-->

15. huhtikuuta 2017

Ravintola Basen viiniklubi 11.4.2017: Alkon uutuusviinit

Ravintola Basen huhtikuun viiniklubissa tutustuimme Antti Uusitalon valitsemiin Alkon uutuusviineihin.


Schmitges Riesling Feinherb 2016
(Mosel, Saksa; 100 % Riesling; 17,50 € / 1 l)
Illan aloitti litran pullossa myytävä Riesling. Sen makeahkossa tuoksussa oli sitrusta, limeä ja raikasta hedelmää, päärynää, omenaa ja mangoa. Maku jatkoi samaa linjaa: viini oli sitruksinen ja pirteän hapokas, päärynäinen ja omenainen. Ilman mukavia happoja viini olisikin ollut melkeinpä limsaa, mutta nyt se paljastui kivaksi kesäviiniksi ja hyväksi yleisrieslingiksi, kun sen vain tarjoilee riittävän kylmäksi jäähdytettynä. Se oli myös hömppälinjalle päätyneen Marjutin suosikkiviini.

Gisselbrecht Pinot Gris 2015
(Alsace, Ranska; 100 % Pinot Gris; 15,60 €)
Toinen viini ei ollut enää kivaa kesähömppää, vaan lupaava ruokaviini. Sen tuoksussa oli kypsiä trooppisia hedelmiä, hunajaa ja hunajamelonia, omenaa, persikkaa ja aprikoosia. Suutuntuma oli hieman öljyinen, ja sokerimäärästään (20 g/l) huolimatta viinin maku oli kuivahko, yrttinen ja hedelmäinen, hieman sitruksinen, mausteinen ja pähkinäinen. Maistelulautasella olleen korianterilla maustetun kanan kanssa viini sopi hyvin yhteen. Tyylikäs Pinot Gris oli Jussin suosikki illan viineistä.

Maistelulautasen avokado ja oliivit eivät olleet tällä kertaa yhdenkään viinin paras kaveri


Redoma Branco 2015
(DOC Douro, Portugali; Arinto, Códega, Rabigato, Viosinho; 16,90 €)
Kolmas valkoviini oli yllätys! Sen tuoksu oli paahteinen, kuminen, jopa öljyinen, yrttinen ja hedelmäinen. Viinin kuivasta, hapokkaasta, mineraalisesta ja mantelisesta mausta tuli ensin mieleen kuiva sherry. Aromaattisen viinin maku oli runsas ja persoonallinen ja se vaati ehdottomasti ruokaa seurakseen: suolainen feta kesyttikin viinin leppoisaksi. Viinin persoonallisuus tosin meni niin pitkälle, että Marjut ei kyennyt juomaan lasillistaan loppuun.
Arinto: usein mineraalista hapokkuutta, sitruunaa, limeä, vihreää omenaa, yrttejä
Códega: kukkaisa, sitruunaa, persikkaa, ananasta, melonia, myös mineraalisuutta 
Rabigato: appelsiininkukkaa, akaasiaa, mineraalisuutta, tuo sekoitteisiin raikkautta ja tasapainoa
Viosinho: hapokkuutta, kivihedelmää, aprikoosia, persikkaa, kukkaisuutta, käytetään sekoiteviineissä

Tsantali Maronia Mavroudi 2013
(IGP Ismarikos, Kreikka; 100 % Mavroudi; 12,99 €)
Illan ensimmäinen ja ainoa punaviini oli tuoksultaan hieman mehumainen, marjaisa, karhunvatukkainen ja herukkainen ja hieman savuinen. Sen maku oli kohtalaisen tanniininen ja hapokas, marjainen, karpaloinen ja yrttinen. Feta toimi tämänkin viinin kanssa parhaiten. Punaviini oli ihan kiva ja oli mielenkiintoista tutustua uuteen rypäleeseen, mutta mitään suurempia tunteita viini ei herättänyt.
Mavroudi (Mavrud): tanniineja, hapokkuutta, hillottuja hedelmiä, punaisia (metsä)marjoja, luumua, mantelia, (lääke)yrttejä, maitosuklaata


NES Passito di Pantelleria 2014
(DOC Passito di Pantelleria, Sisilia, Italia; 100 % Moscato d'Alessandria; 14,07 € / 0,357 l)
Ilta päättyi makeaan viiniin (sokeria 180 g/l), jonka tuoksussa oli rusinaa, aprikoosia, hunajaa ja lakkaa, samoin maussa hunajan ja siirapin lisäksi. Vaikka viini onkin kevään uutuuksia, se sopisi hyvin joulutorttujen seuraksi, sen verran se muistutti kuivatuista sekahedelmistä ja sekahedelmäsopasta. Pitänee jemmata pullo varastoon, viinin hinta on kuitenkin edullinen.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti