Rosa Viini & Ruoka // Syksyn punaviinit -live 24.9.2021 ja Il Barone Amarone della Valpolicella 2017
Rosa Viini & Ruoka järjesti 24.9.2021 Syksyn punaviinit -teemaisen liven. Livessä maisteltiin kahta viiniä: Piqueras Old Vines Garnacha 2017 ja Il Barone Amarone della Valpolicella 2017. Me hankimme niistä jälkimmäisen eli amaronen.
Amarone (italian amaro: karvas, katkera) tehdään noin 100-120 päivää kuivatuista rypäleistä ja sen maku on yleensä kuiva, tuhti ja täyteläinen.
Viinin tuottaja Vinimundi keskittyy omien sanojensa mukaan luomuviineihin ja kestävän kehityksen menetelmiin. Sen portfolioon kuuluu viinitaloja ja tuotemerkkejä Italiasta, USA:sta, Ranskasta ja Itävallasta. Litran pullossa tämä amarone on siksi, ettei se vahingossakaan pääse loppumaan illallisella kesken.
Live on katsottavissa Rosa Viini & Ruoan sivulla. Samalla sivulla on myös tietoa tulevista liveistä.
Il Barone Amarone della Valpolicella 2017
DOCG Amarone della Valpolicella, Italia; Corvina, Rondinella, Corvinone;
24,99 € / 1 l
Tuottaja Vinimundi
Etiketin mukaan kuivattua hedelmää ja mausteista makeutta
Rypäleiden mukaan
Corvina: mietoa hedelmäisyyttä, hapokkuutta, aavistus karvasmantelia ja
hapankirsikkaa, mansikkaa ja pähkinää. Tynnyrikypsytys tuo viineille
täyteläisyyttä ja lisää tanniineja.
Corvinone: hedelmää,
mausteita, pehmeyttä, tanniineja, kirsikkaa ja vaniljaa. Se sekoitetaan
monesti Corvina-rypäleeseen, mutta DNA-testit ovat osoittaneet niiden olevan
eri lajikkeita.
Rondinella: hapokas, kirsikkaa, mansikkaa,
karvasmantelia
Ruokana paahtopaisti-halloumisalaatti
Lyhyesti: helposti kulauteltava amarone
Kommentit
M: Tummanpunaisen, hieman läpinäkyvän viinin tuoksussa on tummia marjoja, hapankirsikkaa, mustaherukkaa, mausteita ja aavistus nahkaa. Viinin maku on samaan aikaan sekä hapokas että tanniininen, mutta kuitenkin kevyempi kuin mitä amaronelta yleensä odottaa. Se tekeekin viinistä helposti kulauteltavan - yleensä amaronea pidetään hitaasti nautiskeltavana meditaatioviininä, mutta tämä litrainen pullo tuntuu hupenevan sitä vauhtia, että meditoimaan ei ehdi (pullosta riitti hyvin myös ex tempore -punaviinikastikkeeseen).
Tuoksun tapaan maussa on tummia marjoja ja mausteisuutta sekä aavistus suklaata, tammikypsytys tuntuu vain hillitysti eikä vanilja jyrää. Ei Il Barone Amarone della Valpolicella mikään elämää suurempi viini ole, mutta ihan kiva varsinkin pimenevinä syysiltoina.
Ruoan kanssa viini käy kohtalaisen hyvin, vaikka innokas kokki saattoi ripauttaa paahtopaistin kastikkeeseen liikaa suolaa, mikä ei ollut viinin kannalta ihan paras asia. Halloumin sijaan vaikkapa parmesaani tai muut kovat juustot voisivat myös toimia, samoin grilliruoat. Arvosanaksi viini saa 0.
J: Viini on väriltään tumman rubiininpunaista. Tuoksussa on tummaa kypsää
marjaa, mustaherukkaa, viikunaa, hapankirsikkaa ja aavistus nahkaa. Maku ei
ole yhtä makea kuin tuoksu. Aluksi maussa on runsaasti mausteisuutta ja
pippuria. Hetken päästä makuun tulee marjaisuutta, jopa hieman karpaloa. Sekä
tanniineja että hapokkuutta on hillitysti. Jälkimakua hallitsevat mausteisuus
ja herukkahillo. Kokonaisuus on yllättävän kevyehkö amaroneksi.
Viini
on helppoa juotavaa ja menee oikein hyvin sellaisenaan. Paahtopaistin kanssa
viini sopi hyvin ja se kävi myös halloumin kanssa eikä kavahtanut raakaa
tomaattiakaan. Se voisi käydä myös pataruokien ja grilliruoan seuraksi.
Litrahinnaltaan viini on Alkon edullisimpia amaroneja, joten hinta-laatusuhteen
vuoksi annan arvosanaksi +.