Tenuta Valdifalco Loacker Falko Rosso 2013

Loackerin viinitalo on perustettu 1979. Sillä on viinitarhoja kolmessa paikassa: Weingut Loacker sijaitsee Etelä-Tirolissa sekä Corte Pavone ja Valdifalco Toscanassa, Italiassa (ensin mainittu Montalcinossa ja toinen Maremmassa). Rypäleet kasvatetaan kaikilla tarhoilla biodynaamisesti - talo onkin Italian biodynaamisen viininkasvatuksen uranuurtajia.

Falko Rosso on käynyt luonnonhiivoilla ja kypsynyt terästankeissa ja isoissa tammitynnyreissä. Sen eri vuosikerrat ovat menestyneet Vuoden viinit -kilpailussa yli 13 € luomupunaviinien sarjassa: kultaa ovat voittaneet vuonna 2019 vuosikerta 2015 ja vuonna 2021 vuosikerta 2018, ja vuonna 2020 vuosikerta 2016 sai pronssimitalin.

Tenuta Valdifalco Loacker Falko Rosso 2013
IGT Toscana, Italia; Sangiovese,  Merlot, Cabernet Sauvignon; 16,66 € Weinwelt Langefelt vuonna 2018 (osa tarjouspakettia), Alkossa vuosikerta 2018 17,58 €

Tuottaja Tenuta Valdifalco Loacker

Etiketin mukaan valmistettu biodynaamisesti

Rypäleiden mukaan
Sangiovese: luumua, kirsikkaa, mansikkaa, vadelmaa, omenaa, orvokkia, kanelia, vaniljaa, paahtoleipää, joskus yrttejä, tomaatin lehtiä ja navettaa
Merlot: luumua, hedelmäisyyttä, karhunvatukkaa, mansikkaa, pehmeyttä; joskus myös kahvia, tupakkaa ja savua, yrttejä
Cabernet Sauvignon: kirsikkaa, luumua, kahvia, suklaata ja nahkaa, mustaviinimarjaa, seetripuuta; viileillä alueilla myös minttua, eukalyptusta ja vihreää paprikaa

Ruokana cannellonit

Lyhyesti: marjainen toskanalainen

Kommentit

M: Tumman, tiilenpunaisen ja lähes läpinäkymättömän viinin tuoksussa on tummia marjoja, puolukkaa ja kirsikkaa, nahkaa ja yrttisiä mausteita. Viinin maku on aluksi napakka ja tanniininen, mutta se pehmenee ilmaantumisen myötä - kannattaa avata viini ajoissa, mielellään jo pari tuntia ennen nauttimista. Viinin maussa on tuoksusta tuttuja marjoja, mutta kypsemmän marjaisina. Tanniinit tuntuvat ryhdikkäinä.

Vaikka viini on jo kymmenen vuotta vanhaa, sitä ei oikeastaan huomaa, sillä se on vielä pirteän hapokas ja hedelmäinen. Tanniineista toki huomaa, että ne eivät enää uhku nuoruuden uhmaa, vaan ovat jo pehmentyneet, mutta muuten viini on vielä hyvin eloisassa kunnossa ja korkkasimme sen melko sopivaan aikaan.

Ruoan kanssa viini sopi hyvin ja se voisi käydä myös muiden pastaruokien kanssa, miksei myös pizzankin tai kevyiden liharuokien kanssa. Arvosanaksi se saa ++.

J: Viini on tummaa ja tiilenpunaista. Tuoksussa on tummaa marjaa, mustaherukkaa, yrttejä ja aavistus luumua, Heti avaamisen jälkeen tuoksu on vahvan hapankirsikkainen, mutta aromit muuttuvat ilmaantumisen myötä makeammiksi. Keskitäyteläinen maku toistaa tuoksun aromeja, siinä on myös mausteisuutta. Hapokkuutta on runsaasti, tanniinit ovat pehmeät. Jälkimaussa on luumua, hapankirsikkaa ja hieman pippuria.

Cannellonien kanssa viini sopi täydellisesti. Se voisi sopia myös antipaston tai pizzan kanssa. Sopivasti ilmaannuttuaan viini menee myös sellaisenaan. Hinta-laatusuhde on niin hyvä, että annan arvosanaksi ++.