20. huhtikuuta 2017

Barón de Ley Varietalis Maturana 2014

Näytepullo / Norex Selected Brands


Mikä viini?
Barón de Ley Varietalis Maturana 2014 (DOCa Rioja, Espanja; 100 % Maturana; 18,49 €)

Minkä kanssa nautittu?
Spanish Rub -maustetut broilerinkoivet (savupaprikaa, chiliä, oreganoa, jeeraa) ja röstiperunat

Mitä etiketti lupaa? 
Punaherukkaa, tummia hedelmiä ja vaniljaa

Mitä rypäle lupaa?
Maturana: yrttejä, paprikaa, mausteita, punaisia marjoja, maanläheisyyttä, balsamisuutta, hapokkuutta

Viini muualla 
Barón de Ley
Norex Selected Brands

Muuta
Maturanan (Maturana Tinta) sanotaan olevan Riojan alueen alkuperäisrypäle. Muiden rypälelajikkeiden tapaan se oli kuolla sukupuuttoon 1860-luvulla phylloxera-viinikirvojen tuhottua suurimman osan Euroopan viiniköynnöksistä. Kun Maturanan tilalla alettiin usein viljellä jotain aivan muuta, lajike unohtui, kunnes 2000-luvun alussa löydettiin muutama jäljelle jääneitä köynnöksiä. Lajikkeen elvyttäminen on ollut nopeaa: vuonna 2002 tehtiin jo ensimmäinen lajikeviini ja vuonna 2007 sallittiin Maturanan käyttö DOCa Riojan viineissä.

Toisaalta mm. Jancis Robinsonin mukaan Maturana Tinta on alunperin ranskalainen rypäle Trousseau, joka on levinnyt Juran alueelta muualle. Portugalissa puolestaan se tunnetaan nimellä Bastardo ja se on yksi portviiniin käytettävistä rypäleistä.

Kommentit 

M: Viini on väriltään violettiin taittava syvä tummanpunainen. Sen tuoksussa on aluksi raikasta eukalyptuksista tai mentolista marjaisuutta, sen jälkeen tummaa marjaa, luumua, mausteisuutta, salmiakkia, vaniljaa, nahkaa ja maanläheistä tallia. Viinin maku on täyteläinen ja alun marjainen makeus, herukkaisuus ja luumuisuus muuttuu suussa vähitellen kuivaksi nahkaisuudeksi, kahvisuudeksi ja mausteisuudeksi. Jälkimaussa on tummaa marjaa, vaniljaa, minttua ja mausteita, kohtalaiset tanniinit kuivattavat suuta. Viini sopii broilerin kanssa hyvin, myös salaatissa olleen manchegon kanssa se toimii. Arvosanaksi mukavan maanläheinen viini saa +.

J: Viini on väriltään syvän tummanpunainen. Tuoksussa on boysenmarjaa, mustaherukkaa, mausteisuutta, mentolia sekä vähän vaniljaa ja salmiakkia. Maku on mausteinen, tumman marjainen ja vähän vaniljainen. Jälkimaussa on boysenmarjaa, mausteisuutta ja aavistus salmiakkia. Tanniineja on kohtalaisesti. Mausteisen ja rasvaisen broilerin kanssa viini sopi hyvin. Pitkään haudutetut lihapadat voisivat myös käydä tämän viinin kanssa. Maturanasta tehtyä viiniä en ole aikaisemmin maistanut, mutta ensivaikutelma on ainakin hyvä. Arvosanaksi annan +.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti