23. lokakuuta 2018

Vinkki Lasiin Yalumba-tasting 8.10.2018

Huomasimme Facebookista, että Uniq Drinks Finland / Vinkki Lasiin järjestää Kansallisteatterissa Yalumba-tastingin ja ilmoittauduimme mukaan. Jätimme siis Wine Australia -tapahtumassa Uniq Drinksin pöydän väliin, koska päätimme keskittyä viineihin rauhassa tässä tastingissa.

Yalumba (suomeksi "kaikki maa ympärillämme") on vuonna 1849 perustettu Australian vanhin perheomisteinen viinitalo. Suuri osa viineistä tuotetaan Barossan alueella (Barossa Valley ja Eden Valley), mutta talolla on viinitarhoja muuallakin Etelä-Australiassa, itse asiassa kymmenellä alueella kahdeksastatoista.

Tastingin veti Yalumban viinintekijä Kevin Glastonbury, ja pääsimme tutustumaan nopealla tahdilla yhteensä yhteentoista viiniin.Jansz Premium Cuvée Brut
Tasmania; 58 % Chardonnay, 40 % Pinot Noir, 2 % Meunier; 18,49 €

Yalumban omistajat ostivat tasmanialaisen Janszin viinitilan vuonna 1997, ja niinpä tasting alkoi perinteisellä menetelmällä - tai siis tasmanialaisella menetelmällä - tehdyllä kuohuviinillä.

Chardonnay-vetoinen viini oli mukavan paahteinen, hapokas ja sitruksinen. Sen aromeissa oli vihreää omenaa, päärynää ja melonia sekä aavistus pähkinää. Entuudestaan tuttu kuohuviini oli tälläkin kertaa oikein kiva.

The Y Series Sauvignon Blanc 2017
South Australia; 10,99 €

Y Series -sarjan viinit ovat Yalumban aloittelijaystävällisiä viinejä. Itse asiassa vasta tastingissa hoksasimme, että nimi kuulostaa samalta kuin "why serious"...

Pirteän karviaismarjainen Sauvignon Blanc ei ollut yhtä terävä kuin uusiseelantilaiset naapurinsa, vaan ennemminkin miellyttävän hedelmäinen ja pehmeä. Toki se oli herukanlehtinen ja rypäleen olisi sokkona tunnistanut helposti, mutta voimakas trooppinen hedelmäisyys teki viinistä helppoa juotavaa.

The Y Series Pinot Grigio 2017
South Australia; 10,99 €

Y Seriesin Pinot Grigio oli sitruksinen ja yrttinen. Kepeän hedelmäisen ja hapokkaan viinin aromeissa oli myös kukkaisuutta ja pientä mausteisuutta. Vaikka tästä viinistä ei tuntunut ensin saavan paljoakaan irti, se oli kuitenkin mukavan kesäinen ja raikas ja päätyi valkoviineistä Marjutin suosikiksi.

The Y Series Riesling 2017
Barossa; 9,98 €

Rieslingin aromeissa oli limen ja greipin suuntaan taittuvaa sitrusta ja aavistus petrolia sekä lämpenemisen myötä kypsää omenaa ja jopa hunajaa ja mineraalisuutta. Kuiva ja rapsakka viini kaipasi seurakseen ruokaa, esimerkiksi vaaleaa kalaa.

Samuel's Garden Collection Eden Valley Roussanne 2016
Eden Valley, Barossa; 22,00 €

Viimeinen valkoviini Roussanne erosi muista: tammikypsytys toi sen aromeihin voita ja pähkinää ja muutenkin viini oli runsas ja kermainen, jopa hieman raskaan ja öljyisen tuntuinen. Tuoksussa ja maussa oli myös hedelmäisyyttä, limeä ja persikkaa sekä aavistus kukkaisuutta sekä hunajaa. Jussin suosikkivalkoviini sopisi esimerkiksi äyriäisten kanssa.The Y Series Merlot 2017
South Australia; 11,49 €

Roussannen jälkeen palattiin hetkeksi Y Seriesin pariin. Sarjan Merlot'n tuoksu oli tumman marjainen, kirsikkainen ja karhunvatukkainen ja luumuinen sekä mausteinen. Marjutin mielestä viinissä oli myös häivähdys vihreää paprikaa. Maku oli hedelmäinen ja aavistuksen hapokas eikä kovinkaan tanniininen. Kaiken kaikkiaan viini oli pehmeää ja helppoa juotavaa.

Samuel's Garden Collection Patchwork Barossa Shiraz 2014
Barossa; 22,00 €

13 kuukauden ajan tammitynnyreissä kypsyneen Patchwork Shiraz'n tuoksussa oli vaniljaa, pippuria ja muita mausteita sekä kuningatarhillosta muistuttavia tummia marjoja. Viini oli maukas ja runsas, ja  tanniinit tekivät siitä napakan. Ryhdikäs ja herkullinen viini oli Marjutin suosikkipunaviini tästä sarjasta.

Hand Picked Shiraz Viognier 2015
Eden Valley; 29,00 €

Kolmen punaviinin sarjasta viimeisen tuoksu oli pehmeämpi ja makeampi kuin edellisen viinin, siinä oli herukkahilloa, kahvia, suklaata ja paahteisuutta. Keskitäyteläisen viinin tanniinit olivat pehmeät ja kokonaisuutena viini tuntuikin varsin kulauteltavalta. Punaiset marjat, karpalo ja vadelma, yhdistyivät pieneen kukkaisuuteen ja mausteisuuteen. Tämä oli tähän mennessä maistetuista viineistä Jussin suosikki.The Caley 2012
Coonawarra ja Barossa; Cabernet Sauvignon, Shiraz; 299,95 €

Kohtuuhintaisten viinien jälkeen laseihin kaadettiin yllätys: The Caley on Yalumban perustajan Samuel Smithin lapsenlapsen Fred Caley Smithin mukaan nimetty huippuviini. Tutkimusmatkailijahenkinen F.C. Smith matkusti 1890-luvun alussa 18 kuukauden ajan ympäri maailmaa ja raportoi kotiinsa pienviljelykuulumisia.

The Caleyn rypäleet ovat peräisin kolmelta Coonawarran ja Barossan alueen viinitarhalta: Coonawarran Cabernet Sauvignonia on 52 % ja Barossan 27 %, loput 21 % ovat Barossan Shiraz'ta. Viinit kypsyivät 22 kuukauden ajan eri-ikäisissä ranskalaisissa tammitynnyreissä ja pullotuksen jälkeen 36 kk pulloissa. Kaikkiaan tätä vuosikertaa valmistettiin noin 6 000 pulloa, joista saatiin Alkoon 58 pullon erä.

Viinin tuoksussa oli kypsää puna- ja mustaherukkaa sekä yrttejä, tupakkaa ja seetripuuta. Tummasävyinen viini oli maukas ja ryhdikäs, sen tanniinit olivat silkkisen pehmeät. Tyylikäs viini maistui hyvin jo nyt, mutta sitä voisi hyvin varastoida vielä usean vuoden ajan. Aivan mahtavaa, että Facebook-seuraajien tastingiin meille tavallisille pulliaisille saatiin tällaista herkkua.


Tastingin lopuksi tarjoiltiin pientä naposteltavaa ja niiden kanssa kaksi luomuviiniä.

Organic Viognier 2016
South Australia; 13,99 €

Organic Viognier oli hapokas ja hedelmäinen. Sen tuoksussa oli yrttejä ja kukkaisuutta, kuten jasmiinia, ja maussa aprikoosia, sitrusta ja mausteisuutta. Viinin maku on täyteläinen ja aromaattinen, suuntuntuma on jopa hieman öljyinen.

Organic Shiraz 2017
South Australia; 13,49 €

Organic Shiraz oli kevyehkö ja raikas, mutta kuitenkin rypäleelle ominaisesti pippurinen. Viinin tuoksu oli mausteinen, ja sen aavistuksen hapokkaassa maussa oli luumua, kirsikkaa, lakritsaa, orvokkia ja jopa hieman metsänpohjaa. Toisaalta viini oli pehmeä ja satunnaisesti makeakin, toisaalta pippurinen ja mausteinen.

Summa summarum
Tapahtuma tarjosi kattavan ja monipuolisen katsauksen Yalumban viineihin. Niitä on pitänyt melko edullisina ja helppoina viineinä, mutta tasting oli hyvä muistutus siitä, että Yalumba on muutakin kuin pelkkä Y Series - ja siitä, että Australiasta tulee muitakin viinejä kuin hillomaisia Shiraz'eja.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti