X-Cellar.com // Virtuaalinen Pre-Manta Samppanja-tasting 30.4.2021 ja Champagne Vazart-Coquart & Fils Special Club 2013 Blanc de Blancs Grand Cru

X-Cellar.comin etätastingit jatkuivat vappuaattona samppanjan merkeissä, joten hypätään taas ajassa taaksepäin ja palataan näin kesälomakauden loppupuolella kevään riemukkaaseen etänä vietettyyn juhlaan. 

Tasting packissa (141 €) oli kolme eri samppanjaa: vuosikerrattomat Champagne Vazart-Coquart & Fils Brut Réserve NV Blanc de Blancs Grand Cru ja Extra Brut NV Blanc de Blancs Grand Cru sekä uutuutena Spécial Club -samppanjan Blanc de Blancs Grand Cru:n uutta vuosikertaa 2013. Kaikkia samppanjoita saa vielä verkkokaupasta.

Korkkasimme vapun kunniaksi Spécial Club -samppanjan (59 €), koska halusimme olla ensimmäisten sitä maistaneiden joukossa. Myönnetään, että juhlatunnelmaa nosti myös HS:n samaan aikaan tarjoama Olavi Uusivirran keikka.

Spécial Club eli Club Trésors de Champagne on vuonna 1971 perustettu pienten samppanjantuottajien järjestö, joka pyrkii tuottamaan hyvälaatuista ja tiukat laatukriteerit täyttävää samppanjaa. Yhdistyksellä on käytössä oma patentoitu pullomalli ja oma pahvilaatikko, jotta samppanjat on helppo erottaa muiden joukosta. Siihen kuuluu tällä hetkellä 28 samppanjataloa eri puolilta Champagnea.

Champagne Vazart-Coquart & Fils Spécial Club 2013 Blanc de Blancs Grand Cru
100 % Chardonnay

Vazart-Coquart & Filsin vuonna 1954 perustettu samppanjatalo sijaitsee Chouillyssa Côte des Blancsin alueella hieman Epernaysta kaakkoon. Talolla on 11 hehtaaria viinitarhoja, joilla viljellään enimmäkseen Chardonnayta (94 %) ja vähän Pinot Noiria (6 %).

Spécial Club -samppanja on kypsynyt sakkojensa päällä lähes seitsemän vuotta. Se on uudelleenkorkitettu aivan äskettäin eli tammikuussa 2021, ja sen dosage on vain 2,5 g.

Samppanjan tuoksu on runsas ja paahteinen, siinä tuntuu kypsähköä omenaa, omenankotaa ja mantelia. Myös maku on intensiivinen: sitruksista hapokkuutta tasapainottaa kypsä hedelmäisyys eli samppanja ei tunnu niin kuivalta kuin mitä se sokerimäärän perusteella on. Pienen mineraalisuuden lisäksi maussa on hieman marsipaania. Jälkimaussa maistuu mausteita, inkivääriä ja mantelia varsinkin hetken ilmaantumisen jälkeen sekä trooppisia hedelmiä,

Spécial Clubin samppanjoihin voi aina luottaa, niin tähänkin. Samppanja on pirtsakka ja maistuu sellaisenaan, mutta sitä voisi harkita myös ruokajuomaksi esimerkiksi äyriäisten kanssa.

Vuosi 2013 oli hyvä vuosi Chardonnaylle eli jos emme nyt olisi juoneet tuota samppanjaa pois, se olisi säilynyt hyvinkin vielä kymmenisen vuotta.