27. lokakuuta 2018

Ravintola Basen viiniklubi 9.10.2018: samppanja


Ravintola Basen lokakuun viiniklubissa maisteltiin viisi Hartwa-Traden Piipa Kämpin ja Ville Porkan esittelemää samppanjaa. Kolme ensimmäistä olivat Lansonin valikoimasta ja kaksi viimeistä Besserat de Bellefonilta.

Lanson on yksi Champagnen suurimmista ja vanhimmista samppanjataloista. Se on perustettu vuonna 1760, tosin Delamotten nimellä. Samppanjoiden valmistuksessa talo välttää makua pehmentävää malolaktista käymistä, mikä tekee samppanjoista raikkaita ja hapokkaita.

Besserat de Bellefon on perustettu 1843. Talon samppanjoita sanotaan gastronomisiksi: niiden pulloissa on vähemmän painetta kuin normaalisti eli vain noin 4,5 bar tavallisen 6 barin sijaan. Se tekee samppanjoiden moussesta pehmeämmän kuin yleensä ja saa ne sopimaan paremmin ruoan seuraksi.

Maistelulautasen mansikat, hunajameloni, vuohenjuustomousse ja kana toimivat samppanjan kanssa
.


Lanson Black Label Brut
50 % Pinot Noir, 35 % Chardonnay, 15 % Meunier; 43,89 €

Illan ensimmäinen samppanja oli vanha tuttumme Lanson Black Label. Viimeksi testasimme sen kesällä Eckerö Linellä, kun tutustuimme laivan viineihin.

Perushyvän samppanjan väri oli vaalean kullankeltainen ja tuoksu paahteinen ja ryhdikäs. Tuoksussa tuntui sitrusta ja vihreää omenaa, samoin hapokkaassa maussa. Mousse oli runsas ja yleisvaikutelma hedelmäinen.

Lanson Rosé Label Brut
53 % Pinot Noir, 32 % Chardonnay, 15 % Meunier; 49,98 €

Illan ainoan roseesamppanjan väri oli lohenpunainen ja persikkainen. Sen rotevassa tuoksussa oli punaista marjaa, kuten mansikkaa ja karpaloa, sekä limeä. Myös tämän samppanjan maku oli aavistuksen paahteinen, ryhdikäs ja hapokas sekä marjainen. Tämä oli meidän kakkossuosikkimme illan samppanjoista ja sai kannatusta muiltakin seurueessamme.

Lanson Green Label Brut
53 % Pinot Noir, 27 % Meunier, 20 % Chardonnay; 49,98 €; luomu

Marjut odotti tätä samppanjaa eniten sen jälkeen, kun sherlockmaisen nerokkaasti selvitimme illan todennäköisen samppanjatalon - onhan luomu aina luomua, emmekä olleet maistaneet tätä samppanjaa aiemmin. Green Label lanseerattiin viime vuonna, joten se on vielä varsin uusi tuote talon valikoimassa.

Kullankeltaisen samppanjan väri vivahti hieman pronssin suuntaan. Sen tuoksu oli täyteläinen ja aavistuksen paahteinen sekä greippinen ja omenainen. Omenaisuus ei ollut kovinkaan kirpeää, vaan kallistui omenasoseen suuntaan. Samppanjan mousse oli pehmeä ja maussa oli tuoksusta tuttua sitrusta ja omenaa sekä hieman persikkaa ja mineraalisuutta. Kokonaisuutena Lansonin luomusamppanja oli oikein positiivinen kokemus, vaikka ei ykkössuosikiksi päätynytkään.Besserat de Bellefon Cuvée des Moines Blanc de Blancs
100 % Chardonnay; 64,37 €

Bessserat de Bellefonin samppanjoihin tutustuimme viime vuonna Grand Champagne Helsingissä, ja oli mukava palata uudelleen niiden pariin.

Samppanjoista ensimmäinen oli Blanc de Blancs eli vain Chardonnaysta tehty samppanja. Sen väri oli vaalea sitruunankeltainen ja tuoksu kevyt ja kukkainen. Lime ja valkoherukka yhdistyvät persikkaan ja muihin vaaleisiin hedelmiin. Samppanjan maku oli kevyt ja hapokas, sitruksisen hedelmäisyyden lisäksi siinä tuntui hieman hunajaa, voita sekä pähkinää ja mineraalisuutta. Blanc de Blancsit ovat yleensä tyylikkäitä, niin tämäkin.

Besserat de Bellefon Cuvée des Moines Millésime 2006
57 % Chardonnay, 33 % Meunier, 10 % Pinot Noir; 59,50 €

Vuosikertasamppanjan väri oli kullankeltainen ja tuoksu kepeä ja paahteinen, Makeiden hedelmien lisäksi siinä oli toffeeta ja sitrusta. Samppanjan maku oli myös kevyt ja hapokas, sitruksisen hedelmäisyyden lisäksi siinä oli tuoksusta tuttua toffeeta ja omenaa sekä hieman mineraalisuutta ja makeaa mausteisuutta.

Hyvin kehittynyt ja maukas samppanja keräsi koko potin: se oli meidän molempien suosikki, seurueemme suosikki sekä viiniklubin enemmistön suosikki.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti