Wine Mechanics Gimme Gimme Gimme Riesling 2020



Göteborgilainen Wine Mechanics on Pohjoismaiden ensimmäinen kaupunkiviinimö (urban winery). Se sai alkunsa vuonna 2016, kun entinen ammattilaisjalkapalloilija Kenneth Gustafsson tajusi kaupungin läpi matkatessaan, että lähes hylätty lihanpakkausalue Slakthuset voisi sopia viininvalmistukseen ja muuhun siihen liittyvään toimintaan. 

Sen jälkeen kehitys kehittyi nopeasti: neljä vuotta myöhemmin hän oli jo perustanut alueelle viinibaarin yhtiökumppaniensa kanssa ja saanut viinintuotannon käyntiin. Sitä varten talo ostaa rypäleitä mm. Saksasta ja Ranskasta. 

Kaikki tämä tuo tietenkin mieleen fiskarilaisen Noita Wineryn, joka on perustettu vuonna 2018, sillä molemmat ammentavat inspiraationsa samoista lähteistä. 

Hejsan, jag heter Gunnar och jag kommer också från Sverige


Gimme Gimme Gimme Rieslingin etiketti kertoo viinistä suunnilleen kaiken, mitä siitä haluaa/tarvitsee tietää ja vielä vähän enemmän. Rypäleet tulevat Martin & Georg Fusserin Niederkirchen Klostergarten -tarhalta Saksasta, minkä lisäksi ne on viljelty biodynaamisesti, kasvaneet 16-vuotiaissa viiniköynnöksissä ja kerätty käsin. 

Viini on käynyt spontaanisti, ikääntynyt terästankeissa ja siihen on lisätty sulfiitteja (SO2, 60 mg/l). Viini on pullotettu toukokuussa 2021 ja sitä on tuotettu kaikkiaan 2 800 litraa. (Firman sivuilla esitellään jo vuosikerta 2021, jonka speksit eroavat hieman tästä.)



Gimme Gimme Gimme Riesling 2020
Ruotsi; Riesling; 34,97 €

Tuottaja Wine Mechanics

Etiketin mukaan Göteborgissa valmistettua rieslingiä

Rypäleen mukaan
Riesling: sitrusta (sitruuna, lime, greippi), omenaa, persikkaa ja aprikoosia, trooppisia hedelmiä, jalohomeen mineraalintäyteistä tai hunajaista vivahdetta, petrolia, kukkaisuutta, hapokkuutta

Ruokana lohitäytteinen Flammkuchen

Lyhyesti: hedelmäinen ja hapokas riesling

Kommentit

M: Oljenkeltaisen viinin tuoksussa on kypsää keltaista omenaa, sitrusta, persikkaa sekä hieman yrttejä ja kovia ananaskarkkeja. Tuoksun perusteella viiniä ei ihan heti osaisi epäillä rieslingiksi, toisaalta muitakaan rypäleitä ei aivan heti tule mieleen Grüner Veltlineriä lukuunottamatta eikä sekään tunnu osuvan ihan kohdalleen. 

Viinin tuoksu on puhdaspiirteinen ja selkeä. Sen olettaisi olevan natuviini, mutta se ei läpsi natuviinisyyttä suoraan naamalle - eikä se ole ihme, sillä siihen on lisätty sulfiitteja eli se ei olekaan natuviini (toisin kuin kuitenkin samanhenkinen Noita Riesling). Viinin maku on raikas, kypsän omenainen ja sitruksisen hapokas. Vaikka viini on rutikuiva, se on myös hyvin hedelmäinen, toisaalta se maistuu yhtä kirpeälle kuin 6-5 tappio Ruotsille jääkiekon MM-kisojen puolivärierissä vuonna 2003. Mineraalisuuden ja sitruksen yhdistelmä tuo mieleen myös suolasitruunat.

Gimme Gimme Gimme on ruokaviini. Flammkuchenin kanssa se sopi hyvin ja sen voisi yhdistää myös muiden kalaruokien tai äyriäisten kanssa - mutta ehkä ei kuitenkaan surströmmingin. Arvosanaksi viini saa 0. 

J: Viini on kirkasta ja kullankeltaista. Tuoksussa on kypsää sitrusta, keltaista omenaa, persikkaa ja aavistus hunajamelonia. Tuoksun perusteella viiniä ei oliisi välttämättä tunnistanut rieslingiksi. Sokkotastingissa olisin luultavasti veikannut tätä pinot grisiksi. Keskitäyteläinen, kevyen hapokas ja hedelmäinen maku toistaa tuoksun aromeja. Sitruunainen hapokkuus voimistuu jälkimaussa, jossa on myös rapsakkaa mineraalisuutta.

Viini sopi flammkuchenin kanssa hyvin. Se voisi käydä myös kevyiden kanaruokien ja äyriäisten seurana. Sellaisenaan nautittavaksi viini on hieman liian hapokas. Arvosanaksi annan 0.