Ravintola Carelia // Sparkling Wines of the World -viini-ilta 14.2.2023

Ravintola Carelia järjesti ystävänpäivänä viini-illan, jonka teemana oli Sparkling Wines of the World (75 €). Viinien lisäksi tarjolla oli teemaan sopiva pääruoka.

Illan kattaukseen kuului kuusi kuohuviiniä, jotka kaikki oli valmistettu perinteisellä eli pullokäymismenetelmällä, toisin sanoen samalla tavalla kuin samppanjatkin. Yritimme ennakkoon viisastella keskenämme ja arvailla, mitkä kuusi maata voisivat olla kyseessä, mutta taisimme saada vain neljä oikein.

Illan isännöi Carelian sommelier Andrey Sorokin.

Kreinbacher Classic Brut
Somló, Unkari; 33 % Chardonnay, 33 % Furmint, 24 % Pinot Noir, 10 % Pinot Blanc; 28,98 €

Kreinbacher Classic Brut oli jo tuttu parin vuoden takaa Unkarin suurlähetystön online-tastingista, mutta emme silti tunnistaneet viiniä tai maata. 

Kreinbacherin viinitalo on nuori, se perustettiin vuosituhannen alkupuolella ja ensimmäiset kuohuviininsä se julkaisi vuonna 2014. Talolla on noin 60 hehtaaria viinitarhoja, joita viljellään luomusti ja se kerää rypäleitä myös 20-30 hehtaarilta muita tarhoja. Vuosituotanto on noin 220 000 pulloa.

Classic Brut on kypsynyt 18-22 kuukautta hiivasakkojensa päällä ja se on useiden eri vuosikertojen sekoitus.

Viinin tuoksussa on makeaa keltaista omenaa ja hunajamelonia, jopa hieman karkkisia ja kukkaisia sävyjä ja hentoa paahteisuutta. Sen maku on aluksi pirteä ja hapokas sekä omenainen, hieman maussa maistuu myös hieman pähkinää ja mineraalisuutta. Vaikka tällä kertaa kuohuviini ei tee yhtä suurta vaikutusta kuin viimeksi, se on edelleen oikein kivaa ja miellyttävää juotavaa. Kellarissa sitä voisi jemmailla vielä noin viiden vuoden ajan.

Raumland Cuvée Marie-Luise Blanc de Noir Brut 2015
Rheinhessen, Saksa; Spätburgunder; 33,90 € Viinikellari.comissa

Raumlandin kuohuviinejä olemme päässeet maistelemaan aiemmin Riesling- ja Pinot Noir -viikkojen aikaan, esimerkiksi nyt jo valitettavasti lopettaneessa W30:ssa ja ravintola Nokassa.

Sekthaus Raumland on saanut alkunsa vuonna 1984. Talolla on noin 10 hehtaaria viinitarhoja, joita se viljelee luomusti, ja vuosituotanto on noin 80 000 pulloa. Saksalaisen kuohuviinin eli Sektin tuottajana talo on kuitenkin saavuttanut kulttimainetta. 

Talon toisen tyttären mukaan nimensä saanut Marie-Luise Blanc de Noir Brut on kypsynyt pullossa neljä vuotta.

Viini on olemukseltaan hyvin samppanjamainen. Sen tuoksussa on sitrusta ja kypsää omenaa sekä pientä paahteisuutta ja pähkinää. Viini on hedelmäinen ja sen pähkinäisyys lisääntyy sitä mukaa, kun viini ilmaantuu. Viinin maku on kohtalaisen täyteläinen ja runsas, se on hapokas ja sitrusmarmeladinen sekä hieman mineraalinen, jopa hieman marjainen. Ensin viiniä olisi voinut luulla rieslingiksi (varsinkin, koska Saksa johdatti heti ajatukset siihen suuntaan), mutta se olikin spätburgunder eli pinot noir.

Ruoan kanssa viini toimi parhaiten illan viineistä. Kirpeän hapokas, mutta hedelmäinen kuohuviini oli Marjutin ykkössuosikki ja Jussin kakkossuosikki.

Maissikanaa, paahdettua perunaa ja korvasienikastiketta

Bouvet Blanc de Blancs Vintage Crémant de Loire Brut 2019
AOP Crémant de Loire, Ranska; Chardonnay; 23,98 €

Vuonna 1852 perustettu Bouvet Ladubay sijaitsee Saumurin alueella Loiressa. Perustajiensa mukaan nimetty viinitila on vaihtanut omistajaa muutaman kerran ja kuulunut välillä jopa Taittingerin samppanjatalolle, mutta nyt se kuuluu Monmosseaun perheelle. Talolla on useita sopimusviljelijöitä ja sen vuosituotanto on noin kolme miljoonaa pulloa.

Viinin tuoksu on kuiva ja sitruksinen, lisäksi siinä on hieman päärynää, paahteisuutta ja mineraalisuutta. Se on illan kuohuviineistä tuoksultaan kaikkein rapsakoin. Viinin maku on raikas ja hapokas, tuoksun tapaan sitruksinen ja hedelmäinen, tosin päärynä vaihtuu persikaksi ja hunajameloniksi, jopa hieman hunajaiseksi. 

Bouvet Blanc de Blancs Vintage Crémant de Loire Brut on hillityn tyylikäs - ehkä crémantin ystävinä olisimme odottaneet sen säväyttävän enemmän, sillä nyt se jäi hieman muiden viinien varjoon. Kypsytyspotentiaalia on eli viinin voisi myös jemmata hyvällä omallatunnolla muutamaksi vuodeksi.Alta Alella Mirgin Opus Cava Brut Nature 2015
DO Cava, Espanja; 60 % Chardonnay, 40 % Xarel-lo; 42,99 € (vuosikerta 2018)

Vuonna 1991 perustettu Alta Alellan viinitila sijaitsee Kataloniassa Barcelonasta pohjoiseen. Talolla on tarhoja 33 hehtaaria viinimön lähellä sekä satunnaisia tarhoja Alellan alueella. Se noudattaa luonnonmukaisia periaatteita ja pyrkii olemaan mahdollisimman ekologinen kuten myös laadukas. Vuosituotanto on noin 400 000 pulloa.

Viini on sekoite: Chardonnay on käynyt ja kypsynyt neljän kuukauden ajan tammitynnyreissä ja Xarel-lo terästankeissa. Sekoittamisen jälkeen viini on kypsynyt vähintään 36 kuukautta hiivasakkojensa päällä.

Viinin tuoksu on aluksi hyvin paahteinen ja pähkinäinen, mutta tarkemmin tuoksutellessa siitä paljastuu myös sitrusta, omenaa ja marsipaania sekä jonkin verran kukkaisuutta ja mineraalisuutta. Samat aromit toistuvat myös maussa. Jokin tuoksussa ja maussa saa epäilemään tammitynnyrikypsytystä - ja paljastuukin, että Chardonnay-osuus viinistä on ollut jonkin aikaa toiseen kertaan käytössä olevissa ranskalaisissa tammitynnyreissä.

Alta Alella Mirgin Opus Cava Brut Nature on ihan kiva, paahteinen ja kypsän sitruksinen cava, mutta ehkä hieman liian kallis.Spy Valley Echelon 2012
Marlborough, Uusi-Seelanti; 48 % Pinot Noir, 52 % Chardonnay; 29,00 €

Spy Valley Winesin viinitalo sijaitsee Waihopain laaksossa lähellä signaalitiedustelua tekevää satelliittiasemaa - talon ja sen viinien nimien inspiraatiota ei siis ole tarvinnut hakea kaukaa. Vuosituhannen vaihteessa perustetulla talolla on noin 180 hehtaaria viinitarhoja, ja vuosituotanto on noin kaksi miljoonaa pulloa.

Viini on kypsynyt 12 kuukautta tammitynnyreissä ja sen jälkeen 3,5 vuotta pullossa ennen uudelleenkorkitusta.

Jos joku nyt siis lukee tätä (hei vaan hei!), niin viini on erinomainen emmekä aio aiheuttaa diplomaattista selkkausta, vaikka ensin tuoksu saikin aikaan pienen "mitä ihmettä?" -reaktion (ilmeisesti tammikypsytyksen aromien takia).

Viinin tuoksu on trooppisen hedelmäinen, jopa hieman makea, sitruksen ja kypsän ananaksen lisäksi siinä on voita, mausteisuutta ja pähkinää. Viinin maku on sitruksisen hapokas ja paahteisuus tekee siitä varsin mielenkiintoisen. Viini on kermainen ja runsas, noin 11 vuoden ikääkään ei huomaa, sillä viini on edelleen varsin eloisa.

Spy Valley Echelon oli Jussin ykkösuosikki, Marjut taas lämpeni sille pikkuhiljaa (ei tarvitse uhkailla sauvignon blanceilla, uskon vähemmälläkin!) ja arpoi kakkossuosikin paikkaa pitkään. Bonuspisteitä se sai myös nimestään. Viinin hinta-laatusuhde on loistava, joten myönnetään, että tilasimme sitä saman tien kotiinkin.

Ridgeview Blanc de Blancs Brut 2015
Sussex, Englanti; Chardonnay; 61,99 € (vuosikerta 2016)

Perheomisteinen Ridgeview on englantilaisen kuohuviinituotannon pioneereja: talon ensimmäiset viiniköynnökset on istutettu vuonna 1995. Ensimmäinen viini julkaistiin vuonna 2000. Vuosituotanto on noin 250 000 pulloa. Talolla on myös sosiaalista ja ympäristövastuullisuutta painottava B Corp -sertifikaatti.

Viiniin käytetyt rypäleet tulevat kolmen hehtaarin kokoiselta tarhalta. Muutama prosentti viinistä käy vanhoissa tammitynnyreissä. Viini kypsyy pulloissa 36 kuukautta sakan päällä ja uudelleenkorkituksen jälkeen vielä kuusi kuukautta ennen markkinoille tuloaan.

Viinin tuoksussa on raikasta sitrusta ja omenaa sekä vaaleita kivihedelmiä, samoin maussa, jota täydentävät vielä pieni suolainen mineraalisuus ja nokkosmainen yrttisyys. Viini on kuiva ja hapokas ja oikein mukavaa juotavaa, tosin brittikuohuvat ovat aina maistuneet varsinkin Marjutille. Ridgeview Blanc de Blancs Brut pääsikin jaetulle kakkossijalle. 

Jos cava tuntui jo hieman tyyriiltä, niin Ridgeview Blanc de Blancs Brut pääsi jo "ihanan kallista" -luokkaan - toisin sanoen jälleen kerran pääsimme jälleen pohtimaan brändäystä ja sitä, miksi 60 € samppanja tuntuu edullisemmalta kuin 60 €:n brittikuohuva, vaikka molemmat olisivat tasan tarkkaan yhtä hyviä.