Lönkka Bull & Bottle // Restaurant Lönkka goes Rioja with Marqués de Cáceres Winemaker's Dinner 8.3.2023



Lönkka Bull & Bottlessa järjestettiin ensimmäisen kerran winemaker's dinner 8.3.2023 (99 €), joten lähdimme naistenpäivän kunniaksi pihville. Viiden ruokalajin menun kanssa oli yhdistetty Marqués de Cáceres -viinitalon viinejä, ja iltaa isännöi talon vientipäällikkö Antonio Alvarez. (Menu on tarjolla vielä pari päivää, 1.4.2023 saakka.)

Enrique Forner perusti Marqués de Cáceres, Unión Vitivinícola, S.A. -viinitalon vuonna 1970 tavoitteenaan tehdä alueen parhaita viinejä. Hänen isällään ja isoisällään oli ollut jo 1920-luvulla viinialan yritys Valenciassa, kun taas sisällissodan myötä maanpakoon Ranskaan lähtenyt Enrique Forner aloitti yritystoimintansa siellä ja asettui Espanjaan palattuaan Riojan alueelle. Nykyisin talolla on viinitarhoja Riojan alueen lisäksi myös muualla Espanjassa.

Taloa johtaa viiniperheen kolmannen sukupolven edustaja Cristina Forner. Hänen aikanaan talo on kansainvälistynyt voimakkaasti, ja sen viinejä myydään yli 120 maassa. 



Tartar
Bodegas Finca La Capilla Crianza
D.O. Ribera del Duero; 98 % Tinta de País, 2 % Merlot

Lempeän tulisella sofritolla maustettu tartar suomalaisesta härän sisäfileestä, pikkelöityä punasipulia, rapeita kapriksia, limeaiolia ja parmesankeksi.

Bodegas Finca La Cabillan viinitalo ei sijaitse Riojassa, vaikka riojalaista iltaa meille lupailtiinkin, vaan toisella tunnetulla alueella Ribera del Duerossa Riojasta hieman luoteeseen, missä sillä on yhteensä 50 hehtaaria viinitarhoja. Talo on perustettu Bodegas Robeal -nimellä vuonna 1998, ja Marqués de Cáceres hankki talon omistukseensa vuonna 2019.

Crianza on alueen laatuluokituksen toiseksi nuorin viini ja nuorin, jolla on ikävaatimuksia: jotta punaviiniä voisi kutsua crianzaksi, sen on kypsyttävä vähintään 24 kuukautta ennen myyntiin tuloaan, mistä vähintään 6 kk tammitynnyreissä. Finca La Cabilla Crianza on kypsynyt jonkin verran vaatimuksia pidempään: 14 kuukautta sekä uusissa että vuoden vanhoissa ranskalaisissa tammitynnyreissä ja sen jälkeen 1,5-2 vuotta pullossa. 

Viini on pehmeä ja mausteinen, tuoksussa ja maussa on nahkaa, tummaa suklaata, vaniljaa ja tummia marjoja. Se ei ole kovinkaan tanniininen, vaan helppoa juotavaa. Tartar tuoksui pippuriselle ja/tai chiliselle, mutta ei maistunut kovinkaan tuliselle. Viini sopi sen kanssa odotetun hyvin, mutta vaikka sipuli oli muuten hyvää, se riiteli hieman viinin kanssa. Illan alku oli joka tapauksessa oikein lupaava.



Gambas Pilpil
Marqués De Cáceres Rueda Verdejo 2021
D.O. Rueda; 100 % Verdejo; 11,76 €

Chili-valkosipuliöljyssä paistettuja jättikatkarapuja, pikkelöityjä jalapenoja, valkosipulileipämurua, chilimajoneesia, versosalaattia sekä rapeaa valkosipulia. 

Toinen viini ei vie vielä Riojaan, vaan Ruedaan Ribera del Dueron länsipuolelle. Sieltä tarjolla on valkoviini, joka on valmistettu alueen omasta lajikkeesta Verdejosta.

Marqués De Cáceres Rueda Verdejo on raikas, hedelmäinen ja pirteän hapokas. Sen tuoksussa ja maussa on trooppisia hedelmiä, ananasta, persikkaa, passiohedelmää ja hunajamelonia sekä sitruunaruohoa. Katkarapujen kanssa viini on passeli ja maistuu varsinkin silloin, kun haarukkaan pyydystää annoksesta hieman kaikkea. Samalla sen hedelmäisyys tasapainottaa chili-valkosipuliöljyn tuomaa tulisuutta.



Carne
Marqués De Cáceres Reserva 2017
D.O.Ca Rioja; 90 % Tempranillo, 10 % Graciano ja Garnacha; 19,80 €

Suomalainen härän sisäfilepihvi, Margues-punaviinikastiketta, paprika-sipulipaistosta sekä friteerattuja valkosipuli-parmesanperunoita. 

Kolmannen viinin kanssa pääsemme viimein Riojaan. Reserva-luokituksen saadakseen punaviinin on kypsyttävä vähintään kolmen vuoden ajan, josta vähintään vuoden verran tammitynnyreissä ja puoli vuotta pullossa. Marqués De Cáceres Reserva on käynyt sekä tammitynnyreissä että terästankeissa myös makua pehmentävän malolaktisen käymisen ja kypsynyt sen jälkeen 20 kuukautta sekä uusissa että vuoden vanhoissa tammitynnyreissä.

Viini maistuukin odotetusti espanjalaiselle. Se on samettisen pehmeää ja tumman marjaista, tummaa suklaata ja vaniljaista mausteisuutta täydentävät nahka sekä hillitty minttu ja eukalyptus. Tanniinit tuntuvat hyvin. Murean pihvin kanssa viini käy hyvin, tosin se aiheuttaa kaikessa espanjalaisuudessaan myös akuutin pimientos de padron -himon. Perunat tuntuvat hieman turhilta lisukkeilta, mutta kastike on erinomaisen hyvää!



Queso
Marqués De Cáceres Generación MC
D.O.Ca Rioja; 100 % Tempranillo

Espanjalaista manchegojuustoa ja passiongeeliä.

Juuston kumppanina on talon nimikkoviini, jota tehdään vain hyvinä vuosina. Sen rypäleet kerätään useilta pieniltä palstoilta, joiden köynnökset ovat 65-90-vuotiaita. Viini käy sekä terästankeissa että pienissä tammiastioissa, maseroituu pitkään ja aloittaa malolaktisen käymisen uusissa ranskalaisissa tammitynnyreissä. Se jatkaa kypsymistään vielä noin vuoden verran uusissa ja käytetyissä ranskalaisissa tammitynnyreissä ja kuusi kuukautta pullossa ennen myyntiin tuloaan.

Marqués De Cáceres Generación MC on tumman marjainen ja mausteinen, hapankirsikan lisäksi sen tuoksussa tuntuu seetriä ja nahkaa. Viini on myös kuiva ja hapokas ja sen tanniinit ovat hyvin kehittyneet, eivät liian voimakkaat. Juuston kanssa se on varsin passeli (ja näkkäriä olisi voinut olla annoksessa enemmänkin).



Postre
Marqués De Cáceres Satinela
D.O.Ca. Rioja; 95 % Viura, 5 % Malvasia; 9,98 €

Vaniljalla ja rommilla marinoitua grillattua persikkaa, sitruunajogurttia sekä paahdettua valkosuklaata. 

Illan päättää puolimakea valkoviini, jonka päälajike Viura tunnetaan paremmin cavassakin käytettynä Macabeona. Viini on käynyt terästankeissa ja sen käyminen on keskeytetty, jotta viiniin jää makeutta (sokeria 30 g/l). Se suositellaan nautittavaksi nuorena.

Viini on raikas ja hieman päärynäinen, sen maku on jopa makeampi kuin tuoksu ja hapokkuus tasapainottaa kokonaisuutta. Vaaleiden hedelmien lisäksi viinissä tuoksuu ja maistuu kypsää sitruunaa ja hieman hunajaa. Jälkiruoan kanssa viini on oikein jees, tosin aluksi yhdistelmässä maistuu myös hieman hämmentävästi anista. Kokonaisuus on joka tapauksessa oikein toimiva, ja  Marqués De Cáceres Satinelaa voisi ajatella helpoksi kesäviiniksi, sillä se on ihan kohtuullisen hintainen.



Espanjasta viinimaana tulevat ensimmäisinä mieleen cava ja tuhdit, tammiset tempranillot. Siksi olikin mielenkiintoista päästä maistamaan hieman erilaisia espanjalaisia viinejä. Tempranillotkin olivat mukavasti keskenään erilaisia. Kokonaisuutena ruokien ja viinien yhdistelmät toimivat hyvin.