-->

11. huhtikuuta 2017

Suomi 100 -viinit: Château Carsin ja Mahlaskumppa

Suomi 100 -viineihin tutustuminen jatkui ravintola Basen viiniklubiseurueen kesken. Olimme jo aiemmin keväällä kimppatilanneet Suomi 100 -maistelulaatikoita Carsinin verkkokaupasta, ja nyt viinit pääsivät testiin Carsinin aiemmin maisteltujen Alkon valikoiman viinien kanssa.

Ilta alkoi kuitenkin kotimaisella kuohuvalla, jonka avaaminen oli... haastavaa. (Kai siihenkin on oma niksinsä, me vain emme tienneet sitä.)


Punaisen Tuvan Kupliva Suomi 100 Mahlaskumppa
(Suomi; valkoherukka, koivunmahla; 23,30 €)
Odotimme mahlalla maustettua kuohuviiniä kiinnostuneina, mutta valkoherukkainen, kuiva, hapokas, jopa hapan viini ei täysin vastannut ennakko-odotuksia. Hyökkäävä herukka sai seurueemme pohtimaan, että viini voisi toimia paremmin hieman nykyistä makeampana. Mahlaa emme heti tuoksusta tai mausta löytäneet, mutta mausteita ja hunajaa kyllä.
Valkoviinien kanssa tarjosimme Nizzan salaattia, johon teimme kastikkeen Kotilieden ohjeen mukaan. Se toimi viinien kanssa hyvin, tosin kananmunia olisi voinut keittää enemmän kuin kuusi (eli yhden per nassu) ja salaatinkastikekin katosi hyvin salaatin sekaan, joten sen määrän olisi voinut ainakin triplata.

L’Etiquette Grise 2015
(AC Bordeaux; 85 % Sauvignon Gris 85, 15 % Sauvignon Blanc; 90 € / 6 plo)
Carsinin verkkokaupan L'Etiquette Grise tuoksui makealle ja hedelmäiselle. Bongailimme viinistä tuoretta ruohoa, herukkaa, kypsää omenaa ja sitrusta. Viini oli lempeän maukas, ja sen trooppisen hedelmäinen maku miellytti seuruetta niin, että neljä äänesti sen suosikikseen.

Blanc de Carsin 2015
(AC Bordeaux; Sémillon, Sauvignon Blanc; 12,49 €)
Alkon valikoiman Blanc de Carsin oli raikas ja hedelmäinen. Sen makua pidettiin hieman kovempana ja rapsakkaampana kuin L'Etiquette Griseä ilmeisesti kirpeämmän hapokkuuden takia. Löysimme viinin tuoksusta päärynää, limeä ja karviaista, mausta taas raparperia ja bitterisyyttä. Yksi seurueesta suosi pirteää viiniä ja yksi ei osannut päättää, kumpi valkoviineistä olisi parempi.
Pääruokana tarjosimme kokonaisena paistettua entrecôtea ja ratatouillea. Entrecôte marinoitui yön yli timjamilla, rosmariinilla, valkosipulilla ja pippurilla maustettuna, savusuola taas antoi ratatouilleen mukavan vivahteen.

Cuvée Noire 2014
(AC Cadillac Côtes de Bordeaux; 90 % Merlot, 3 % Carmenere, 3 % Petit Verdot, 2 % Cabernet Franc, 1 % Cabernet Sauvignon, 1 % Malbec; 117 € / 6 plo)
Verkkokaupan Cuvée Noire oli väriltään hieman sinisempi ja maultaan täyteläisempi kuin Alkon Rouge de Carsin. Viinissä oli tummia marjoja, kirsikkaa, mustaherukkaa, mausteita ja nahkaa ja sen tanniinit olivat mukavan pehmeät. Viini oli miellyttävän mehevä, ja kaikki seurueestamme pitivät siitä enemmän kuin Rouge de Carsinista. On myös mielenkiintoista nähdä, mihin suuntaan viini kehittyy seuraavien vuosien aikana. 

Rouge de Carsin 2014
(AC Cadillac Côtes de Bordeaux; Merlot, Cabernet Franc, Malbec, Cabernet Sauvignon; 14,96 €)
Alkon valikoiman Rouge de Carsin ei ollut huono sekään, vaan edelleen helppo ja miellyttävä perusviini. Siinä oli nahkaa, yrttejä, mentolia ja kirsikkaa, ja sen miedommat tanniinit saivat seurueen miettimään, että se voisi sopia juustojen kanssa.Illan suunnittelussa helpointa oli jälkiruoka: Kallion kirjeenvaihtajan tuoma suklaamousse (ilman Marianne-rakeita) oli jo aiemmin hyväksi havaittu - ja tälläkin kertaa se katosi hyvin nopeasti.

Doux de Carsin 2010
(AC Cadillac; 100 % Semillon; 180 € / 12 plo)
Carsinin makeat valkoviinit ovat aina yhtä herkullisia. Verkkokaupan Doux de Carsinissa oli hunajaa, rusinaa, kuivattua luumua, aprikoosia ja mausteita, jälkimaussa appelsiininkuorta, marmeladia ja ananaskarkkeja. Vaikka viinissä onkin reippaasti sokeria (95 g/l), sen hapokkuus tasapainotti makeutta mukavasti.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti