaista marjaa, mansikkaa ja puolukkaa. Pirskahtelevassa, makeahkossa maussa on tuoksun marjaisia aromeja. Maku ei kuitenkaan ole liian makea, vaikka sokeria onkin 120 g/l, vaan mukava hapokkuus tasapainottaa sokerin määrää. Vähäalkoholisena (5,5 %) se on myös mukavan kevyt lopetus.

Viini sopi suklaamarkiisin ja manchegon kanssa sekä yllättävästi myös oliivien kanssa. Se oli yhden seurueemme jäsenen suosikki. Lisäksi Marjut tilasi vielä jälkiruoaksi suklaafondantin ja brachettoa, koska ei voinut vastustaa kiusausta.