8. huhtikuuta 2017

Viinipostin pääsiäisviinitasting 30.3.2017

Kävimme Viinipostin tastingissa maistelemassa pääsiäiseen sopivia viinejä ja kuuntelemassa niihin sopivia ruokasuosituksia (20 €/hlö). Illan veti Jukka Sinivirta.

Ennen illan varsinaisia viinejä meille kerrottiin pääsiäisen pro tip eli mämmiviinin valinnassa kannattaa muistaa MMM-sääntö: Malaga, Madeira, Marsala. Kyseisistä viineistä voi valita sopivan haluamansa makeuden mukaan.Varsinaisessa tastingissa tarjolla oli kaksi kuohuviiniä, yksi valkoviini ja neljä punaviiniä.

Villa Conchi Cava Brut (magnum)
(DO Cava, Espanja; 30 % Xarel·lo, 30 % Macabeo, 40 % Parellada, 10 % Chardonnay; 24,90 € / Viiniposti)
Illan aloitti magnum-pullosta tarjoiltu Villa Conchin cava. Sen tuoksu oli sitruksinen, yrttinen ja paahteinen, hieman savuinen tai jossain määrin jopa niin dieselinen, että mielessä kävi ohimennen autokorjaamo. Viinin maku oli kuiva ja täyteläinen, greippisen hapokas ja hieman yrttinen, vaniljainen ja päärynäinen, jälkimaussa oli kypsää omenaa. Maukas, roteva cava voisi toimia aperitiivin lisäksi hyvin myös ruokajuomana.

Emiliana Signos de Origen la Vinilla 2014
(DO Valle de Casablanca, Chile; 63 % Chardonnay, 15 % Viognier, 14 % Marsanne, 8 % Roussanne; 14,99 € / Viiniposti)
Illan valkoviini oli tammitynnyrikypsytyksestä vaniljaisia ja pähkinäisiä aromeja saanut Chardonnay-vetoinen luomuviini. Sen kermaisessa tuoksussa oli trooppista hedelmää, mangoa, ananasta, pähkinää ja mantelia. Viinin suutuntuma oli hieman öljyinen ja täyteläinen, greippisen hapokas maku mukaili tuoksua trooppisilla hedelmillään ja pähkinällään. Viinin jälkimaku oli mausteinen, jopa hieman valkopippurinen. Emilianan viinitaloon pitänee perehtyä tarkemminkin, sen verran hyviä viinejä talon valikoimasta on viime aikoina tullut vastaan. Tämäkin viini sopisi hyvin ruokapöytään lohen ja äyriäisten seuraksi.

GR-174 2014
(DOCa Priorat, Katalonia, Espanja; 35 % Garnatxa, 25 % Cabernet Sauvignon, 15 % Samsó, 13 % Syrah, 9 % Merlot, 3 % Cabernet Franc; 17,99 €)
Ensimmäisen punaviinin tuoksu oli makeahko ja mausteinen, mansikkainen, luumuinen, viikunainen ja hieman lakritsainen ja balsamicoinen. Maussa oli tuoksun mukaisesti makeita punaisia marjoja ja mausteita. Tanniinit olivat pehmeät, mutta viini vaati silti seurakseen ruokaa, esimerkiksi lammasta tai siitä tehtyä vorschmackia. Nimensä viini on saanut etiketissäkin kuvatun Prioratin läpi kulkevan tien mukaan.Credo Pinotage Reserve 2014
(WO Stellenbosch, Etelä-Afrikka; 100 % Pinotage; 19,90 €)
Viinin tuoksu ei ensin tuntunut antavan paljoakaan, mutta pienen hakemisen jälkeen löysimme marjoja, mausteita, yrttejä ja savua tai tervaa. Viinin maku oli tanniininen ja tuoksun lailla hillomaisen marjainen (karhunvatukkaa ja herukkaa), mausteinen, vaniljainen ja yrttinen. Jälkimaku oli mausteinen ja mustaherukkainen. Vaikka viinissä ei ollut mitenkään hallitsevasti Pinotagelle usein tyypillistä kahvisuutta, se voisi sopia myös (kahvilla marinoidun/valellun) pääsiäislampaan seuraksi. Erinomainen Pinotage oli Jussin suosikki illan viineistä.

Antinori Pèppoli 2015
(DOCG Chianti Classico, Toscana, Italia; 90 % Sangiovese, 10 % Merlot ja Syrah; 19,98 €/ Viiniposti)
Jos perinteiset pääsiäisruoat eivät iske ja lampaan sijaan tekee mieli itsetehtyä burgeria, sen pariksi voi valita rapsakan Chiantin. Antinori Pèppoli on mukava sellainen: sen tuoksussa on kirsikkaa, suklaata, nahkaa ja vaniljaa ja maussa tummia marjoja ja mausteita. Jälkimaussa oli tummia marjoja ja yrttejä. Mukavan rapsakka hapokkuus ja tanniinisuus tekivät viinistä maukkaan, ja se olikin (ei laisinkaan yllättäen) Marjutin suosikki.

Crápula Gold 5 2015
(DOP Jumilla, Espanja; 50 % Monastrell, 50 % Syrah; 11,99 €)
Illan viimeinen punaviini oli juustolautasen seuraksi suositeltu täyteläinen, hilloisen makea ja mausteinen Crápula Gold 5. (Espanjan sana Crápula muuten tarkoittaa suomeksi suunnilleen bilehilettä, joten mutkan kautta saa yhteyden krapula-sanaankin.) Mustikan ja mausteiden lisäksi viinin tuoksussa ja maussa oli reippaasti tammikypsytyksen mukanaan tuomaa vaniljaa. Jälkimaku oli taatelinen ja marjainen.Gancia Asti 
(DOCG Asti, Italia; 100 % Moscato Bianco di Canelli; 11,99 € / Viiniposti)
Jälkiruoan kanssa tarjoiltiin Alkon kymmenen myydyimmän kuohuviinin joukkoon kuuluvaa Gancia Astia. Kukkaisen kepeän, makean, limettisen ja päärynäisen skumpan sitruksisuus toimi hyvin lime curdilla maustetun jogurttijälkiruoan kanssa. Yhdistelmän voisi ajatella myös lihaisan ja tuhdin pääsiäisaterian jälkeen raikkaaksi jälkiruoaksi, jos perinteiset sokerisen raskaat jälkiruokaviinit eivät tunnu nappaavan.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti