Salama Brewing Company Red Room

Agentti Cooper saapui Twin Peaksiin 24.2.1990 klo 11:30. Tämän vuoksi helmikuun 24. päivä tunnetaan Twin Peaks -päivänä, ja silloin pitää tietenkin syödä kirsikkapiirakkaa. 

Tänä vuonna joimme hemmetin hyvän kahvin sijaan piirakan kanssa Salama Brewing Companyn Red Room -olutta. 



Red Room
Suomi; wild ale; 8 %; 12,00 € panimokaupassa.

Panimo Salama Brewing

Panimon mukaan kyseessä on Flanders ale -tyylinen olut, jota on kypsytetty punaviinitynnyreissä kirsikoiden ja päärynöiden kanssa.

Oluttyypin mukaan
Wild ale on pintahiivaolut, joka valmistetaan joko kokonaan tai osittain villihiivoilla, joista osa tuottaa olueen happamuutta ja osa välttämättä ei. Tunnetuin näistä villihiivoista on Brettanomyces eli bretta, jota on luonnostaan hedelmien kuorissa. Se tuo juomiin happamuutta sekä maanläheisiä, nahkaisia ja tallimaisia aromeja.

Ruokana Twin Peaks -kirsikkapiirakkaa

Lyhyesti: kirsikkainen ja hedelmäinen olut

Kommentit

M: Rodenbachin tyylinen, mutta kevyempi ja raikkaampi. Jälkimaku oli päärynäisempi kuin Rodenbachissa.

J: Olut on väriltään ruskeaan vivahtavan tummanpunaista. Tuoksussa on kirsikkaa, hedelmäisyyttä, tummaa viinirypälettä ja punaviinimäistä aromia. Maku on kohtalaisen hapan ja kirsikkainen, siinä on tuoksun aromeja. Jälkimaku on kirsikkainen, mutta vähän makea. Sopi makean piirakan kanssa hyvin. Tykkäsin, vaikka en ole suuri hapanoluiden ystävä. Arvosanaksi annan +.



Kirsikkapiirakka Twin Peaksin tapaan

Taikina

1,2 dl täysmaitoa
1 rkl omenasiiderietikkaa
5,2 dl (340 g) vehnäjauhoja
2 rkl sokeria
1 tl suolaa
250 g voita

Lisäksi voiteluun
0,3 dl täysmaitoa
1 kananmuna
sokeria 

Täyte

1 kg kivettömiä hapankirsikoita
200 g sokeria
40 g maissitärkkelystä
1/2 tl hienoa merisuolaa
45 ml kirsikkalikööriä

Vuoka, jonka halkaisija on n. 22-25 cm

Tee taikina. Sekoita maito ja etikka. Sekoita toisessa kulhossa jauhot, sokeri ja suola. Leikkaa voi pieniksi kuutioiksi ja lisää jauhoseoksen sekaan. Lisää mukaan myös maito-etikkaseos useassa osassa, sekoita aina lisäämisen välillä. Vaivaa taikinaa kevyesti, kunnes se on kiinteää. Jaa taikina kahteen osaan, muotoile palloiksi ja peitä muovikelmulla. Anna levätä jääkaapissa ainakin tunnin verran.

Tee täyte. Sekoita kirsikat, sokeri, suola ja maissitärkkelys kattilassa tai pannulla ja anna kiehua hiljalleen, kunnes sokeri on liuennut ja kirsikat ovat sulaneet (jos käytät pakastettuja kirsikoita). Vähennä lämpöä ja anna täytteen kiehua hiljalleen, sekoita välillä. Kun täyte on paksuuntunut, lisää kirsikkalikööri ja nosta täyte jäähtymään.

Lämmitä uuni 220 asteeseen.

Kaulitse nopeasti (jotta taikina pysyy helposti käsiteltävänä) taikinasta kevyesti jauhotetulla tasolla noin 3 mm paksu ympyrä, jonka halkaisija on noin 38 cm. Asettele levy vuokaan ja laita jääkaappiin siksi aikaa, kun teet piirakan kannen.

Kaulitse taikinasta noin 3 mm paksu neliö (n. 38 x 30 cm). Leikkaa siitä kuusi 5 cm leveää suikaletta. (Jos yritystä riittää, voit leikata viisi siksakin muotoista suikaletta.)

Ota piirakkavuoka jääkaapista, täytä ja sommittele suikaleista ristikko piirakan kanneksi. Siisti reunat. 

Sekoita maito ja kananmuna. Voitele piirakka seoksella ja ripottele päälle sokeria.

Aseta vuoka uunipellille ja paista piirakkaa 220 asteessa noin 20 minuuttia. Laske sen jälkeen uunin lämpö 180 asteeseen ja paista vielä 30-40 minuuttia, kunnes taikina on kullanruskeaa ja täyte on paksua ja kiiltävää. (Huomaa, että täyte voi kiehua uunipellille.) Anna piirakan jäähtyä ritilän päällä ennen tarjoilua.

Valmis piirakka säilyy jääkaapissa muutaman päivän.