Mallaskosken synkät ja vahvat: Cerberos Bourbon Barrel Aged Imperial Stout

Näyte / Mallaskoski




Mallaskoski aloitti tynnyrikypsytettyjen oluiden valmistamisen vuonna 2018. Sarjan ensimmäinen oli konjakkitynnyreissä kypsytetty imperial rye stout, joka sai nimekseen Nemesis. Sittemmin sarjaan on ilmestynyt viisi olutta, ja kypsymässä on vielä useita tynnyrillisiä. 

Saimme näytelaatikon, jossa oli viisi olutta: kolme tynnyrikypsytettyä olutta ja kaksi perusversiota. Ensimmäisenä maistoon päätyi bourbontynnyrissä kypsynyt Cerberos.

Cerberos
Suomi; bourbon barrel-aged imperial stout; 11,8 %; 33 EBU; 7,49 €
Humalat: Chinook
Maltaat: Pale Ale, Vienna, Crystal, Chocolate Malt, Simpsons DRC, Oat Malt, Carafa Special 2

Panimo Mallaskoski

Panimon mukaan Bourbontynnyreissä vähintään kuusi kuukautta luonnettaan kasvattava imperial stout on maustettu lakritsijuurella. Manalan portinvartijalta nimensä saanut olut puraisee lempeästi.

Oluttyypin mukaan
Imperial stout -tyylin oluissa on yleensä paahdettua mallasta, kahvia, tummaa suklaata ja palanutta tuoksua, usein myös karamellisuutta, luumua, taatelia tai rusinaa. Ikääntymisen myötä imperial stout saattaa alkaa muistuttaa portviiniä. Tyylin alkuperäinen nimitys oli imperial Russian stout. Nimensä se sai siitä, että Venäjän keisarinna Katariina II Suuri (hallitsijana 1762–1796) halusi hoviinsa brittiläistä stoutia ja panimoiden piti kehittää olut, joka kesti kuljetuksen Venäjälle.

Lyhyesti: synkkään syksyyn sopiva tuhti olut

Kommentit

M: Tuoksussa on karamellia, vaniljaa, toffeeta ja vähän lakritsaa. Maussa on enemmän lakritsaa kuin tuoksussa, ja se on kuivempi mitä kuin tuoksu antaa odottaa. Onhan tämä tymäkkä tapaus.

J: Olut on hyvin tummanruskeaa, lähes mustaa. Beigeä vaahtoa muodostuu kaadettaessa kohtuullisesti. Monipuolisessa tuoksussa on paahteisuutta, tummaa suklaata, viikunaa, siirappia, lakritsaa ja ripaus bourbonvaniljaa. Lakritsaisuus voimistuu maussa tuntuvasti. Tuhti maku on aluksi paahteinen, mutta makeat aromit tasapainottavat makua nopeasti. Jälkimakua hallitsevat espresso, lakritsa, vanilja ja viikuna. Alkoholi lämmittää, mutta ei maistu läpi. Synkän syysillan mainio lämmittäjä saa arvosanaksi ++.