23. heinäkuuta 2016

Vino Nostrumin vinoteca, Tallinna

Jo puolisentoista vuotta verkkokauppaa pyörittänyt, artisaaniviineihin erikoistunut Vino Nostrum avasi viime vuoden lopulla vinotecan Tallinnan vanhaan kaupunkiin Pagari-kadulle, tarkalleen ottaen Pikk 59:n ja Pagari 1:n kulmaan. (Kuriositeettina kerrottakoon, että nykyisin talossa on luksushuoneistoja, mutta neuvostoaikoina siinä sijaitsi KGB:n päämaja.) Verkkokauppaa olemme testanneet aiemmin, nyt ehdimme viimein käymään kivijalkakaupassa saakka.

Vino Nostrum, Pagari 1


.......
Kaupan valoisa ja avara tila teki positiivisen vaikutelman. Muita asiakkaita ei ollut, joten saimme katsella ympärillemme kaikessa rauhassa - tai siis olisimme saaneet heti apua viinien suhteen, mutta päätimme tutustua valikoimaan ensin itseksemme. Tarjolla oli enimmäkseen italialaisia ja ranskalaisia punaviinejä, valkoviinejä oli vähemmän (kuvassa vasemman reunan hyllyt) ja kuohuviinejä muutamia. Oranssit viinit eivät osuneet heti silmään, tosin emme niitä erityisesti etsineetkään.





Jonkin aikaa tuijottelimme hyllyjä, mutta ilman ennakkovalmistautumista ja ostoslistaa viinien valinta pelkkien etikettien perusteella alkoi tuntua mahdottomalta. Ainoa tuttu viini oli erikoisuushyllyn (ihanan kallis) Sassicaia.



Kysyimmekin siis, olisiko mahdollisuus järjestää tasting - ja onnistuihan se. Sulkemisaikaan oli vain puolisen tuntia, mutta lupasimme olla nopeita. Pikaisen makumieltymys- ja budjettikartoituksen jälkeen meille etsittiin neljä viiniä, jotka tarjoiltiin Coravinin avulla.



Langhe Nebbiolo Coste 2013 
(Ferdinando Principiano; Nebbiolo, Barolo/Italia; 20 € verkkokaupassa)
Mausteinen, tanniininen, hieman pippurinen ja kirsikkainen. Maku oli hieman miedompi kuin mitä tuoksu antoi odottaa. Hyvää, mutta ei niin erilaista tämän hetken varastoon verrattuna, että olisimme innostuneet ostamaan pullon.

NM 2013
(Guccione; Nerello Mascalese, Monreale/Italia; 26 €)
Tämä viini yllätti! Etnan vulkaaninen maaperä toi makuun rikkiä ja vulkaanista mineraalisuutta. Tanniineja riitti runsaasti ja seuraksi olisikin kaivannut pihviä. Marjainen, kirsikkainen ja viikunainen, mutta ei liian raskas viini. Tämä testataan sopivassa seurassa.

Lagrein Dunkel Riserva Mansum 2011
(Bellaveder; Lagrein, Trentino-Alto Adige/Italia; 24 €)
Tummaa herukkaa, vähän kirsikkaa, aavistus pippuria, tanniininen. Pehmeä, maukas. Lagrein-rypäle oli uusi tuttavuus eikä ollenkaan huono sellainen. Jussin suosikki.

San Fereolo 2007
(San Fereolo; Dolcetto, Dogliani/Italia; 20 €)
Maukas Dolcetto! Hedelmäinen, marjainen, mausteinen, hilloinen ja kanelinen, hyvä hapokkuuden ja tanniinien tasapaino. Yleensä Dolcettot kannattaa juoda nuorina, mutta tämä voisi säilyä vielä viitisenkin vuotta. Marjutin suosikki.

Illan aikana tuli puhetta myös oransseista viineistä ja bonuksena meille esiteltiin vielä slovenialainen oranssi viini.

Vina Čotar Malvazija 2011
(Čotar Wines; Malvasia, Slovenia; 27 €)
Nyt jopa hämäläinen ehti mukaan oranssien viinien trendiin! Malvasiasta tehty viini oli siiderimäinen ja omenainen, aprikoosinen ja hapokkaan kirpeä. Melko jännä.

Viiden viinin tasting maksoi 15 euroa henkilöltä. Viinivalinnat olivat onnistuneita, sillä päädyimme ostamaan kaikki paitsi ensimmäisen maistellun viinin. Lisäksi kassalla meille napattiin hyllystä vielä Etnella Kaos Bianco 5.0 2015 (Italia; 29 €, ei verkkokaupassa), koska se on kuulemma taas erilainen oranssi viini kuin Malvazija. Viinit olivat Tallinnassa saman hintaisia tai satunnaisesti 1-3 euroa edullisempia kuin verkkokaupassa.

Kissa ei saanut viiniä, kissa sai herkkutikkuja


.....
Näin kesällä Vino Nostrumin vinotecassa järjestetään tastingeja torstaisin ja perjantaisin klo 17, mutta myös ex tempore -tastingit näyttävät onnistuvan oikein hyvin. Meitä opasti asiantuntevasti myymäläpäällikkö/sommelier Maris Zukker - suuret kiitokset viini- ja ravintolasuosituksista! Viinimakuumme sopivat viinit löytyivät heti ja palaamme varmasti seuraavallakin Tallinnan matkalla ostoksille.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti